Hollywood: Negocierile cu sindicatul care reprezintă 160.000 de actori, prelungite în ultimul moment / Greva nu a fost încă evitată
- Redactia Hotnews
Sindicatul american care reprezintă 160.000 de actori a acceptat vineri, in extremis, să prelungească negocierile cu studiourile de la Hollywood până pe 12 iulie, evitând astfel, pentru moment, declanşarea unei greve, informează AFP.
Convenţia colectivă pentru cei 160.000 de actori reprezentaţi de Sindicatul actorilor americani (SAG-AFTRA) expira vineri la miezul nopţii – ora 24:00 la Los Angeles (07:00 GMT, sâmbătă) -, însă a fost prelungită până pe 12 iulie la ora locală 24:00, a anunţat sindicatul într-un comunicat.
El a precizat, printre altele, că un embargo mediatic asupra negocierilor va rămâne în vigoare până la acea dată.
SAG-AFTRA a început negocieri cu companii precum Netflix şi Disney, dar odată cu apropierea miezului nopţii de vineri spre sâmbătă, părţile au anunţat că vor continua negocierile.
Marile studiouri hollywoodiene se temeau că actorii se vor alătura scenariştilor deja aflaţi în grevă, ducând astfel la o dublă mişcare socială care ar fi inedită la Hollywood după 1960 şi care ar putea să blocheze complet industria de divertisment.
Membrii SAG-AFTRA – de la staruri până la actori de figuraţie – au aprobat anticipat o acţiune grevistă dacă parţile aflate în negocieri nu ajung la un acord.
După modelul scenariştilor, aflaţi deja în grevă de la începutul lunii mai, actorii cer salarii mai bune pentru a lupta contra inflaţiei, precum şi garanţii în faţa bulversărilor potenţiale asociate cu utilizarea inteligenţei artificiale, cum ar fi folosirea clonării vocale.
Actorii sunt supărați din cauza scăderii plăților „reziduale”
Ei protestează mai ales faţă de scăderea remuneraţiilor „reziduale”, asociate fiecărei difuzări a unui film sau a unui serial TV, cauzată de platformele de streaming.
Consecinţe ale unei difuzări la televiziune, întrucât sunt bazate pe modelul publicitar, aceste redevenţe sunt însă mult mai mici pentru platformele de streaming, care nu comunică cifrele lor de audienţă.
„Veniturile reziduale sunt mijlocul nostru de subzistenţă între două proiecte”, a declarat Shon Lange, un actor care a interpretat mici roluri în seriale TV, inclusiv în „The Terminal List”.”Ele ne aduc pâine pe masă, îmi permit să îmi trimit copilul la şcoală. Deci, reprezintă ceva foarte important”, a adăugat el.
Dacă intră în grevă, actorii de la Hollywood vor putea să îngheţe nu doar producţiile bazate pe scenarii deja terminate înaintea lunii mai 2023, ci şi campaniile de promovare a superproducţiilor aşteptate în cinematografe în această vară, precum „Barbie”, „Oppenheimer”, „Gran Turismo”, şi chiar să amâne organizarea în luna septembrie a galei Emmy Awards, în cadrul căreia sunt atribuite echivalentul din televiziune al premiilor Oscar.
În această săptămână, sute de actori celebri, printre care s-au numărat Meryl Streep şi Jennifer Lawrence, au semnat o scrisoare publică în care au insistat asupra necesităţii de a face grevă, dacă sindicatul lor nu ajunge la „un acord transformator”.
Potrivit acelui document, industria cinematografică americană se află „într-un punct de inflexiune fără precedent”.
„Trebuie să modernizăm contractele noastre în faţa noilor tehnologii”, a explicat pentru AFP actriţa şi directoarea de casting Kim Donovan.
Îngrijorată de impactul potenţial al inteligenţei artificiale, această actriţă de 52 de ani speră ca vedetele de la Hollywood să se angajeze cu adevărat într-un protest social în cazul în care greva ar fi declanşată.
„Vedetele au vocile cele mai puternice, avem nevoie de sprijinul lor”, a concluzionat Kim Donovan. (Agerpres)