Sari direct la conținut

Groenlanda: NASA descoperă accidental o bază nucleară americană sub gheață

HotNews.ro
Groenlanda: NASA descoperă accidental o bază nucleară americană sub gheață
Camp Century, Thule, Greenland 12th January 1961. Credit line: TopFoto / Topfoto / Profimedia

Când au văzut-o, nu le venea să-și creadă ochilor: o rețea de tuneluri interconectate, încăperi enorme, depozite. Ceea ce părea o civilizație extraterestră misterioasă, îngropată sub treizeci de metri de gheață arctică, era în schimb o colosală bază militară americană abandonată şi îngheţată: Camp Century.

Baza top secretă Camp Century

Oamenii de știință neîncrezători de la NASA redescoperiseră accidental legendara bază ultrasecretă construită de Statele Unite în anii 1950 și care a fost operațională din 1959 până în 1967. Atât de secretă, încât a devenit cunoscută publicului abia în 1996, graţie „declasificării” unor documente extrem de confidențiale, scrie publicația italiană Il Sole.

A fost redescoperită acum câteva săptămâni de o echipă de oameni de știință de la NASA .

Douăzeci și unu de tuneluri interconectate, pentru o lungime totală de trei kilometri în care se aflau locuințe, laboratoare științifice, o cantină, chiar și un reactor nuclear transportat în mare secret în Groenlanda pentru alimentarea bazei.

Camp Century a fost avanpostul pentru construirea mortalului „Proiect Iceworm”, adică instalarea sub gheață a sute de rachete nucleare americane, capabile să supraviețuiască unei ipotetice „prime lovituri” de la Moscova și să distrugă, ca răzbunare, întreaga Uniune Sovietică. Păcat doar că Iceworm s-a dovedit a fi un flop: calota de gheață arctică era mult prea instabilă pentru a găzdui și a lansa rachete. În 1967, reactorul Camp Century a fost demontat în mare secret, iar baza, abandonată.

Bombe nucleare sub gheață

Însă bombele nucleare americane nu erau departe. În 1968, cu ocazia prăbuşirii unui bombardier strategic B-52, s-a dscoperit că americanii au ascuns în secret arme atomice în cealaltă bază arctică, Pituffik. Fără știrea Danemarcei.

Povești care explică bine relația dintre cei doi aliați. Secrete păzite gelos de Pentagon, în ciuda faptului că Copenhaga a încredințat din 1951 apărarea Groenlandei Statelor Unite, care o ocupaseră deja în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a evita raidurile germane pe rutele de aprovizionare ale Aliaților către Uniunea Sovietică.

Ne vindeţi Groenlanda?

Mai mult decât atât: în 1946, Washingtonul a oferit 100 de milioane de dolari pentru a cumpăra Groenlanda. Oferta a fost respinsă cu amabilitate de Copenhaga. Dovadă că, în materie de impulsuri expansioniste americane către Polul Nord, Trump nu a inventat nimic.

INTERVIURILE HotNews.ro