Sari direct la conținut

Guvernul lui Robert Fico a depus o plângere pentru trădare împotriva cabinetului anterior din cauza livrărilor de arme către Ucraina

HotNews.ro
Robert Fico, premierul Slovaciei, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia
Robert Fico, premierul Slovaciei, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Noul guvern slovac condus de Robert Fico a cerut poliției să ancheteze dacă fostul executiv pro-occidental și fostul ministru al apărării Jaroslav Nad au comis trădare prin decizia de a dona Ucrainei avioane MiG-29 și un sistem de apărare antiaeriană, relatează Reuters.

Guvernul anterior condus de premierul Eduard Heger a anunțat în data de 17 martie a anului trecut că a decis să doneze Ucrainei 11 avioane de luptă MiG-29 din perioada sovietică care au fost retrase din serviciul forțelor armate slovace în 2022.

„Oamenii mor în Ucraina, îi putem ajuta cu adevărat, nu este loc pentru politicianisme slovace”, a scris Heger într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, cu referire la escadrila de 11 avioane MiG-29, dintre care majoritatea aveau nevoie de lucrări pentru a fi apte de zbor.

Anunțul a venit la puțin peste un an după ce Heger anunțase că Slovacia a donat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană S-300 pe care îl deținea. Acest sistem a fost operat începând cu 1990 de Cehoslovacia, fiind moștenit în 1993 de Slovacia.

Noul guvern slovac acuză „sabotaj sau trădare” în privința donațiilor de armament către Ucraina

Igor Melicher, unul dintre secretarii de stat din ministerul apărării condus de noul cabinet Fico, a declarat vineri că aceste donații au expus sistemul aerian al Slovaciei și au pus în pericol cetățenii țării.

„Sunt convins că Nad a trădat Slovacia”, a declarat Melicher într-un briefing cu presa transmis în direct pe Facebook.

„Ministerul apărării depune o plângere penală pentru suspiciunea de comitere a infracțiunilor de sabotaj, sau trădare, abuz de putere și încălcare a îndatoririlor fiduciare”, a anunțat el.

Deși fostul ministru al apărării nu a comentat deocamdată anunțul, el respinsese anterior acuzațiile în acest sens.

În august 2022 Jaroslav Nad a semnat un acord cu omologii săi din Cehia și Polonia prin care aceste țări vecine ale Slovaciei s-au angajat să îi apere spațiul aerian până la recepția în 2024 a avioanelor F-16 comandate din Statele Unite. Nad precizase la momentul respectiv că avioanele MiG-29 încă nu au fost donate Ucrainei.

Însă unul dintre argumentele aduse vineri de Melicher este că guvernul a luat decizia de a dona avioanele MiG în timp ce asigura interimatul guvernării și că avea astfel autoritate limitate pentru a lua decizii pe probleme de politică externă.

Robert Fico a oprit imediat livrările de armament ale Slovaciei către Ucraina

Reuters comentează că acuzațiile formulate de noul guvern împotriva lui Nad și a cabinetului lui Heger sunt un simptom am scenei politice extrem de polarizate din Slovacia, Robert Fico acuzând în mod repetat predecesorii săi că au instrumentat acuzații penale împotriva partidului său când acesta era în opoziție.

Guvernul său a desființat în luna martie a acestui an parchetul special anticorupție, acuzând instituția de încălcarea drepturilor omului.

Investigațiile efectuate de acest parchet deschis în 2004 au dus la numeroase condamnări în cazuri de corupție de profil înalt, multe dintre acestea fiind legate de partidul Smer, al lui Fico, în timpul mandatelor sale anterioare de prim-ministru.

Imediat după ce a revenit la putere în octombrie anul trecut Fico a anunțat încetarea livrărilor de armament către Ucraina. Înainte de aceasta, Slovacia a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Kievului în ceea ce privește valoarea totală a donațiilor de armament raport la PIB-ul țări.

INTERVIURILE HotNews.ro