Sari direct la conținut

Guvernul amână pentru a doua oară plafonarea prețurilor RCA / Ciucă: Este greu de înțeles cum două societăți au intrat în faliment într-o perioadă atât de scurtă de timp

HotNews.ro
Conducerea ASF la Guvern, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache
Conducerea ASF la Guvern, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

​Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) susține miercuri la Guvern propunerea plafonării pentru 6 luni a prețurilor RCA la nivelul din 28 februarie 2023. Premierul Ciucă a spus că ce se întâmplă în piața RCA neliniștește mulți români și că astăzi se va lua o decizie în urma analizei din Guvern.

  • UPDATE: Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Executivul a amânat adoptarea acestui proiect de Hotărâre de Guvern pentru a fi reanalizat și cel mai probabil, săptămâna viitoare, se va lua o decizie.”
  • Ulterior, Guvernul a anunțat că „proiectul de Hotărâre de Guvern privind limitarea tarifelor RCA, aflat pe agenda ședinței de Guvern, a fost amânat pentru a fi analizate cele mai bune opțiuni.”

Este a doua oară când Guvernul amână o decizie privind plafonarea prețurilor RCA, după ce vineri, 24 martie, ASF a retras un proiect de HG prin care a propus ca prețurile RCA să fie plafonate la data de 1 martie 2022 sau 1 martie 2023, în funcție de momentul în care asigurătorii au practicat cel mai mic preț, o măsură imposibil de aplicat, deoarece s-ar fi comparat practic mere cu pere și tarife diferite ca structură.

Anunțul făcut de Ciucă la începutul ședinței de Guvern

  • „În momentul de față ce se întâmplă pe RCA neliniștește foarte mulți cetățeni. Pentru mulți dintre români, inclusiv pentru noi, este greu de înțeles, ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă atât de scurtă de timp când 2 societăți de asigurări au intrat în insolvență sau au dat faliment.
  • Este momentul în care astăzi, președintele ASF va susține un Guvern un proiect de HG și pe baza propunerii d-lui și analizei pe care o vom desfășura în cadrul ședinței, voi lua o decizie în acest sens.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Înghețarea prețurilor RCA pentru 6 luni la nivelul datei de 28 februarie 2023 ar urma să fie decisă miercuri de Guvern, pentru a calma lucrurile în plin faliment Euroins, dar soluția gândită de ASF are multe defecte și unii șoferi vor plăti mai mult pe asigurările auto, arată datele brokerilor consultate de HotNews.ro.

După ce a fost acuzată de „habarnism” de specialiștii din asigurări când a venit cu propunerea ca prețurile RCA să fie plafonate la data de 1 martie 2022 sau 1 martie 2023, în funcție de momentul în care asigurătorii au practicat cel mai mic preț, o măsură imposibil de aplicat, deoarece s-ar fi comparat practic mere cu pere și tarife diferite ca structură, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras proiectul de Hotarâre de Guvern.

Presată la nivel politic, ASF a regândit rapid proiectul de HG și noua formă se află miercuri pe masa Guvernului.

Cum motivează ASF înghețarea prețurilor RCA la nivelul datei de 28 februarie 2023

Prețurile RCA vor fi plafonate la nivelul tarifelor de primă proprii practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, iar motivarea ASF a fost că în medie aceste tarife ar fi mai mici decât tarifele de referință publicate în data de 7 martie 2023 pentru majoritatea categoriilor de vehicule.

  • „Prima medie RCA subscrisă de societățile de asigurare autorizate și supravegheate de ASF în luna februarie 2023, ultima lună încheiată la data propunerii proiectului de act normativ, pentru polițele cu valabilitate de 12 luni, convertită în clasa de Bonus-Malus B0, este mai mică decât tariful de referință RCA publicat de ASF în data 07 martie 2023, pentru majoritatea categoriilor de vehicule.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Amintim faptul că tarifele de referință RCA nu sunt prețuri efective de vânzare, ci sunt doar orientative pentru consumatori, fiind raportate la clasa de bonus-malus B0 (de bază).

Aceste tarife de referință au la bază date istorice din ultimii 5 ani și se calculează din 6 în 6 luni de către o firmă de audit selectată prin licitație de către ASF.

Rezultatele calculelor sunt publicate ulterior pe site-ul ASF: februarie 2022; august 2022 și cele mai recente din februarie 2023, care au fost publicate de ASF în data de 7 martie.

„În cazul asiguraților persoane juridice”, susține ASF, „tariful de referință RCA actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieței din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare.

Pentru categoria de autoturisme deținute de persoanele juridice, tariful de referință este mai mare decât prima medie RCA subscrisă în luna februarie 2023 pentru toate segmentele tarifare corespunzătoare acestei categorii (în funcție de capacitatea cilindrică a motorului).

Variația medie (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +16%, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, iar cea mai mare variație, de aproximativ +27%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică <= 1200 cmc.

În cazul autoturismelor deținute de persoane fizice, categorie cu ponderea cea mai mare din totalul vehiculelor, tariful de referință actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieței din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare.

Variația medie (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +12%, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului și vârsta asiguratului, iar cea mai mare variație, de aproximativ +64%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică >2500 cmc, pentru asigurații cu vârsta sub 30 de ani (inclusiv).”

„Mărul otrăvit” din plafonarea RCA: Unii șoferi vor plăti peste tarifele de referință din martie anul acesta și mai mult decât anul trecut

Pentru a înțelege ce prețuri vom plăti de fapt la RCA în următoarele 6 luni, dacă Guvernul adoptă acest proiect, HotNews.ro a solicitat brokerilor de asigurări oferte comparative cu prețuri finale de la asigurătorii RCA pentru diverse categorii de asigurați.

Am analizat 8 oferte de preț făcute în perioada 27-28 februarie 2023 pentru diverși asigurați, persoane fizice și juridice, având clasa B0 (care să poată fi comparate cel mai ușor cu tarifele de referință), dar și din clase de bonus mai bune din mai multe localități din țară.

Datele analizate arată că în multe cazuri prețurile plafonate la data de 28 februarie 2023 sunt mai mari decât tarifele de referință din martie 2023, mai ales dacă vorbim de București, unde asigurătorii practică prețuri mai mari din cauza frecvenței mai mari a daunelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro