Gunther Oettinger: China a construit in cinci ani 35 de termocentrale in timp ce Europa dezbate in ce culoare sa le vopseasca pe cele existente
Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a pledat miercuri pentru accelerarea procedurilor de aprobare si constructie a infrastructurii energetice, avertizand ca, in timp ce China construieste intr-un ritm accelerat, europenii dezbat in ce culoare ar trebui vopsite centralele.
Accelerarea ritmului de constructie a infrastructurii energetice a fost principala tema invocata de Oettinger la dezbaterea „Putem finanta infrastructura majora a Europei?”, organizata de grupul ALDE din Parlamentul European si prezidata de europarlamentarul PNL Adina Valean.
Oettinger a precizat ca, desi China nu poate fi un model in domeniu pentru Europa, aceasta tara a reusit sa construiasca in doar cinci ani 35 de centrale termoelectrice si reteaua necesara pentru transportul energiei produse pana in Shanghai.
„In Europa, problema este daca centralele actuale care exista ar trebui sa fie vopsite in rosu sau galben”, a declarat Oettinger, care a precizat ca toate problemele legate de legislatie, de mediu etc trebuiesc avute in vedere, „dar mult mai rapid”.
„Vrem sa ne asiguram ca nu vor exista zece tipuri de autoritati care vor trebui consultate pentru acest tip de infrastructura”, a spus comisarul european.
Acesta a pledat pentru o retea pan-europeana pentru energie, iar Europa are nevoie in acest domeniu de „un mare progres in termeni de capacitate si calitate”.
„Parintii nostri au construit drumurile, autostrazile. Generatia noastra trebuie sa-si petreaca urmatorii 20 de ani pentru a se asigura ca transportul energiei ajunge la acelasi nivel”, a adaugat acesta.
Gunther Oettinger a precizat ca trebuie avuta in vedere si dezvoltarea conexiunii spre sud-est, in conditiile extinderii Europei spre Croatia si chiar Serbia.
Investitiile de 200 de miliarde de euro avute in vedere de Comisia Europeana pana in 2020 vor presupune schimbari ale pietei interne, „si acest lucru e urgent”, a adaugat Oettinger.
Un alt aspect este reducerea consumului de energie electrica, iar o modalitate care ar putea contribui la acest lucru este „contorizarea inteligenta”.
El a exemplificat prin faptul ca un posesor de telefon mobil stie la sfarsitul lunii cat a cheltuit pentru sms-uri, pentru roaming si pentru convorbiri, ceea ce nu este cazul la un consumator de energie electrica.
Acest lucru s-ar putea rezolva prin introducerea contorizarii inteligente, care monitorizeaza consumul pe intervale orare, astfel incat costul energiei ar putea avea valori in functie de consumul din retea.
„Daca vrem sa reducem emisiile de CO2 avem nevoie de investitii in infrastructura moderna si acest lucru nu-l putem evita”, a adaugat Oettinger.
Mario Monti: Investitiile in infrastructura – unul dintre cele mai bune mijloace de sustinere a cresterii economice
Mario Monti, fost comisar european si coordonatorul Trans European Energy Networks (TEN-E), s-a intrebat insa ce va deveni piata unica dupa aceasta criza, avand in vedere ascensiunea nationalismului, dar a sustinut rolul investitiilor de accelerator al cresterii economice.
„Sunt tensiuni spre o abordare mai nationalista, cel putin din punct de vedere economic, si fortele entuziaste pentru integrare au slabit” in intensitate, a avertizat acesta.
El a subliniat insa ca investitiile in infrastructura pot contribui esential la combaterea actualei crize economice.
„Nu ar trebui sa uitam ca investitiile in infrastructura au si cealalta fata a monezii, contribuie la cresterea cererii, sunt un foarte puternic generator de cerere”, a spus Mario Monti.
„Investitiile in infrastructura ar trebui vazute ca unul dintre cele mai bune mijloace neinflationiste si sustenabile de sustinere a cresterii economice”, a adaugat el.