Halta oficiala la Berlin si dejun al lui Putin cu "Mutti"
Dupa o pauza silita de patru ani, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, vine din nou la Berlin ca sef de stat, intr-o vizita-fulger. Sase ore va dura vizita din 1 iunie, cu onoruri militare cu tot. In program sunt discutii la masa de pranz cu cancelarul Angela Merkel si intalnirea cu presedintele Germaniei, Joachim Gauck. O intalnire care se anunta interesanta, intre fostul ofiter KGB stationat la Dresda inainte de caderea Zidului Berlinului si fostul director al comisiei de cercetare a arhivelor STASI, din fostul RDG. Consilierul lui Putin, Yuri Usakov, declara presei ca seful sau vine „cu mare interes” la Berlin. Vizita lui cade insa in momentul in care cuvantul-cheie al oricaror negocieri este Siria.
Vizita in Germania este prima pe care o face noul-vechi presedinte al statului rus intr-o tara vestica. De la Moscova, Putin zboara la Minsk, unde are prima scurta escala si runda de discutii cu Alexandr Lukasenko, presedintele Republicii Belarus. Apoi, vin la rand Berlinul si Parisul, unde Putin se va intalni cu noul presedinte al Frantei, Francois Hollande.
Acum 12 ani, Putin avea un prieten de nadejde la Berlin. Gerhard Schroder (SPD), la doar cateva saptamani de la depunerea mandatului sau de cancelar (1998-2005), primeste un post de conducere la Nord Stream AG, o firma-fiica a concernului Gazprom, controlat de statul rus. Schroder a fost puternic criticat, reprosandu-i-se ca ar fi facut uz de pozitia sa politica in scopul intereselor personale si din economia privata. Scandalul nu s-a soldat cu vreun demers in justitie, s-a spus ca si legea germana ar avea lacune.
Angela Merkel (CDU) parea insa mai in largul ei, pe cand presedinte era Medvedev. Ea promite acum fermitate, insa declaratiile sare sunt „cu manusi”. La intalnirea de partid de joi, 31 mai, de la Stralsund, aceasta a spus referitor la intalnirea cu actualul sef de stat rus: „Cred ca avem o oarecare doza de lucruri in comun, cand este vorba de respectarea drepturilor omului”. Cancelarul german nu a dat vreo declaratie publica referitoare la asteptarile concrete pe care le are pentru intalnirea de vineri.
Vizita lui Putin la Berlin va fi una pragmatica, crede directorul Centrului pentru cercetari germane de la Academia Rusa de Stiinte, Vladislav Below. „Desigur ca Putin nu asteapta flori, ci o discutie la obiect”, a declarat acesta presei. Below a mai adaugat: „Europa trebuie sa inteleaga ca nu are rost sa faca presiuni asupra Rusiei, deoarece tara isi urmeaza propriul ei drum”. Ramane de vazut daca aceasta afirmatie se verifica si in contextul pozitiei adoptate de Rusia in problema Siria si a unei eventuale interventii militare internationale, contra regimului Assad.
Cu sau fara simbioza in problemele internationale, agenda de lucru a vizitei de maine ramane, in mare, clara. Temele de baza sunt cooperarea mai stransa in domeniul energetic, pregatirile in vederea Anului German din Rusia si discutii pe baza dorintei rusilor de eliminare a vizelor pentru Germania. Desi nu se prevede semnarea vreunor contracte, semnalele arata ca Germania si Rusia sunt in cele mai bune relatii, pe plan economic. Concretizat in cifre, volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari s-a ridicat, anul trecut, la 52 de miliarde de euro.