Sari direct la conținut

Harta trupelor NATO mobilizate pe flancul estic, inclusiv în România, după invazia Rusiei în Ucraina

HotNews.ro
Militari NATO in Romania, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Militari NATO in Romania, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, NATO și-a crescut prezența defensivă pe flancul de est, inclusiv în România, cu mai multe trupe, avioane și nave. Vedeți în articol cum arată acum harta trupelor și echipamentelor militare dislocate în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, al căror număr a fost crescut după ce Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina, în 24 februarie.

La acest moment, pe flancul estic sunt mobilizați 40.000 de soldați sub comanda directă a NATO și 100.000 de soldați americani.

NATO a publicat miercuri o hartă a trupelor mobilizate pe flancul estic:

Forța de răspuns a NATO va crește de la 40.000 de militari la peste 300.000 – Stoltenberg

În aceste zile, la Madrid are loc un summit istoric al celor 30 de state NATO, la care va fi revizuit noul concept strategic al Alianței Nord-Atlantice, pentru prima oară din 2010 încoace, astfel că acesta va prevedea clar că Rusia este o amenințare directă la adresa securității transatlantice, a declarat miercuri secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

La summitul de la Madrid ar urma să se decidă și o creștere masivă a forțelor NATO aflate în stare de alertă ridicată. „Vom transforma forța de răspuns a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de înaltă pregătire la mult peste 300.000″, a spus Stoltenberg.

Forța de reacție rapidă a NATO, forța de răspuns a NATO, are în prezent aproximativ 40.000 de soldați.

„Ne vom consolida, de asemenea, capacitatea de a ne întări în caz de conflict, cu mai multe echipamente prepoziționate, cu capacități desfășurate în avans, cum ar fi apărarea aeriană, și cu forțe alocate în prealabil pentru apărarea anumitor aliați”, a adăugat secretarul general al alianței.

Biden anunță creșterea prezenței militare a SUA în România

Și președintele american Joe Biden, aflat la summitul NATO de la Madrid, a anunțat miercuri că Statele Unite își vor „întări poziția militară în Europa”, astfel încât alianța să poată „răspunde amenințărilor care vin din toate direcțiile și în toate zonele: terestre, aeriene și maritime”.

El a anunţat o consolidare a prezenţei militare şi a capacităţilor americane în Spania, Polonia, România, în statele baltice – Estonia, Letonia şi Lituania -, în Marea Britanie, Germania şi Italia.

Biden a amintit că SUA au desfăşurat deja suplimentar, în acest an, 20.000 de militari în Europa pentru „a întări liniile ca răspuns la iniţiativele agresive ale Rusiei”.

Joe Biden a confirmat totodată că Washingtonul va ridica de la 4 la 6 numărul distrugătoarelor sale de la baza navală Rota din Spania ;i va stabili, de asemenea, în Polonia „un cartier general permanent al Corpului 5 al armatei americane”.

„Vom menţine o brigadă suplimentară compusă în total din 5.000 de persoane, care îşi va avea baza în România”, a declarat Joe Biden, adăugând că SUA vor proceda la „desfăşurări suplimentare în statele baltice”.

Iohannis: Vom avea forțe și echipamente prepoziționate pentru o prezență imediată a trupelor NATO când e nevoie

Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat, la Madrid, că desfășurarea militarilor și echipamentelor NATO în România poate dura luni, chiar ani de zile, dar importantă este pregătirea acestora în poziții gata de mobilizare imediată atunci când este nevoie.

  • „Avem un număr important de militari aliați deja acum în România și ne așteptăm în lunile următoare să crească aceste număr pentru a ajunge la capacitatea operațională pentru grupul de luptă, de exemplu, care va fi condus de Franța.
  • (…) Aceste mișcări durează luni, câteodată chiar ani de zile. Însă pentru noi nu este important să avem mâine încă 1.000 de soldați aliați. Este important să avem decizia, să ne pregătim temeinic și să avem trupe care colaborează foarte bine împreună.
  • Nu vom avea doar forțe prealocate, adică militari care vor ști că în caz de ceva să vină în România, vom avea și echipamente prepoziționate, asta însemnând că anumite echipamente care au o mobilitate redusă vor fi poziționate destul de aproape ca atunci când este nevoie de o prezență imediată a trupelor să existe simultan și o mișcare de trupe și o mișcare de echipament. Aceste lucruri trebuie foarte bine pregătite”, a afirmat Iohannis.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro