Haos politic în Kosovo: Parlamentul nu și-a votat propria constituire, iar Guvernul a demisionat. Se cere o soluție de la Curtea Constituțională

Parlamentul din Kosovo nu a reuşit marţi să se constituie, din cauza unei dispute privind procedura, situaţie care implică şi amânarea formării unui nou guvern, la două luni după desfăşurarea alegerilor legislative, informează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
La sesiunea constitutivă de marţi a parlamentului, raportul asupra validării mandatelor noilor deputaţi a fost respins de cel puţin 61 dintre cei 120 de parlamentari.
În lipsa acestei validări, legislativul provinciei care şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008 nu poate alege preşedintele parlamentului şi nici să întreprindă paşi instituţionali cheie.
Partidele de opoziţie, inclusiv principala formaţiune a minorităţii sârbe, au votat împotrivă ori s-au abţinut, întrucât premierul interimar, naţionalistul de stânga Albin Kurti, nu a prezentat la timp demisia sa şi a Cabinetului său.
După ce şedinţa parlamentului a fost întreruptă, premierul şi-a depus oficial demisia, dar încă nu este clar dacă parlamentul poate supune din nou la vot validarea mandatelor.
În aceste condiţii, preşedinta kosovară Vjosa Osmani urmează să sesizeze Curtea Constituţională pentru clarificarea situaţiei legale şi stabilirea modului de constituire a parlamentului.
Pentru ca procesul de formare a guvernului să înceapă oficial, mai întâi trebuie să fie ales preşedintele parlamentului, pas care necesită doar o majoritate simplă, ceea ce însă îi lipseşte partidului de guvernământ al lui Kurti, formaţiunea „Vetevendosje” (Autodeterminarea), care a obţinut la alegerile din 9 februarie 48 din cele 120 de mandate.
Dar nici blocul de opoziţie, alcătuit din trei partide pro-albaneze create în timpul luptei pentru independenţa Kosovo, nu poate forma o majoritate, având numai 52 de mandate parlamentare, celelalte 20 de mandate rămase revenind minorităţilor etnice, dintre care 10 pentru minoritatea sârbă.