Sari direct la conținut

Grila saraciei

Economia pe intelesul tuturor

PSD si-a publicat programul economic. In acest program se cuprinde si impozitarea progresiva. Se propune impozitare progresiva, in patru trepte, de la 0% la 40%, astfel:

  • pentru venituri pana la 1000 de lei – cota de impozit 0;
  • intre 1000 si 2000 lei – cota de impozit 15%;
  • intre 2000 si 4000 lei – cota de impozit 25%;
  • peste 4000 lei – cota de impozit 40%.

Cota bogatiei in Romania a fost stabilita la 930 euro lunar, brut,

Sa facem o estimare rapida – la un venit de 3000 lei, rata de impozitare este 13%. La un venit de 5000 lei, rata de impozitare este 21%, iar la un venit de 6000 lei rata de impozitare a muncii este 24%, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Este mai rau decat credeam. Impozitarea este excesiva incepand de la nivele foarte mici. Iata care ar fi principalele efecte, daca o astfel de masura se concretizeaza:

1 – salariile se vor egaliza in jos – salariile mici vor ramane mici, salariile mari vor scadea in termeni reali;

2 – evaziunea va creste. Daca pana in 2005 se inventasera diverse modalitati legale de evaziune (microintreprinderi taxate cu 3% pe venit, castiguri din capital taxate cu 1%, plata salarii prin asigurari de viata), astazi nu se mai poate. Evaziunea va deveni simpla – plicul, platit de regula din avansuri luate de patron.

3 – capacitatea populatiei de a lua credite va scadea, inclusiv capacitatea de a plati creditele vechi. Ca urmare a contractiei creditelor, valoarea activelor romanesti va scadea. Populatia va fi si mai indatorata, raportat la creditele luate.

4 – vor fi atrase si se vor dezvolta doar industrii bazate pe forta de munca ieftina, pe prelucrarea primara a resurselor.

5 – cresterea taxarii intr-o recesiune este o masura prociclica ce va duce la efecte contrare – munca va fi descurajata.

Va trebui ca cineva sa explice ca scopul final nu este „mai multi la bani la buget”. Tara saraca si politicieni bogati am mai vazut, dar nu este posibil ca tara sa fie saraca si bugetul sa fie bogat.

Citeste si comenteaza pe blogul Economia pentru toti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro