Sari direct la conținut

Guvernul Bulgariei a decis introducerea pentru șase luni a controalelor la granița cu România, începând cu 1 ianuarie, data aderării la Schengen

HotNews.ro
Vama Giurgiu - Ruse / Taxa de trecere pod, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Vama Giurgiu - Ruse / Taxa de trecere pod, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Controalele ce vor fi introduse din ianuarie, potrivit agenției bulgare BTA, au fost asumate de România și Bulgaria într-un acord semnat cu Austria și Bulgaria în noiembrie, înainte de decizia privind aderarea la Schengen. Ministrul Cătălin Predoiu a spus că aceste controale vor fi aleatorii.

Guvernul de la Sofia a adoptat o decizie privind introducere temporară a controlului la frontiera româno-bulgară și în același timp una de suspendare a funcționării punctelor de control de frontieră la frontierele româno-bulgară și bulgaro-greacă.

Decizia urmărește să asigure punerea în aplicare a declarației cvadripartite dintre Austria, Bulgaria, Ungaria și România, convenită la 22 noiembrie la Budapesta, precum și a deciziei Consiliului JAI privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, cu granițele terestre.

Declarația de pe 22 noiembrie, asumată de cele patru țări, stabilea că, pentru a preveni posibilele amenințări la adresa securității generate de o schimbare a modelelor de migrație care ar putea apărea ca o consecință directă a lipsei controlului la frontierele interne, se vor efectua controale de frontieră la punctele de control la frontiera internă cu România pentru o perioadă de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2025, după care acestea vor fi suspendate.

Predoiu a spus că aceste controale vor fi aleatorii

Ministrul de Interne român Cătălin Predoiu a declarat pe 12 noiembrie, ziua în care Consiliul JAI a decis că România și Bulgaria pot adera complet la Schengen, că aceste controale vor fi aleatorii.

Oficialul a precizat că aceste controale se vor face ori de câte ori poliţiştii de frontieră vor observa că ceva este în neregulă cu un mijloc de transport sau cu un autoturism cu cetăţeni persoane fizice ori au date sau informaţii despre nerespectarea legislaţiei.

„Dacă observă astfel de riscuri din punct de vedere al respectării legislaţiei, atunci poliţiştii de frontieră intervin şi fac control. Este ceea ce se întâmplă dacă circulaţi cu maşina între Ungaria şi Austria, la ora la care vorbim. Eu am circulat mult cu maşina şi ştiu acest lucru. Într-o zi poate să nu fie niciun control, în alta pot să fie cinci, spre exemplu. E greu de dat un procent”, a declarat ministrul Predoiu după decizia miniştrilor de Interne de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi terestru, potrivit News.ro.

Ministrul a explicat că decizia privind controalele aleatorii este luată doar pentru primele şase luni. ”Nu ne poate obliga nimeni să prelungim, tot ce se întâmplă în Europa e pe bază de bilateral, multilateral, unanimitate. Deci Europa e o democraţie mai largă, nu e dictatură”, a punctat ministrul.

Ministrul a menţionat că aceste controale aleatorii se fac tocmai pentru a da un semnal că poliţiştii veghează la protejarea frontierei, iar răufăcătorii să ştie că nu pot profita de acest lucru.

„Controalele se pot face şi pe bază de analiză de risc, adică poliţistul de frontieră primeşte o informaţie de la Poliţia Română, de la Poliţia Maghiară, de la alte instituţii că un anumit transport poate să conţină, de exemplu, marfă de contrabandă sau droguri sau migranţi ilegali. Şi atunci, poliţistul trage deoparte mijlocul de transport respectiv şi face un control separat. Restul maşinilor circulă nestingherite”, a mai spus Predoiu, subliniind că înţelegerea a fost ca aceste controale aleatorii să fie făcute timp de şase luni, ”până testăm toate sistemele, după care vor dispărea”.

INTERVIURILE HotNews.ro