Greierele si furnica
Am invatat cu totii, sper, fabula lui Jean de La Fontaine „Greierele si furnica”. In aceasta fabula, furnica munceste tot anul pentru ca atunci cand vin vremuri grele sa aiba camara plina. Greierele, in schimb, cand era frumos afara si hrana se gasea din belsug si fara greutate statea si canta la chitara. Cand au venit vremuri mai grele, greierele si-a dat brusc seama ca nu are ce sa puna pe masa. Ei bine, greierele din articolul de fata este actualul guvern, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.
In anii de crestere economica, indeosebi 2007 si 2008, guvernul, in loc sa economiseasca, a inregistrat un deficit bugetar. Mai mult, numarul de functionari de stat a crescut exponential, la fel si salariile acestora.
Guvernul nu s-a sfiit sa arunce cu bani in stanga si in dreapta. Intrebat anul trecut cum va finanta cresterea pensiilor, guvernul a aratat catre cresterea economica.
Iata ca luni, dl. Tariceanu a chemat la sfat economistii cei mai importanti ai Romaniei, concluziile acestora fiind destul de gri, si anume ca economia Romaniei nu va creste asa de repede precum spera guvernul, exista chiar riscul ca economia sa creasca doar cu 1% in 2009.
O crestere de 1 – 5% se va traduce intr-un deficit bugetar si mai mare decat cel dorit de guvern. Iar pentru a finanta deficitul, mai ales in plina criza financiara, guvernul va trebui sa se imprumute cu rate ale dobanzii cu doua cifre.
In conditiile in care inflatia in Romania era ridicata, guvernul a ridicat-o si mai mult cu cheltuieli inutile si cu deficit bugetar.
In conditiile in care slariile au crescut in medie in ultimii 4 ani cu peste 20% pe an, guvernul a decis sa creasca presiunea asupra salariilor marind, repet, exponential aparatul administrativ.
Acum vor veni vremuri mai grele. Europa de Vest, principala piata de desfacere a produselor romanesti, se afla deja in recesiune. Piata romaneasca nu mai produce profiturile din anii trecuti: costurile au crescut, pretul imobiliarelor se afla in declin.
Pentru a reporni economia in viitoarea situatie dificila, ar fi nevoie de ajutorul guvernului: atunci ar fi cazul sa aiba deficit bugetar (si pentru ca taxele colectate la buget vor fi mai mici), dar si pentru a contrabalansa cresterea somajului prin cresterea numarului de angajati platiti din banul public.
Din pacate, recesiunea din Vestul Europei va avea ca efect si desfiintarea supapei pentru forta de munca romanesca: se vor gasi mult mai greu locuri de munca in vest, multi romani chiar se vor intoarce acasa.
Guvernul, greierele nostru, nu este pregatit pentru vremurile mai grele ce vor veni. Va trebui sa alegem o furnica, daca avem de unde, la sfarsitul lui noiembrie.
Comenteaza pe Jeopardy.