Guvernul se reuneşte în ultima sa ședință din acest an; pe agendă – Ordonanța trenuleț și stabilirea datei alegerilor prezidențiale
Guvernul se reuneşte în şedinţă luni, începând cu ora 13:00, urmând să discute Ordonanţa privind unele măsuri fiscal-bugetare, cunoscută sub numele de Ordonanța trenuleț, dar și stabilirea datei alegerilor prezidențiale.
Citește și
Când vor avea loc alegerile prezidențiale
O altă decizie așteptată în ședința de luni este stabilirea datei alegerilor prezidențiale. Coaliția de guvernare a decis ca primul tur al alegerilor prezidențiale să fie pe data de 23 martie, potrivit surselor citate de G4media și Digi24.
Al doilea tur al alegerilor ce au fost anulate de Curtea Constituțională la începutul acestei luni va avea loc pe 6 aprilie.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat pe 6 decembrie printr-o decizie fără precedent luată de Curtea Constituțională.
Hotărârea a venit cu doar două zile înaintea turului 2 al scrutinului, în care intraseră candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi și în condițiile în care diaspora începuse deja să voteze.
Proiectul Ordonanței trenuleț conține multe măsuri care afectează atât bugetarii, cât și pensionarii și copiii, dacă ne referim la alocații. Printre măsurile propuse sunt: înghețarea sporurilor și primelor bugetarilor, renunțarea la tichetele oferite, cu excepția celor de creșă sau renunțarea la ajutoare sau indemnizaţii odată cu ieşirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă.
Conform proiectului de ordonanţă, în anul 2025, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie/ indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice îngheață la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024.
La fel ca în ultimii ani, orele de muncă suplimentare nu se plătesc, ci se vor acorda alte zile libere. Excepție face personalul militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare și salvatorii montani. Dacă nu se poate compensa cu timp liber în termen de 90 de zile, li se va plăti o majorare din solda în funcție de venitul respectiv.
- În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă, instituţiile publice le pot acorda în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 de lei. Voucherele de vacanţă emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziţionate, respectiv 800 de lei pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puţin 1.600 lei, prevede proiectul de ordonanţă.
De asemenea, ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante se suspendă începând cu 1 ianuarie 2025, cu excepţia posturilor unice vacante. Prevederile nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, concursului de admitere în rezidenţiat, unităţilor sanitare cu paturi pentru ocuparea posturilor de medici, precum şi posturilor vacante aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi plătite din fonduri europene pentru care sunt încheiate contracte de finanţare.
Subvenţia alocată partidelor politice se va diminua cu 25% faţă de nivelul acordat în anul 2024
Conform proiectului de ordonanţă, subvenţia alocată partidelor politice se va diminua cu 25% faţă de nivelul acordat în anul 2024, iar pensiile de serviciu nu se vor actualiza cu rata medie anuală a inflaţiei.
- Valoarea punctului de referinţă, element esenţial în calculul pensiilor, se va menţine la nivelul de 81 lei, iar valoarea indicatorului social de referinţă se menţine la nivelul în plată în luna noiembrie 2024.
- Alocațiile copiilor nu vor mai crește în 2025, adică nu se vor mai indexa cu rata medie anuală a inflației.
- O serie întreagă de indemnizații se mențin la nivelul din 2024, cum ar fi cele pentru persoanele persecutate politic în comunism, cele pentru invalizi, veterani de război, văduve de război, cele acordate membrilor Academiei Române, Academiei Oamenilor de Știință din România, Academiei de Științe Medicale din România.
- Rentele viagere pentru sportivi se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
- În anul 2025 se vor acorda reduceri de tarife sau, după caz, gratuităţi, numai în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, la facilităţile de transport pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi persoane care au luptat la Revoluție ori judecătorii și procurorii.
Pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei
- Pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei. Același lucru și în cazul grefierilor și altor categorii de personal care ocupã funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești.
- Nu se mai actualizează cu rata inflației nici pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor, personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, membrilor Corpului diplomatic consular, a celor de la Curtea de Conturi, precum și cele militare.
- Pensiile nu mai cresc în 2025. Practic, valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei.
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va acorda tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați doar în cazul în care cheltuielile cu acesta se decontează integral în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027. Același lucru și în cazul persoanelor defavorizate.
- Banii pentru investițiile derulate prin programul „Anghel Saligny” vor fi transferați beneficiarilor în baza unor criterii de prioritizare aprobate prin hotărâre de Guvern. Același lucru se va întâmpla și în cazul proiectelor dezvoltate de Compania Națională de Investiții.
Studenţii beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția
- Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, pe tot parcursul anului universitar. Același lucru și în ceea ce privește mijloacele de transport local în comun și transportul cu metroul.
- În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, Ministerul Afacerilor Externe poate utiliza taxele de urgenţă aferente serviciilor prestate și pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere şi nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul.
- Companiile de Stat care au înregistrat pierderi contabile şi/sau plăţi restante la data de 31 decembrie 2024 sau au pierderi contabile din anii precedenti de recuperat, au obligația prezentării odată cu aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli a unui plan de reorganizare, restructurare şi redresare financiară care să conţină măsuri concrete şi cuantificabile de reducere a pierderilor şi plăţilor restante, după caz, şi termenele de realizare a acestora precum și o analiză referitoare la activele necesare desfășurării /dezvoltării obiectului de activitate, în scopul identificării celor neproductive/nefuncționale cu prezentarea de măsuri în vederea folosirii și/sau valorificării acestora, aprobate de către adunarea generală a acţionarilor sau consiliul de administraţie, după caz, și avizate de către autoritatea publică tutelară.
- Înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare se amână pentru 2026.
Nu se va acorda nici în 2026 miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat
Nu se va acorda nici în 2026 miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat.
- Pensiile speciale pentru primari și șefi de consilii județene se amână pentru 2026 (tot aici sunt incluse posturile de viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean).
- Legea privind statutul personalului profesionist operativ din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență se suspendă până la 1 ianuarie 2026.
- Termenul pentru înființarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier se prorogă până la 31 decembrie 2025.
- Inspectoratul General al Poliției Române va operaționaliza Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri pe infrastructura tehnică a Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar până la 1 iunie 2025. Anterior, termenul era 1 ianuarie 2025.
- Persoanelor cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat, care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă nu li se va mai acorda de la 1 ianuarie 2025 o indemnizație de solidaritate care se determină prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată sau cuvenit conform legislației anterioare datei de 31 august 2024. Termenul s-a prorogat pentru 2026.
- În cadrul aparatului de lucru al Guvernului se înființează Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală prin reorganizarea unor 23 instituții/departamente din structura Guvernului care va avea ca obiective restructurarea/reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice de la nivel central și local și ale operatorilor economici la care statul sau unităţile administrativ teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, în cuantum de cel puțin 1% din produsul intern brut în anul 2025.
Crește impozitul pe dividende și se reduce plafonul la microîntreprinderi
- Crește impozitul pe dividende: acesta va fi majorat de la 8% la 10%.
- Proiectul prevede reducerea plafonului de venituri realizate de către o persoană juridică română, de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro.
- Se elimină condiția de realizare a veniturilor din consultanță și management, în proporție de 80%, utilizată pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor.
- Se actualizează codurile corespunzătoare activităților pentru care impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se calculează prin aplicarea cotei de 3%, dar și verificarea condiției de aplicare a sistemului de impunere o singură dată, începând cu anul 2024, de către contribuabilii din HoReCa.
- În plus, pentru anul fiscal 2025, respectiv 2026 se clarifică modul de verificare a condiției legate de plafonul propus de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru venituri realizate de microîntreprinderi precum și modul în care se verifică nivelul veniturilor din consultanță și management în vederea încadrării ca microîntreprindere.
- Proiectul mai prevede eliminarea facilităților fiscale acordate IT-știlor, precum și angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.
Se reinstituie impozitul pe construcții, datorat de:
- persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare;
- persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
- persoanele juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene.
Construcțiile sunt cele prevăzute de grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.
Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosinţă.
Impozitul se plătește în două rate egale, până la datele de 25 mai inclusiv şi 25 septembrie inclusiv.