Sari direct la conținut

„Grevă de exces de zel” la metrou. Sindicaliștii amenință cu încetarea activității în subteran

HotNews.ro
La metrou, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
La metrou, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Sindicaliștii de la Metrorex continuă protestul față de „ordonanța trenuleț” prin care s-a blocat mărirea salarială negociată cu reprezentanții companiei la sfârșitul anului trecut, potrivit Buletin de București.

Angajații de la metrou au intrat în grevă japoneză încă de pe 3 februarie.

Liderul USML, Marian Artimon, susține că există un deficit de personal la nivelul companiei, de peste 900 de angajați, punând astfel presiune pe angajații Metrorex, în special pe cei de pe Magistrala 2, cea mai aglomerată rută de la metrou, unde trenurile vin la intervale mai lungi.

Potrivit liderului sindical, membrii USML sunt marți, 11 februarie, în aşa zisa grevă de exces de zel, adică nu vor face ceea ce ei consideră muncă în plus.

„Greva de exces de zel face parte din tipurile de greve propriu-zise. Grevele de exces de zel înseamnă că ești foarte atent la tot ce trebuie să faci și dacă se respectă legislația cu privire la muncă și la atribuțiile pe care le ai. Dacă nu am două persoane cu care să fac lucrarea, cum spune la Instrucțiune, nu fac lucrarea. Nu am responsabilitățile cu trenul efectuate, nu ies cu trenul, chiar dacă mă roagă orice șef.O să facem și o reclamație la ITM, pentru că, pe lângă faptul că suntem puțini și muncim mult, ni se mai spune să fim și mai puțini”, a declarat liderul USML, Marian Artimon, pentru Buletin de București.

3 trenuri dintre cele 18 care circulă în mod normal pe magistrala 2 Berceni-Pipera rămân anulate. „Această situaţie este cauzată de absenţa din motive medicale a mai multor mecanici de tren”, potrivit Metrorex.

Artimon a subliniat că dacă s-ar anula trei trenuri pe Magistrala 2, circulația ar fi complet dată peste cap.

El a precizat că sindicaliștii merg marți la sediul Guvernului României, pentru o întâlnire cu reprezentanți guvernamentali, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și cu cei ai administrației.

Potrivit liderului USLM, Marian Artimon, se va încerca găsirea unei soluții pentru ca angajații de la Metrorex să nu declanșeze greva generală.

USLM a organizat, în 21 și 22 ianuarie, pichete de protest în fața Ministerului Finanțelor și a Guvernului, cerând creșterea salariilor conform Contractului Colectiv de Muncă încheiat la finele anului trecut și finanțarea corespunzătoare a companiei.

INTERVIURILE HotNews.ro