Sari direct la conținut

Guvernul român, acuzat că a semnat o înțelegere cu SUA prin care limitează libertatea presei și a societății civile

HotNews.ro
Luminița Odobescu, ministrul de Externe. Foto: INQUAM Photos / George Călin
Luminița Odobescu, ministrul de Externe. Foto: INQUAM Photos / George Călin

Într-un memorandum de înțelegere cu Departamentul de Stat al SUA, Guvernul României, prin ministra Luminița Odobescu, s-a angajat în numele presei și al societății civile să „combată manipularea informațiilor străine”, document pentru care nu s-a consultat cu părțile invocate, acuză Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului (APADOR-CH), într-un comunicat.

„România și Statele Unite sunt angajate în colaborarea menită să reducă impactul manipulării informațiilor străine și să construiască ecosisteme informaționale rezistente din punct de vedere societal și institutional”, scrie în memorandumul transmis autorităților din SUA, conform asociației.

Printre principiile prin care Guvernul român se angajează să combată „manipularea informațiilor străine” se numără și un paragraf în care sunt implicate mass-media și societatea civilă.

„Societatea civilă, mass-media independentă și mediul academic joacă roluri esențiale în sprijinirea și informarea inițiativelor guvernamentale pentru a contracara manipularea informațiilor străine”, este paragraful denunțat de APADOR-CH.

Asociația susține că acest paragraf din memorandumul transmis Statelor Unite angajează societatea civilă și presa la „o acțiune importantă, dar confuză”, fără ca Guvernul să fi consultat anterior reprezentanții acestora.

„Mass-media independentă nu poate fi independentă dacă rolul ei este de a sprijini inițiative ale Guvernului, chiar dacă acele inițiative par generoase și îndreptățite, cum ar fi cazul combaterii manipulării informațiilor străine. O mass-media independentă trebuie să își păstreze întotdeauna spiritul critic și să își rezerve, întotdeauna, dreptul de a critica sau sprijini diverse inițiative, de a fi pro sau contra lor, indiferent de obiectul și sursa acestor inițiative (guvernamentală sau privată). Aceeași problemă se ridică și în cazul societății civile”.

INTERVIURILE HotNews.ro