Sari direct la conținut

​ Hong Kong: Fostul şef al securităţii, John Lee, va fi desemnat şef al executivului

HotNews.ro
John Lee, Foto: Profimedia Images
John Lee, Foto: Profimedia Images

Fostul şef al securităţii din Hong Kong, John Lee, care a supravegheat represiunea împotriva mişcării pro-democraţie, va fi numit duminică noul lider al metropolei de către un mic comitet loial regimului chinez, transmite AFP.

John Lee, fost ofiţer de poliţie în vârstă de 64 de ani, este singurul candidat pentru a-i urma la conducere actualului şef al executivului Carrie Lam, care a decis să nu mai candideze pentru un mandat de cinci ani, scrie Agerpres..

Hong Kong-ul nu a fost niciodată o democraţie, ceea ce a alimentat ani de zile frustrarea publicului şi uneori proteste masive şi violente.

Şeful executivului din Hong Kong este numit de un comitet electoral format din 1.463 de persoane (0,02% din populaţie), care reprezintă elita politică şi economică a insulei, persoane loiale regimului de la Beijing.

Lee are nevoie să obţină o majoritate simplă în procesul de votare al comisiei, duminică dimineaţa. Este însă sigur că va câştiga în absenţa unui contra-candidat.

Potrivit presei locale, aproximativ 7.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a se evita orice incidente în timpul procesului de desemnare.

John Lee va fi primul lider din Hong Kong care provine din mediul poliţienesc. El a fost şeful securităţii din Hong Kong în momentul uriaşelor proteste pro-democraţie din 2019. În această calitate, el a supravegheat reprimarea protestului şi politica dură care a urmat.

Regimul de la Beijing a impus fostei colonii britanice în 2020 o lege drastică privind securitatea naţională care a înăbuşit disidenţa, precum şi o reformă a sistemului politic pentru a se asigura că Hong Kong-ul este condus exclusiv de „patrioţi” loiali.

Analiştii consideră că sprijinul fervent al lui John Lee pentru campania de represiune i-a câştigat acestuia încrederea regimului chinez, care în mod tradiţional a fost precaut faţă de elitele politice din Hong Kong.

„Este omul care a trecut testul”, a spus Lai Tung-kwok, predecesorul lui Lee la conducerea securităţii din Hong Kong.

Lee se află pe listă persoanelor din China continentală şi Hong Kong sancţionate de Statele Unite.

Moştenirea politică pe care va trebui să o gestioneze nu este uşoară. Mişcarea pro-democraţie a fost zdrobită de legea securităţii naţionale, dar o mare parte a populaţiei încă nutreşte resentimente profunde faţă de Beijing şi furie faţă de inegalităţile adânc înrădăcinate din societatea din Hong Kong.

Hong Kong, al treilea centru financiar la nivel mondial, continuă să trăiască practic izolat din cauza restricţiilor sale drastice impuse pentru a gestiona pandemia de COVID-19.

Sub sloganul „Începem împreună un nou capitol pentru Hong Kong”, John Lee a promis o guvernare „orientată spre rezultate”. Însă programul său de 44 de pagini, publicat săptămâna trecută, conţine puţine măsuri concrete. John Lee a dat asigurări că va dezvălui mai multe detalii după preluarea mandatului pe 1 iulie, ziua în care se va sărbători cea de-a 25-a aniversare a retrocedării insulei Chinei de către Regatul Unit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro