"Grup infractional" de executori judecatoresti, notari si avocati care ar fi trucat mai multe licitatii de vanzare ale unor imobile din Bucuresti. Ministerul Justitiei a sesizat DIICOT
Ministerul Justitiei a dispus sesizarea DIICOT dupa ce Corpul de Control al ministerului a sesizat intr-un raport ca ar exista un grup de executori judecatoresti si notari, organizat precum o retea infractionala, care se ocupa de vanzarea prin licitatii in conditii suspecte si la preturi mici a caselor unor datornici din Capitala, noteaza site-ul luju.ro. Raportul sustine ca la numeroase licitatii in care erau implicate mai multe Birouri de Executori Judecatoresti, printre care si cel unde activeaza presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, se prezenta acelasi grup de persoane. In majoritatea cazurilor, imobilele ar fi fost cumparate de aceeasi persoana si de cele mai multe ori la un sfert din suma la care au fost evaluate. Contactati de HotNews.ro, executorii judecatoresti in cauza au spus ca nu stiu nimic de controlul MJ si nici despre sesizarea DIICOT.
- Persoanele implicate ar fi reusit, printre altele, sa cumpere cu 11.000 de euro un imobil evaluat la 120.000 de euro
Raport MJ: Aceleasi opt persoane s-au prezentat la majoritatea licitatiilor analizate
Conform raportului Corpului de Control al Ministrului, inregistrat cu numarul 21605/144/E/2011, in perioada 07-23.03.2011, au fost verificate urmatoarele Birouri ale Executorilor Judecatoresti din cadrul Camerei Executorilor Judecatoresti Bucuresti: BEJ Giurgea Bucur, BEJA Andrei Ionel si Chiriloiu Filofteia, BEJ Scaesteanu Silvia, BEJ Bran Cristian, BEJ Paviliu Bogdan Adrian, BEJA Boambes Viorel, Badea Catalin si Ivan Daniel, BEJ Dima Mihai, BEJ Dumitrache Bogdan si BEJA Draganescu George, Ionescu Niculae si Crafcenco Marius.
Corpul de Control al Ministerului Justitiei ar fi descoperit ca „la majoritatea licitatiilor organizate de aceste birouri de executori se prezinta acelasi grup de oameni: Victor Pomponiu, Ovidiu Eugen Berteanu, Cristian Luca, Alexandrina Popiti, Grigoras Laurentiu Romanescu, Doinita Morariu si Mirel Popescu.”
Intreg raportul poate fi consultat aici.
Raport: Persoanele de la licitatii nu mai ofera pretul de pornire, dau mai putin si apoi se retrag. Ramane una care adjudeca imobilul la un pret foarte mic
Conform datelor din raport, Victor Pomponiu, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, fara drept de exercitare, ar fi cel care reusea sa cumpere, la preturi foarte mici, imobilele scoase la licitatie.
Potrivit raportului MJ, persoanele care ar fi participat la licitatie acceptau, initial, pretul de pornire, dar apoi se retrageau sau ofereau preturi foarte mici. Astfel, persoanele „prin cererea de inscriere la licitatie ofera de regula pretul de pornire a licitatiei (75% din suma la care a fost evaluat imobilul), insa, dupa inceperea licitatiei, declara ca nu mai ofera pretul de pornire a licitatiei ci un pret mult mai mic, dupa care se retrag treptat, ramanand dintre acestia un singur licitator, care adjudeca bunul imobil la un pret foarte mic”.
„Desi aceasta modalitate de adjudecare a bunurilor imobile prin vanzarea la licitatie respecta formal disp. art. 509 alin (5), gruparea formata din numitii de mai sus au reusit, fiind intelesi in acest scop, sa fraudeze vanzarile la licitatie publica prin simpla intrunire a conditiei de participare a cel putin doua persoane pentru ca bunul oferit spre vanzare sa poata fi dobandit „la cel mai mare pret oferit”, se mai arata in raport.
Corpul de Control al MJ: Executorii judecatoresti cunosteau persoanele care se prezentau si participau la licitatii
In raportul MJ, fata de implicarea executorului Giurgea Bucur, s-a mentionat ca: „a existat si concursul executorului judecatoresc in sensul fraudarii dispozitiilor legale enuntate, deoarece acesta cunostea persoanele care se prezentau si participau la vanzarile la licitatie publica, precum si modul in care acestia actionau. Executorul judecatoresc nu numai ca nu a impiedicat astfel de practici, ci a dat concursul acestora, in special a numitului Pomponiu Victor care a adjudecat imobilele urmarite silit la preturi modice, platind diferenta de pret in rate. De multe ori, ratele au fost platite cu mare intarziere, fara a i se percepe dobanda”.
In ceea ce-l priveste pe executorul Andrei Ionel, inspectorii MJ au constatat ca acesta a stabilit vanzarea unui imobil catre Victor Pomponiu in 12 rate, desi „executorul judecatoresc avea reprezentarea faptului ca prin aprobarea si stabilirea platii in rate a diferentei de pret va prejudicia dreptul debitorilor la incasarea sumei ramase disponibile dupa distribuirea sumelor rezultate din executarea silita. Totodata, acesta a ignorat calitatea lui Pomponiu Victor, de adjudecatar si creditor-cesionar (…) S-a consfintit astfel situatia in care Pomponiu Victor a devenit proprietar al imobilului in calitate de adjudecatar si in acelasi timp creditor pentru diferenta de pret”.
Potrivit raportului, persoana care apare in aproape toate dosarele anchetate este avocatul Victor Poponiu, cel care ar fi reusit sa castige majoritatea licitatiilor oferind preturi ce reprezentau un sfert sau o treime din valoarea la care scrie ca au fost evaluate imobilele.
Victor Pomponiu ar fi reusit sa cumpere cu 11.000 de euro un imobil evaluat la 120.000 de euro
Potrivit MJ, licitatia s-ar fi facut prin Biroul Executorului Judecatoresc Bogdan Dumitrache, iar executarea silita ar fi avut ca obiect plata sumei de 5.000 de euro, plus cheltuieli de executare in valoare de aproape 3.000 de lei.
„Urmarirea silita s-a efectuat asupra unui imobil, evaluat de executorul judecatoresc la pretul de 120.000 de euro. La termenul de licitatie din data de 21.01.2011, pretul de pornire a licitatiei a fost de 90.000 de euro (75% din pretul de evaluare a imobilului). Din procesul-verbal de licitatie rezulta ca s-au prezentat, ca licitatori, urmatoarele persoane: Pomponiu Victor care a oferit suma de 49.000 de lei si Berteanu Ovidiu Eugen, care a oferit suma de 41.000 lei. Imobilul a fost adjudecat de catre Pomponiu Victor, la pretul de 49.000 lei (11.488 euro)”, se arata in raport.
MJ: Imobil evaluat la peste 222.000 de lei, adjudecat la licitiatie cu 55.000 lei
Potrivit raportului, intr-un alt caz, Pomponiu ar fi reusit sa achizitioneze un imobil evaluat la 222.200 lei cu 1/4 din valoarea sa. Pretul de pornire la licitatie ar fi fost 166.650 lei (75% din pretul la care a fost evaluat imobilul), iar la licitatie ar fi participat doua persoane: Victor Pomponiu si Alexandrina Popiti.
„Desi in ofertele de participare la licitatie, ambii participanti au oferit pretuf de incepere a licitatiei, respectiv 166,650 lei, dupa inceperea licitatiei ambii mentioneaza ca nu mai ofera acest pret”, se arata in raport. Potriviti Corpului de Control, Victor Pomponiu ar fi oferit suma de 55000 lei, iar Alexandrina Popiti ar fi oferit suma de 55050 lei. Potrivit raportului, ulterior Popiti Alexandrina s-ar fi retras, iar Pomponiu ar fi fost declarat adjudecatar al imobilului pentru pretul de 55100 lei (reprezentand 1/4 din pretul la care a fost evaluat imobilul).
In alte cazuri asemanatoare, potrivit documentelor MJ, Pomponiu si-ar fi adjudecat un imobil evaluat la 150.000 de lei cu suma de 33.850 lei si un alt imobil evaluat la 131.120 de lei cu suma de 30.100 lei, ambele sume de adjudecare reprezentand aproximativ 1/4 din pretul la care au fost evaluate imobilele.
Conform documentelor, Corpul de Control al Ministerului a verificat si Biroul Executorilor Judecatoresti Asociati Draganescu George, Ionescu Niculae si Crafcenco Marius, ultimul fiind presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania.
Potrivit raportului, Biroul ar fi scos la licitatie, pentru o datorie de 32.000 de euro, un imobil estimat la aproape 241.000 de lei. „La termenul de licitatie din 23.06.2010, pretul de pornire a licitatiei a fost de 20.9865 (75% din pretul de evaluare a imobilului in euro). Din procesul-verbal de licitatie din data de 23.06.2010 rezulta ca la licitatie s-au prezentat urmatoarele persoane: Pomponiu Victor, care a oferit suma de 145.000 lei si Popiti Alexandrina, care a oferit suma de 145.050 lei, imobilul fiind adjudecat de Popiti Alexandrina pentru suma de 145.050 lei.”
Ministerul Justitiei a sesizat DIICOT cu privire la constituirea unui grup infractional organizat
Ca rezultat in urma raportului Corpului de Control, Ministerul Justitiei a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) „cu privire la indiciile temeinice din care a rezultat presupunerea rezonabila a savarsirii urmatoarelor infractiuni: initierea sau constituirea unui grup infractional organizat si savarsirea de catre executorii judecatoresti Giurgea Bucur si Andrei Ionel, precum si de catre notarul public Enache Amalia Florina a infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor”, scrie site-ul luju.ro
Ministerul mai informeaza ca „Impotriva notarului public Enache Amalia Florina a fost exercitata, in urma sesizarii ministrului justitiei, actiune disciplinara de catre Colegiul Director al Camerei Notarilor Publici Bucuresti, solutia fiind de suspendare a acestuia din exercitarea functiei de notar public, pentru o perioada de 6 luni”.
Ministerul Justitiei: Am promovat actiuni disciplinare impotriva a doi executori judecatoresti
Totodata, luju.ro mai scrie ca Ministerul Justitiei a informat ca „a dispus promovarea unor actiuni disciplinare impotriva executorilor judecatoresc Giurgea Bucur si Andrei Ionel, sub aspectul savarsirii abaterilor disciplinare prevazute de art.47 lit. c) – savarsirea unor fapte care aduc atingere onoarei, probitatii profesionale ori bunelor moravuri si e) – intarzierea sistematica si neglijenta in efectuarea lucrarilor din Legea nr. 188 / 2000, republicata”.
Executorii judecatoresti: Nu stim despre controalele MJ si despre sesizarea DIICOT
Contactat de HotNews.ro, Executorul Judecatoresc Giurgea Bucur a precizat ca nu doreste sa faca comentarii. „Nu pot sa comentez actiunile pe care le dispune ministrul. Nu am comentarii de facut. Nu am primit nici o notificare”, a spus Giurgea Bucur.
Cel de-al doilea Executor Judecatoresc, Andrei Ionel a precizat pentru HotNews.ro ca nu stie de nici un control al Ministerului de Justitie si ca toate dosarele rezolvate au fost conform hotararilor judecatoresti.
„Noi am facut dosarele de executare conform legii. Nu cunosc despre ce ancheta a Ministerului este vorba. Vanzarile s-au facut la licitatii conform hotararilor judecatoresti, dar banii au fost achitati, dosarele au fost rezolvate. Stiu ca au gasit nereguli la unele hotarari jduecatoresti. S-au facut contestatii la executare si s-au pierdut contestatiile”, a explicat Andrei Ionel.
„Noi avem controale in fiecare luna de la Ministerul Justitiei. Mai sunt unele greseli, se indreapta prin contestare la executare… La cate dosare avem noi. Actiuni disicplinare se fac mereu, dar ele s-au solutionat. Eu nu stiu de nicio sesizare la DIICOT. Daca asa este, ma vor chema sa dau declaratii, dar eu nu am fost instiintat. Trebuiau sa ma anunte”, a mai spus executorul judecatoresc.
Intrebat daca il cunoaste pe Victor Pomponiu, cel care apare in majoritatea dosarelor analizate de catre MJ si care ar fi cumparat cele mai multe imobile scoase la licitatii cu sume foarte mici, Andrei Ionel a declarat: „Nu il cunosc pe domnul Victor Pomponiu. Stiu doar ca este un creditor care participa la licitatii. Nu stiu la cati executori a fost, ca nu a venit numai la mine”.
Pana la momentul publicarii acestui material, Victor Pomponiu, persoana care ar fi reusit sa-si adjudece cele mai multe imobile din licitatiile controlate de MJ, nu a putut fi contactat.
Notarul Public Enache Amalia Florina a declarat pentru HotNews.ro ca nu stie ce fel de controale a efectuat Ministerul Justitiei si ca nu stie de sesizarea facuta la DIICOT. Notarul a precizat ca au fost facute controale la cabientul sau, dar ca oficialii ministerului nu au spus ce cauta.
Intrebata de ce a fost suspendata din exercitarea functiei pentru 6 luni, Amalia Enache a raspuns „Problema mea”. Notarul a mai precizat ca suspendarea sa din exercitarea functiei nu are legatura cu controalele facute de Minister.