Hocus-pocus cu "problema maghiara". Presedintele Klaus Iohannis a avut doua mesaje pentru congresul UDMR: pe unul l-a sters de pe pagina Administratiei Prezidentiale, pe altul l-a citit un consilier la Cluj. Care este diferenta dintre ele?
Presedintele Klaus Iohannis a avut doua mesaje radical diferite pentru congresul UDMR din 17 aprilie desfasurat la Cluj, la care au participat liderii tuturor partidelor mari cu declaratii de curtoazie la adresa Uniunii. In primul mesaj, presedintele Iohannis admitea ca minoritatea maghiara se confrunta cu o „multe chestiuni ramase nerezolvate”, cu „subiecte sensibile”, cum ar fi autonomia, si vorbea despre „extinderea drepturilor minoritatilor”. Acest mesaj a aparut vineri pentru scurt timp pe pagina Administratiei Prezidentiale, dar a fost sters, dupa cum au descoperit jurnalistii de la Transindex.ro. Mesajul cu care consilierul prezidential, Laurentiu Mihai Stefan, a ajuns vineri la Cluj este mult mai scurt si nu mai face nici o referire la problemele maghiarilor, nici la autonomie.
Jurnalistii de la Transindex au descoperit ca un prim mesaj al presedintelui Klaus Iohannis pentru Congresul UDMR, pe care Adminisratia Prezidentiala l-a postat pe pagina oficiala vineri, 17 apriliee, era mult mai generos cu minoritatea maghiara, dar a fost intre timp eliminat. Totusi, textul s-a pastrat in memoria cache de la Google, de unde a fost recuperat. Acest prim mesaj a stat insa suficient de mult pe site-ul Presedintiei cat sa fie preluat de Mediafax, de Cotidianul, i Nasul TV, si Flux24, acesta din urma fiind singurul site care a notat faptul ca mesajul lui Iohannis este „suprzinzator” intrucat afirma ca „drepturile maghiarilor nu sunt respectate”. Sii aici insa, textul nu putea fi accesat la ora redactarii acestui material.
In acest mesaj, presedintele Iohannis avea cel putin doua fraze in care admitea practic ca minoritatea maghiara se confrunta cu probleme. Redam mai jos doua pasaje relevante:
- „Exista multe chestiuni ramase nerezolvate, deziderate ale minoritatilor nationale privind respectarea efectiva a drepturilor conferite de lege, dar si nevoia de garantii mai bune pentru protejarea si promovarea identitatii lor nationale. Exista, in acelasi timp, multe provocari care vizeaza intreaga societate si clasa politica in ansamblul ei.”
- „Dialogul si constructia pas cu pas impreuna cu liderii politici ai majoritatii reprezinta singura solutie viabila. Doar asa putem evita calculele electoraliste sau discursurile pline de stereotipuri, cum se intampla adesea atunci cand se discuta in spatiul public despre autonomie. Subiectele sensibile in relatiile dintre majoritate si minoritate pot fi abordate doar pe calea dialogului, chiar daca eforturile necesare par uneori enorme si distanta dintre cele doua parti insurmontabila. Atat respectarea sau extinderea drepturilor minoritatilor, cat si decizii majore precum conturul regiunilor pot fi obtinute si consolidate doar deschizand si mentinand canale de comunicare cu toate partidele politice care au un cuvant de spus in politica romaneasca.”
Jurnalistii de la Transindex sustin ca au contactat Administratia Prezidentiala, iar cei de la Biroul de Presa le-ar fi spus ca versiunea mesajului ce se poate regasi pe siteul oficial este identica cu cea rostita de consilier.” La intrebarea noastra, referitoare la motivul schimbarii textul initial (daca s-a intamplat din cauza mentiunii „problemei maghiare”), ne-au zis ca nu sunt abilitati sa ne raspunda”, sustin jurnalistii de la Transindex.ro
In acest prim mesaj, presedintele Iohannis vorbea si despre coruptie si integritate, un subiect delicat in UDMR. Uniunea se confrunta cu problema deputatului fugar Marko Attila, in cazul caruia DNA a cerut arestarea preventiva, si cu cazul Nagy Zsolt, condamnat definitiv la inchisoare. Cei doi sunt aparati de UDMR, fiind considerati victime politice. „Putem creşte integritatea în politica românească dacă selectăm și promovăm oameni care nu sunt corupți sau coruptibili, care nu utilizează politica pentru a se îmbogăţi, ci pentru a aduce efectiv o contribuție la binele comunității”, afirma Iohannis in mesajul sters, insa nici aceste consideratii nu se mai regasesc in mesajul citit in sala congresului de la Cluj.
Vezi mai jos textul sters de pe site-ul Administratiei Prezidentiale
iohannis comunicat initial by Ivy2008
Jurnalistii de la Transidex.ro au descoperit insa ca nu acest mesaj a fost citit la Congresul UDMR, ci unul mult mai scurt, fara nici o referinta la problemele minoritatilor, autonomie sau extinderea drepturilor minoritatilor. Mesajul citit de consilierul prezidential Laurentiu Mihai Stefan, este mult mai scurt si nu mai contine nici o referinta la „subiecte sensibile”, dupa cum rezulta si din fisierul audio recuperat de jurnalistii de la Transindex.ro.
Vezi mai jos noul text publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale
Comunicat Iohannis -After by Ivy2008
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 26 februarie, la Berlin, ca in Romania nu exista o problema maghiara si ca „nu ne simtim amenintati de acest lucru”, precizand ca minoritatea maghiara are reprezentanti politici in Romania, care sunt partenerii lui de discutie.
Intrebat in cadrul conferintei de presa comune sustinuta cu Cancelarul Germaniei, Angela Merkel daca este ingrijorat de atitudinea Ungariei cu privire la protectia minoritatii maghiare, presedintele Klaus Iohannis a aratat ca „este clar ca interesul Ungariei pentru minoritatea maghiara din afara tarii este extrem de ridicat”.
„In Romania, nu ne simtim amenintati de acest lucru, dar binenteles ca suntem foarte atenti cand un stat vecin manifesta un interes atat de ridicat fata de o minoritate”, a precizat seful statului, citat de Mediafax.
Klaus Iohannis a tinut sa mentioneze ca „minoritatea maghiara are reprezentanti politici in Romania, care sunt partenerii sai de discutie”.
„Cu acesti oameni politic ma intalnesc foarte des, discutam despre problemele respective si pot sa va asigur ca in Romania nu exista o problema maghiara”, a mai afirmat Klaus Iohannis.