Gunther Krichbaum, parlamentar german: Partidele politice din Romania se pierd in certuri pe obiective marunte si obiectivul major, justitia si lupta anticoruptie, este trecut cu vederea
Partidele politice din Romania si parlamentul sunt dur criticate de parlamentarul german crestin-democrat Gunther Krichbaum, care crede ca obiectivul principal, justitia si lupta anticoruptie, este uitat. Imunitatea nu trebuie sa fie un privilegiu al unor parlamentari suspectati de fapte de coruptie, care ar trebui sa se puna la dispozitia justitiei din proprie initiativa. Krichbaum noteaza ca progrese functionarea ANI si a CSM si mentinerea lui Morar la DNA.
Krichbaum despre lupta anticoruptie si imunitatea parlamentarilor
- Comisia Europeana va adopta la vara un nou raport de monitorizare pe Romania. Am vorbit in continuare de un raport de monitorizare pentru ca el are menirea sa constate progresele facute de Romania in ceea ce priveste standardele europene si cu cateva zile in urma Bundestagul a adoptat o rezolutie prin care se cere CE sa analizeze luarea unor masuri de salvgardare.
- Concepem rezolutia Bundestagului ca un semnal pentru ca Romania sa se trezeasca si sa fie utilizat timpul ramas pana la raportul Comisiei Europene si sa fie reluata acea viteza in procesul reformelor care a existat inaintea aderarii Romaniei la UE.
- Inainte de 1 ianaurie 2007 a existat un obiectiv comun care i-a unit pe toti cei care au purtat raspunderea pentru Romania, acest obiectiv ar trebui sa existe si dupa aderare. Eu cred ca toate partile implicate trebuie sa isi asume raspunderea in acest moment. Observam, din pacate, ca exista o cearta exagerata intre partidele politice din Romania, partidele se ocupa de obiective marunte, in timp ce obiectivul major e trecut cu vederea. Acesta este realizarea reformelor care sunt in sprijinul cetatenilor, care trebuie sa beneficieze de foloasele aderarii la UE.
- In domeniul justitiei exista inca proiecte in dezbaterea parlamentara, iar ministrul justitiei, in opinia noastra, in opinia Uniunii Europene, are o activitate foarte buna, insa el trebuie sa fie acum sprijinit si de Parlamentul Romaniei.
- Cred ca in Romania exista o discutie ciudata referitor la imunitatea parlamentarilor. Imunitatea nu este un privilegiu al parlamentarilor de a se proteja impotriva urmaririi penale, este mai degraba un privilegiu al Parlamentului, care trebuie sa asigure functionalitatea institutiei. (n.r. Krichbaum a facut o comparatie cu perioada nazista din Germania, cand partidul nazist si-a arestat oponentii pentru a-i exclude de la a lua anumite decizii in Bundestag. Astfel, imunitatea fost gandita sa apere parlamentarii de abuzuri, dar, a spus el, atunci cand este justificata urmarirea lor penala, atunci ea nu trebuie sa fie un obstacol.)
- De ce este important aspectul imunitatii? Este vorba despre credibilitatea statului de drept, in care oamenii trebuie sa aiba incredere. Daca exista suspiciune asupra unor politicienii, atunci ei trebuie sa ajunga in justitie si daca vinovatia este demonstrata trebuie sa duca la condamnarea persoanei respective, iar daca nu e vinovata, atunci sa fie achitata. Iar daca vinovatia este demonstrata, atunci pedeapsa trebuie sa fie pe masura faptelor savarsite. Nu spun acest lucru numai referitor la Adrian Nastase, chiar daca ma gandesc si la el, dar in Romania exista mai multe cazuri asemanatoare cu cel al lui Adrian Nastase.
- Tergiversarile din Parlament privind ridicarea imunitatii au fost receptionate cu nedumerire din partea parlamentarilor din Europa. Cred ca lupta impotriva coruptiei trebuie luata in serios, intrucat coruptia loveste in categoriile cele mai sarace ale populatiei, care nu fac fata competitiei acesteia intre luarea si darea de mita.
- Nu cred ca trebuie sa existe o argumentatie pe marginea Constitutiei, mai bine ar fi ca cei implicati sa renunte in mod voluntar la imunitate. Asta ar fi in folosul lor, dar si al Parlamentului, pentru ca ar creste increderea in institutia parlamentara in ceea ce priveste privilegiile de care se bucura membri ei.
- Cunoastem si alte cazuri, Mihailescu, Mitrea, dar numele Adrian Nastase este mai cunoscut. Nu este singurul nume, exista mai multe cazuri asemanatoare celui lui Adrian Nastase si ele trebuie discutate. Cei mai vehementi sunt cei implicati in astfel de cazuri.
- Privilegiul imunitatii nu este un cec in alb pentru un politician. In fata legii toti oamenii sunt egali. Scopul imunitatii este sa asigure functionarea Parlamentului, nu ca niste parlamentari sa scape de urmarire penala justificata. daca am incalca acest principiu, am avea niste consecinte fatale pentru statul de drept.
Despre reforma justitiei
- Recunoastem progresele facute in privinta realizarii functionalitatii CSM, in ceea ce priveste incadrarea judecatorilor si a procurorilor. Aici era o procedura mai degraba arbitrara si acum este mult mai obiectiva.
- Constatam ca ANI si-a inceput activitatea. Salutam ca au fost lansate primele anchete, impotriva a sapte ministri si mai multi primari, ceea ce inseamna ca activitatea ANI a inceput.
- Consideram un semnal pozitiv prelungirea mandatului lui Daniel Morar. El reprezinta un factor de credibilitate, face parte din noua fata a Romaniei si credem ca este un semnal pozitiv (n.r. mentinerea lui la conducerea DNA).
- Exista asteptarea ca Parlamentul Romaniei, parlamentarii romani sa reinceapa munca pe aceste pachete de legi pe care le au pe masa din domeniul justitiei. Codul Penal si Codul Civil sunt niste proiecte bune, ele trebuie discutate si votate, iar in ceea ce priveste Codurile de procedura cred ca mai terbuie sa fie discutate.
Politica externa si Republica Moldova
- Romania joaca un rol imbucurator in politica externa, a avut mai multe initiative pozitive, din care o mentionez cea de la Marea Neagra si pe relatia cu Republica Moldova. Pot sa va asigur ca Romania se bucura de tot sprijinul nostru in aceasta privinta.
- Condamnam evenimentele de dinainte de alegeri si pe cele de dupa si incalcarea libertatii presei. Suntem preocupati de respectarea drepturilor omului in R. Moldova, pentru ca cele mai multe plangeri la CEDO sunt din partea cetatenilor moldoveni.
- Nu dorim sa abandonam R. Moldova si nici pe cetatenii ei, dar cred ca presiunea asupra ei trebuie sa fie mai mare si de aceea nu ma pronunt pentru reinnoirea in acest moment a acordului UE-Moldova. Cred ca trebuie sa asteptam pentru reinnoirea acestui acord.
- Nu este vorba despre o discutie politicianista, ci despre anumite puncte care nu au fost onorate si care urmeaza sa fie corectate si, uneori, trebuie explicate mai bine. Sau contextul trebuie explicat mai bine. Nu are o legatura cu campania electorala, pentru ca astfel de remarce au fost facute de noi chiar cu niste luni in urma.
- Modul in care a fost tratat ambasadorul Romaniei la Chisinau este inacceptabil.
Krichbaum a fost intrebat cum va raspunde atacurilor anumitei parti a spectrului politic – el face parte din partidul crestin-democrat german, familia popularilor europeni – privind calitatea in care un parlamentar german face aprecieri despre politica interna a Romaniei, critica partidele politice si Parlamentul.
“Bineinteles ca exista un principiu de neamestec in politica interna a altor tari. Aici insa vorbim despre fonduri ale UE si Germania finanteaza intr-o poportie de 20% bugetul general al UE”, a spus acesta.
Krichbaum a aratat ca, in intalnirile cu votantii din circumscriptia sa, trebuie sa justifice o cheltuire corecta a banilor cu care acestia contribuie la bugetul comunitar, sa le arate ca acestia reprezinta o buna investitie. “Nu pot sa sustin aceasta argumentatie cand constatam ca aceste fonduri dispar undeva in niste canale obscure. In acest moment tema coruptiei devine tema pentru un politician german si din acest motiv, parlamentarii germani, cei din Europa, discuta cu colegii din Romania despre combaterea coruptiei, despre obtinerea progreselor in justitie, pentru ca populatia sa beneficieze de avantajele aderarii”, a adaugat el.
Parlamentarul german a respins ideea ca astfel de gesturi, precum rezolutia Bundestagului, ar fi un gest politicianist, cum a sugerat ministrul de externe roman acum doua zile.
“Nu este vorba despre o discutie politicianista, ci despre anumite puncte care nu au fost onorate si care urmeaza sa fie corectate si, unoeri, trebuie explicate mai bine. Sau contextul trebuie explicat mai bine. Nu are o legatura cu campania electorala, pentru ca astfel de remarce au fost facute de noi chiar cu niste luni in urma”, a aratat Krichbaum.