Sari direct la conținut

Grupul Ramstein: Care sunt principiile după care se face înarmarea Ucrainei? / Domeniile vizate

HotNews.ro
Avion F-16, Foto: Inquam Photos / George Calin
Avion F-16, Foto: Inquam Photos / George Calin

Cei aproximativ cincizeci de aliați ai Kievului, reuniți într-un grup de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de „Grupul Ramstein”, au înființat mai multe grupuri de lucru denumite „coaliții” pentru a organiza livrarea de arme Kievului împotriva Moscovei, potrivit AFP.

Scopul este, de asemenea, de a determina producătorii să lucreze împreună.

Există grupuri privind dronele, apărarea sol-aer și artileria, precum și securitatea maritimă, deminarea, aviația și tehnologia informației, potrivit Departamentului american al Apărării.

Reamintim că grupul Ramstein a fost înființat în aprilie 2022 la baza americană cu același nume din Germania pentru a examina „diferitele capacități, sisteme și bunuri de care ucrainenii au nevoie”, potrivit NATO. Iată care sunt principalele coaliții de până acum.

Drone

În cadrul unei reuniuni NATO de joi, Marea Britanie a anunțat că va va participa îmreuna cu Letonia la conducerea coaliției de țări pentru a organiza livrarea a mii de drone către Ucraina în fața invaziei rusești.

În cadrul acestei acțiuni, Marea Britanie va organiza producția, inclusiv de către producătorii britanici, de drone „pe scară largă și la prețuri accesibile”, a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

Obiectivul este de a produce în special drone FPV (first person view), „care s-au dovedit extrem de eficiente pe teren de la invazia pe scară largă lansată de Rusia”, a adăugat Londra.

Echipat cu o cască de realitate virtuală, pilotul lor poate vedea imagini live ale terenului ca și cum s-ar afla direct la bord.

Gepard Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Apărare aeriană

Franța și Germania au lansat miercuri, la Bruxelles, coaliția de apărare aeriană sol-aer, alături de Spania, Polonia și alte zece țări.

Scopul coaliției este de a „consolida apărarea aeriană a forțelor armate ucrainene pentru a permite, printre altele, Ucrainei să fie mai eficientă la sol și pentru a-i proteja pe ucraineni”, potrivit Ministerului francez al Forțelor Armate.

Artilerie

La 18 ianuarie, la Paris, Franța și Statele Unite au lansat o „coaliție de artilerie” cu 23 de țări semnatare, printre care Marea Britanie, Germania și Spania, cu scopul de a consolida capacitățile militare ale Ucrainei în fața Rusiei.

„Nu există alternativă la artileria modernă, trebuie să ne continuăm eforturile și să ne creștem producția de muniție”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Roustem Oumerov, la lansarea acestui grup de lucru.

Franța va furniza Kievului 18 tunuri Caesar produse de Nexter (parte a grupului franco-german KNDS) și a anunțat că va putea produce alte 60 dacă aliații vor asigura finanțarea.

Obuziere Caesar Foto: AP Footage / Alamy / Alamy / Profimedia

Aceste tunuri vor avea nevoie de muniție.

Din cele un milion de obuze promise de Uniunea Europeană până în primăvara anului 2024, doar 300.000 fuseseră livrate până la jumătatea lunii ianuarie, a deplâns Cédric Perrin, președintele Comisiei pentru afaceri externe și apărare din Senat.

Producția națională și europeană este extrem de scăzută, iar economia în vigoare nu este la înălțimea așteptărilor ucrainene”, a insistat el. (vezi și: Macron cere industriei militare să grăbească trecerea la „economia de război”: „O victorie rusească ar fi sfârşitul securităţii europene”)

Ucrainenii trag între 5.000 și 8.000 de obuze pe zi, față de 10.000 și 15.000 de partea rusă, a precizat parlamentarul, subliniind că Franța produce 20.000 de obuze de 155 mm pe an, „echivalentul a trei sau patru zile de luptă în Ucraina…”.

Avioanele F-16…

La 11 iulie, Ucraina a anunțat formarea unei „coaliții” de 11 țări pentru a-și antrena piloții în avioane de război F-16, pe care Kievul cere să i le livreze.

„A fost formată o coaliție pentru instruirea cu F-16 pentru forțele aeriene ucrainene! Astăzi, 11 state partenere și Ucraina au semnat un memorandum”, a postat pe Twitter ministrul ucrainean al apărării. Din această coaliție fac parte Marea Britanie, Canada și țări europene, inclusiv România.

Ucraina se așteaptă să primească în sfârșit avioane de luptă F-16 în acest an, în special din partea Danemarcei și a Olandei. Ea le cere de mult timp pentru a-și apăra trupele, pentru a avansa de-a lungul liniei frontului și pentru a devasta liniile din spate ale Rusiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro