Sari direct la conținut

Honda și Nissan abandonează discuțiile pentru fuziune, după o mulțime de neînțelegeri ce nu au putut fi depășite

HotNews.ro
Honda și Nissan abandonează discuțiile pentru fuziune, după o mulțime de neînțelegeri ce nu au putut fi depășite
Honda si Nissan (foto Jaque Silva/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Honda și Nissan au abandonat joi, în mod oficial, discuțiile pentru o fuziune ce ar fi dus la crearea unui grup auto mondial cu afaceri anuale de 60 miliarde dolari. Negocierile au eșuat din cauza unui mare număr de neînțelegeri legate mai ales de rolul pe care Nissan l-ar fi avut în noua companie.

Cele două companii spun că vor continua colaborarea în diverse parteneriate, mai ales pe tema mașinilor electrice, scrie Reuters.

Honda are o capitalizare de piață de aproape cinci ori mai mare decât Nissan, în timp ce Nissan are probleme financiare și a pornit un program de restructurare.

Nissan este în căutare de noi parteneri, iar taiwanezii de la Foxconn, cel mai mare producător de electronice din lume, s-au arătat interesați de a intra în acționariatul Nissan.

Pe 23 decembrie 2024 au început negocierile pentru o fuziune care în 2026 ar fi trebuit să ducă la crearea celui de-al patrulea mare constructor auto al lumii, depășit la producție doar de Toyota, Volkswagen Group și Hyundai – Kia.

Publicația japoneză Nikkei scria la început de februarie că discuțiile s-au blocat în special din cauză că cele două părți nu ar fi căzut de acord asupra structurii viitorului holding. Sursele spuneau că cei de la Honda ar fi vrut ca Nissan să devină o simplă filială, condiția fiind considerată inacceptabilă de către șefii Nissan.

Surse citate de presa americană au spus că o serie de directori de la Honda nu susțineau planurile de fuziune cu Nissan din cauza problemelor financiare ale acestei companii. În această situație, Honda a impus câteva condiții stricte care prevedeau că cele două grupuri se vor uni doar dacă Nissan duce la bun sfârșit un plan amplu de restructurare. Disensiuni au apărut și fiindcă nu s-ar fi căzut de acord asupra sumelor care ar fi trebuit investite în posibile proiecte comune.

INTERVIURILE HotNews.ro