Sari direct la conținut

Guvernul german anulează garanțiile Hermes pentru exportul în Rusia. Bursele speră într-un blitzkrieg

HotNews.ro
Vladimir Putin si Olaf Scholz, Foto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia
Vladimir Putin si Olaf Scholz, Foto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

​Companiile germane vor avea greutăți să facă afaceri cu Rusia, chiar și pentru bunuri care nu intră sub spectrul sancțiunilor. Guvernul federal a suspendat in mare parte garanțiile de credit pentru export.

După ce Moscova a invadat Ucraina, guvernul federal a decis ca afacerile cu Rusia sa fie considerabil mai dificile pentru companiile germane – și a oprit garanțiile pentru exporturi și investiții. Mai exact, guvernul federal a anulat complet garanțiile Hermes pentru Rusia.

Garanțiile Hermes

„Aprobarea garanțiilor Hermes și a garanțiilor de investiții pentru Rusia este suspendată până la noi ordine”, a spus ministerul Economiei, citat in presa germană. Acest pas afectează companiile, chiar dacă produsele lor nu sunt pe lista europeană de sancțiuni, precum microcipurile sau armamentul.

Deoarece afacerile cu țările străine reprezintă adesea un risc pentru companii, Germania folosește aceste garanții pentru a proteja exporturile germane împotriva riscurilor, încă din 1949. Este o garantare de stat împotriva riscurilor politice și economice care ar putea cauza dificultăți de plată pentru clienții locali, dar și împotriva consecințelor cauzate de un război sau naționalizarea de stat.

Mai ales companiile mijlocii, care adesea nu dispun de un tampon financiar generos, garanțiile la export permit finanțarea necesară a vânzărilor – și deci afacerile externe. Cererile sunt verificate și procesate de către asigurătorul de credite din Hamburg, Euler Hermes, care a dat programului numele.

Cu toate acestea, în caz de pagubă, banii în sine provin de la guvernul federal. Exportatorilor afectați li se aplică o participație proprie de 5 până la 15%.

Potrivit Ministerului Federal al Economiei și Tehnologiei, companiile germane care exportau mărfuri în Rusia au primit noi angajamente de acoperire de 820 de milioane de euro, în primele șase luni ale anului 2021.

Comerț exterior cu Rusia

Comerțul exterior cu Rusia a crescut din nou, după criza Corona de anul trecut. Potrivit Oficiului Federal de Statistică, Germania exportă in Rusia în principal mașini, autovehicule și piese de autovehicule, precum și produse chimice.

Exporturile au totalizat aproape 27 de miliarde de euro, importurile din Rusia în Germania în jur de 33 de miliarde de euro. Rusia se află printre cei mai importanți 15 parteneri comerciali ai Germaniei.

Cu toate acestea, importanța Rusiei pentru comerțul exterior german a scăzut, în ultimii ani, ca urmare a sancțiunilor în urma ocuparii Crimeei. În anul record 2012, care a fost caracterizat și de prețuri ridicate la energie, mărfurile comercializate din și către Rusia reprezentau 4,1% la sută din comerțul exterior german. În 2021, procentul era de 2,3%, exporturile germane către Rusia ridicându-se la 26,6 miliarde de euro anul trecut.

Potrivit Camerei de Comerț germano-ruse (AHK), 3.651 de companii germane sunt încă active în Rusia și este probabil să fie direct afectate de criză. Un conflict în creștere va lovi puternic aceste companii și va avea ramificații pentru piețele financiare și economie în general.

Un Blitzkrieg?

După șocul inițial de la începutul războiului din Ucraina de joi, prețurile de pe bursa germană au crescut din nou, semnificativ. Dax a crescut la 14.256 de puncte vineri după-amiază, o creștere de 1,5 la sută. Când bursa germană (DAX) s-a deschis joi dimineață, aceasta scăzuse cu cinci procente, pe fondul știrilor despre invazia rusă în Ucraina.

Indicele a fost capabil să se stabilizeze încă în timpul tranzacționării de joi. După ce a coborât la un nou minim anual de 13.807 de puncte, Dax s-a închis în cele din urmă la 14.052 de puncte, în scădere cu patru procente.

Pentru agenții de bursă care au experimentat deja un război regional pe piața financiară, astfel de reveniri, inclusiv o stabilizare a întregii piețe, nu sunt o surpriză, relatează Handelsblatt.de.

Publicația economică germană precizează: „După atac, o constatare importantă a predominat pe piață. Având în vedere superioritatea rusă, este probabil că războiul se va termina mai devreme decât cred unii. Aproape toate expresiile de solidaritate au condus la un singur rezultat: războiul rămâne regional, Ucraina este lăsată în seama rușilor. Referințe sunt ocupația Georgiei, in 2008 și a Crimeei, in 2014”.

Cu toate acestea, experții sunt, în general, de acord că războiul din Ucraina va exacerba criza în creștere a costului vieții, datorită creșterii prețurilor la energie. Germania nu a primit încă nicio livrare de gaze naturale prin Nord Stream 2, așa că nu va fi afectată de pierderi imediate ale rezervelor sale. Astfel, anunțul suspendării autorizării gazoductului ruso-german pare să fi fost mai degrabă simbolic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro