Sari direct la conținut

Guvernul Ungariei sprijina infiintarea unei Academii de hochei in Transilvania; pana acum a investit doua milioane de euro

HotNews.ro
Hochei, Foto: MorgueFile.com
Hochei, Foto: MorgueFile.com

Guvernul Ungariei desfasoara, in judetele Harghita si Covasna, un proiect privind infiintarea unei Academii de hochei pe gheata, investitiile facute pana in prezent fiind de doua milioane de euro, scrie News.ro. Ministrul Dezvoltarii din Ungaria, Sesztak Miklos, a vizitat, vineri, patinoarele din Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, si pe cele din Miercurea Ciuc, Gheorgheni si Carta, din judetul Harghita, unde s-au facut investitii, in 2016, din fondurile alocate de Guvernul Ungariei.

Bazele proiectului de dezvoltare a infrastructurii sportive in cele doua judete au fost puse la inceputul anului, finantarile Guvernului ungar ridicandu-se, pana in prezent, la doua milioane de euro.

Sesztak Miklos a spus ca scopul unei astfel de investitii este acela de a asigura, intr-un singur loc, conditii copiilor care doresc sa practice acest sport.

„Se pune intrebarea care este scopul unei astfel de investitii aici, in Transilvania si Guvernul Ungariei are un singur scop cand da bani si investeste in aceasta activitate. Noi consideram ca nu copiii trebuie transportati intr-un alt loc unde exista conditii necesare si din punct de vedere tehnic pentru acest sport, ci aici trebuie sa construim cadrul necesar si conditiile necesare pentru a se dezvolta cei care fac hochei. Tot ce am vazut, tot ce mi s-a prezentat, pentru mine inseamna ca sunt scopuri si deziderate care pot fi si trebuie sustinute de Guvernul Ungariei”, a declarat Sesztak Miklos.

Fondurile alocate de la Budapesta pentru acest proiect, sunt gestionate de Fundatia Mens Sana, aflata in proprietatea Parohiei romano-catolice de la Miercurea Ciuc, respectiv Parohia romano-catolica din Carta, iar coordonatorul investitiei privind dezvoltarea infrastructurii si a hocheiului pe gheata este senatorul UDMR Tanczos Barna, fost presedinte al Federatiei Romane de Hochei pe Gheata.

„Intentionam sa investim in infrastructura sportiva, in patinoare mobile in cel putin trei centre: in Miercurea Ciuc, in Gheorgheni si in Santu Gheorghe, pentru a crea cadrul necesar desfasurarii hocheistice. In aceste orase vom acorda, de asemenea, sprijin investitional, precum si in municipiul Odoheiu Secuiesc. La Carta se va construi o baza de metodologie si de completare a infrastructurii care exista in momentul de fata- doar patinoar -, urmand ca in acest centru, dupa ce vom avea un numar sufiecient de copii la generatia U15 sau peste U 15, sa se desfasoare o formare si de tip Academie , unde copiii vor invata, vor locui si vor prcatica sportul hochei pe gheata”, a explicat liderul grupului UDMR din Senatul Romaniei.

El a mai spus ca prin acest proiect se ofera, de asemenea, sprijin financiar cluburilor sportive pentru completarea salariilor antrenorilor si se finanteaza participarea unor echipe in Campionatul maghiar de hochei pe gheata.

„Aceste investitii vin pentru a crea conditii similare cu cele din Ungaria, Austria, Germania, pentru a putea convinge copiii si parintii in primul rand sa ramana pe meleagurile natale, sa ramana acasa si sa nu plece la varsta de 12-14 ani, in speranta de a deveni hocheist peste hotare”, a mentionat Tanczos Barna.

Acesta a adaugat ca din cele doua milioane de euro alocate in 2016 de statul ungar acestui proiect s-au cumparat instalatiile si echipamente pentru patinoarele din Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe si Gheorgheni, s-a finantat participarea copiilor in Campionatul maghiar, s-au completat salariile antrenorilor si s-au organizat tabere de pregatire, la care au participat peste 400 de copii.

Potrivit acestuia, in perioada urmatoare se vor stabili bugetele aferente anilor 2017 si 2018.

Fostul presedite al Federatiei Romane de Hochei pe gheata considera ca, daca nu se va schimba sistemul de finantare a sportului romanesc, acesta „va muri”.

„S-a vazut si la Olimpiada, se vede si la campionatele mondiale, daca pepinierele nu pot fi finantate, fara sa vina a doua zi curtea de conturi peste primarii si peste autoritatile locale, va murit sportul romanesc”, a apreciat Tanczos.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, la randul sau, ca astfel de investitii ale statului maghiar in regiune „sunt foarte importante, asa cum sunt importante investitiile Guvernului roman in Ucraina, in Serbia, daca sunt sau in limita posibilitatilor, cum reuseste si Guvernul Romaniei”.

„Pana la urma, asta este istoria noastra, viata noastra, prezentul nostru in aceasta regiune, in Europa de Est, in Europa Centrala si nu vad nimic rau. Pana la urma este in beneficiul cetatenilor romani, este in beneficiul copiilor, daca ma gandesc la aceste investiti in sport si nimic mai mult. Daca cineva investeste in Romania, indiferent ca este Guvernul Ungariei sau SUA, eu cred ca trebuie sa ne bucuram si trebuie sa fim mandri ca mai vin investitii si la noi in tara”, a conchis Kelemen Hunor.

La final, invitatii si gazdele au vizitat patinoarul din Carta, comuna natala a presedintelui UDMR, construit cu fonduri de la Guvernul Romaniei, au discutat cu antrenorii si apoi s-au distrat, alunecand pe gheata fara patine, in rolba.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro