Sari direct la conținut

Guvernul de la Londra răspunde criticilor lui Zelenski: Poziţia britanică „nu s-a schimbat”

HotNews.ro
Guvernul de la Londra răspunde criticilor lui Zelenski: Poziţia britanică „nu s-a schimbat”
Premierul britanic Keir Starmer (Foto: Tennessee Witney / Alamy / Alamy / Profimedia)

Guvernul britanic a dat asigurări luni că sprijinul său pentru Ucraina rămâne „de neclintit”, ca reacţie la critici ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a reproşat că nu îi furnizează arme cu rază lungă de acţiune, necesare pentru a contracara atacurile Rusiei, scriu AFP și Agerpres.

„De-a lungul acestui război, Marea Britanie a demonstrat un adevărat leadership. Din nefericire, de curând lucrurile nu mai stau la fel. Vom discuta asupra modalităţii de a remedia acest lucru, pentru că pentru noi sunt vitale capacităţile pe termen lung”, a declarat preşedintele ucrainean pe platforma socială X, sâmbătă seară.

Regatul Unit, unul dintre principalii susţinători ai Kievului de peste doi ani, autorizează armata ucraineană să utilizeze armele sale pentru a ţinti teritoriul rus – prin urmare şi în ofensiva din regiunea rusă Kursk -, exceptând rachetele cu rază lungă de acţiune Storm Shadow.

Întrebată despre aceste critici, o purtătoare de cuvânt a prim-ministrului Keir Starmer a declarat pur şi simplu că poziţia britanică „nu s-a schimbat” în ceea ce priveşte utilizarea acestor rachete, insistând totodată asupra sprijinului „de neclintit” al Londrei pentru Kiev.

„Prim-ministrul rămâne absolut hotărât în sprijinul său pentru Ucraina şi, de fapt, în ceea ce priveşte cele mai recente evoluţii, inclusiv la Kursk, premierul ar dori să îşi exprime toată admiraţia pentru curajul de care au dat dovadă soldaţii ucraineni”, a subliniat această purtătoare de cuvânt.

Media britanice au relatat săptămâna trecută că armata ucraineană utilizează tancuri Challenger 2 livrate de Marea Britanie în ofensiva sa în regiunea rusă Kursk.

Pe 6 august, forţele Kievului au declanşat o ofensivă în regiunea Kursk, frontalieră cu Ucraina, luând trupele ruse prin suprindere şi realizând cea mai mare incursiune a unei armate străine pe teritoriul rus de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ucraina susţine că doreşte că creeze „o zonă-tampon” pentru a-şi proteja populaţia.

_____

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro