Sari direct la conținut

Guvernul Poloniei vrea să legalizeze uniunile civile. Vor putea fi încheiate și de cuplurile homosexuale

HotNews.ro
Guvernul Poloniei vrea să legalizeze uniunile civile. Vor putea fi încheiate și de cuplurile homosexuale
Manifestație LGBT la Varșovia Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Guvernul polonez a prezentat vineri un proiect de lege vizând legalizarea uniunilor civile, o măsură promisă de prim-ministrul Donald Tusk şi aşteptată de multă vreme mai ales de cuplurile de acelaşi sex, în această ţară de tradiţie catolică, transmite AFP, preluate de Agerpres.

Proiectul de lege urmează să fie spus consultărilor interministeriale şi prezentat partenerilor sociali, înainte de a fi adoptat de guvern şi trimis parlamentului.

Pentru a intra în vigoare, el va trebui adoptat de legislativ şi promulgat de preşedintele ţării, conservatorul catolic Andrzej Duda. Acesta s-a opus în mai multe rânduri coaliţiei guvernamentale formate din partide pro-UE, care i-au înlăturat de la putere anul trecut pe naţionaliştii conservatori aliaţi ai lui Duda.

„Este vorba despre un nou capitol în lungul marş către egalitate”, a subliniat într-un comunicat ministrul pentru egalitate, Katarzyna Kotula, care a pregătit textul, calificând acest moment ca „istoric” şi salutând „munca îndelungată a numeroase organizaţii LGBT”.

În Polonia, legislaţia actuală autorizează doar căsătoriile heterosexuale. Justiţia europeană a condamnat Varşovia pentru că nu recunoaşte şi nu protejează cuplurile de acelaşi sex.

Încă de la accederea la putere, Donald Tusk a promis să prezinte rapid un proiect de lege privind uniunile civile, însă măsura a fost amânată din cauza reticenţelor unui membru conservator al coaliţiei de guvernare, Partidul Ţărănesc.

Dacă va fi adoptată, noua lege li se va aplica oricăror „două persoane”, indiferent de sexul lor, care încheie un parteneriat civil la primărie. Proiectul actual include şi o prevedere ce vizează legalizarea uniunilor cuplurilor de acelaşi sex „care sunt căsătorite în virtutea legii unui alt stat decât Polonia”, uniuni nerecunoscute în prezent de Polonia.

Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut Poloniei să pună în aplicare un cadru juridic care să le permită cuplurilor de acelaşi sex să beneficieze de o recunoaştere şi de o protecţie adecvate ale relaţiei lor.

INTERVIURILE HotNews.ro