Sari direct la conținut

Henry Kissinger, întoarcere de 180 de grade privind războiul din Ucraina: Kievul nu trebuie să cedeze niciun teritoriu

HotNews.ro
Henry Kissinger in timpul unei vizite la Moscova din 2017, Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia
Henry Kissinger in timpul unei vizite la Moscova din 2017, Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger recomandă Ucrainei şi Occidentului să nu cedeze Rusiei niciun fel de teritoriu ucrainean ocupat în cadrul unor viitoare negocieri de pace destinate să pună capăt conflictului declanşat de Moscova, relatează luni DPA și Agerpres.

Kissinger a declarat postului public de televiziune german ZDF că renunţarea la vreun teritoriu ucrainean nu ar trebui să figureze pe masa negocierilor şi a îndemnat Occidentul să fie clar asupra a ceea ce se poate discuta şi a ceea ce nu poate fi pus în discuţie în niciun caz.

Toate acestea trebuie făcute împreună cu poporul ucrainean, a adăugat Kissinger, în timp ce războiul declanşat de Rusia în Ucraina a depăşit cinci luni, intrând în luna a şasea.

Kissinger s-a născut în oraşul german Furt în 1923, dar familia sa germano-evreiască a fost forţată să fugă din Germania nazistă în 1938. El avea să devină un actor-cheie al politicii externe americane de la sfârşitul anilor 1960 până la sfârşitul anilor 1970 în calitate de consilier pentru securitate naţională şi secretar de stat.

În 1973, Kissinger a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru acordul de încetare a focului şi de retragere din ceea ce era atunci Vietnamul de Nord.

Critici dure la adresa lui Henry Kissinger

La sfârșitul lunii mai președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un atac dur la adresa fostului secretar de stat american mai după ce acesta a sugerat la forumul de la Davos că Kievul ar trebui să renunțe la teritorii pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia.

„Calendarul domnului Kissinger se pare că nu este 2022, ci 1938, iar el a crezut că vorbeşte cu o audienţă nu la Davos, ci în ceea ce era atunci Munchen. Apropo, în anul real 1938, când familia domnului Kissinger fugea din Germania nazistă, acesta avea 15 ani”, a acuzat, printre altele, președintele Ucrainei.

Kissinger și-a nuanțat poziția față de războiul din Ucraina într-un interviu acordat săptămâna trecută jurnaliștilor de la Bloomberg, afirmând că declarațiile sale de la Davos au fost înțelese greșit.

În cadrul aceluiași interviu care s-a axat mai mult pe relațiile dintre Statele Unite și China, fostul secretar de stat i-a cerut președintelui american Joe Biden să dea dovadă de „flexibilitate” pentru a dezamorsa conflictele dintre Statele Unite și China, precum și cele dintre Rusia și restul Europei.

Urmărește ultimele evoluții din a 152-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro