Sari direct la conținut

Guvernul a amanat pana in 2010 certificarea declaratiilor anuale pe profit de catre consultanti fiscali

HotNews.ro

Obligatia companiilor de a obtine certificarea declaratiilor anuale pe profit de la un consultant fiscal a fost amanata de guvern pana in 2010, prin modificarea Codului de procedura fiscala. Ordonanta in vigoare, care impunea avizarea declaratiilor anuale incepand din acest an, se afla inca in dezbaterea Camerei Deputatilor. Senatul a votat eliminarea acestei obligatii, in toamna anului trecut, cu sustinerea Ministerului de Finante. Unele categorii de persoane juridice au depus deja declaratiile anuale pe profit, pe 15 februarie. Majoritatea companiilor trebuie sa faca declaratiile pe 15 aprilie.

Guvernul a aprobat, in sedinta din aceasta saptamana, o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului de procedura fiscala. In prezent, este in vigoare ordonanta 47 din 2007, care le impune companiilor sa isi vizeze declaratiile anuale pe profit (formularul 101), incepand din 2008. Sunt exceptate companiile pentru care este obligatorie auditarea.

La dezbaterea in Senat a ordonantei, aceasta obligatie a fost eliminata. Fiscul a anuntat ca scopul principal al acestei reglementari a fost, pe de o parte, de a diminua erorile din declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice. In acest fel, ar fi urmat sa fie evitate atat depunerea ulterioara a unor declaratii fiscale rectificative, cat si eventuale sanctiuni (majorari de intarziere, amenzi contraventionale) care apar atunci declaratiile sunt completate eronat sau dupa expirarea termenului prevazut de lege. Cu toate acestea, Administratia Fiscala a fost de acord sa renunte la certificare si a fost de acord cu pozitia senatorilor care au considerat ca firmele mici, care sunt cele mai multe, ar avea de suportat costuri suplimentare. Aceasta ordonanta se afla inca in dezbatere la Camera Deputatilor.

Pentru a fi consecvent cu pozitia exprimata in Parlament, dar si pentru a respecta legislatia in vigoare, Fiscul a emis la inceputul lunii februarie o circulara catre administratiile financiare prin care anunta inspectorii fiscali ca declaratiile anuale pe profit pot fi acceptate si fara avizul consultantului fiscal, cu mentiunea ca ulterior autoritatea trebuie sa emita o comunicare catre fiecare contribuabil in care sa ii explice ca avizul este obligatoriu

Primul termen de depunere a declaratiei fiscale anuale pe profit este 15 februarie. In aceasta prima etapa se incadreaza contribuabilii care definitiveaza pana la data de 15 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior, organizatiile nonprofit. Majoritatea companiile depun insa declaratia anuala de impozit pe profit pana la data de 15 aprilie.

O alta modificare adusa de guvern Codului de procedura fiscala este posibilitatea ca impozitele si taxele sa se plateasca prin carduri bancare. Un ordin al Agentiei de Administrare Fiscala urmeaza sa reglementeze care sunt taxele si impozitele care vor putea fi platite prin acest mijloc, precum si data de la care se va aplica. Ordonanta de urgenta a guvernului mai aduce clarificari suplimentare pentru faptele care reprezinta contraventii si stabileste sanctiuni contraventionale mai aspre pentru transportul de produse accizabile ( produse din tutun, alcool, petrol), care nu sunt insotite de documentul administrativ de insotire a marfii sau daca documentul este completat incorect ori incomplet si pentru comercializarea produselor accizabile intr-un antrepozit fiscal in perioada in care autorizatia a fost suspendata, revocata sau anulata.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro