Sari direct la conținut

Horia Georgescu, ANI: Se doreste o minimizare a activitatii Agentiei Nationale de Integritate si este clar ca are legatura cu procesul electoral

HotNews.ro

Secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate sustine ca una din explicatiile pentru intentiile parlamentarilor de a diminua bugetul institutiei este si faptul ca anul viitor urmeaza mai multe runde de alegeri. “Numarul declaratiilor de avere se tripleaza, deci noi avem nevoie de resurse financiare pentru a le procesa in timp real”, a declarat Horia Georgescu la TvrInfo. Pe langa propunerile UDMR de diminuare a bugetului, ANI este supusa si altor presiuni exercitate de senatorul Gyorgy Frunda care a decis in comisia parlamentara pe care o conduce sa dezbata raportul de activitate al ANI. “Nu exista nici o prevedere legala care sa prevada dezbaterea si avizarea rapoartelor de activitate ale ANI in Senatul Romaniei”, sustine Horia Georgescu.

Bugetul Agentiei Nationale de Integritate pentru anul 2012 a primit aviz negativ din partea comisiilor juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. Parlamentarii UDMR si USL au votat impotriva adoptarii bugetului ANI. UDMR a depus un amendament prin care dorea diminuarea bugetului agentiei cu 29 milioane lei, bani propusi spre realocare pentru microfilmarea arhivelor nationale si pentru informatizarea alegerilor din 2012. Secretarul general al ANI sustine ca una din explicatiile respingerii proiectului de buget si al propunerilor de diminuare a sumelor alocate pentru functionarea institutiei este si faptul ca anul viitor urmeaza mai multe runde de alegeri. Vezi mai jos explicatia secretarului general al ANI, Horia Georgescu:

  • “Stiti foarte bine ca la anul candidatii care vor participa in procesul electoral au obligatia depunerii declaratiilor de avere si de interese. Numarul declaratiilor de avere se tripleaza, deci noi avem nevoie de resurse financiare pentru a le procesa in timp real pentru ca, in primul rand, presa, stiti foarte bine, in fiecare an, „Unde sunt declaratiile?” – asta este prima situatie in care presa si alegatorii vor sa vada pe cine trimit in parlament sau in comunitatile locale reprezentative. Intr-adevar, sigur se doreste o minimizare a activitatii Agentiei Nationale de Integritate si este clar ca are legatura cu procesul electoral” – Horia Georgescu, declaratie TvrInfo.

Reprezentantul ANI sustine ca nu este singurul caz in care parlamentarii sicaneaza activitatea institutiei. Pe 25 octombrie, Comisia pentru drepturile omului condusa de senatorul Gyorgy Frunda a anuntat ca va dezbate raportul de activitate al ANI. „ANI va fi pusa la zid, se va analiza ineficacitatea ei si se va propune lasarea ei fara atributii”, a declarat senatorul PDL Iulian Urban dupa anuntul comisiei conduse de Gyorgy Frunda. Secretarul general al ANI sustine ca decizia Comisiei pentru drepturile omului de a dezbate raportul de activitate al ANI este unul fara temei legal:

  • “Acelasi lucru se intampla si la Senat, unde domnul Frunda ne cheama in fata Comisiei de drepturile omului, impreuna cu domnul Voicu, pe langa lege, sa dezbata rapoartele de activitate ale ANI. Nu exista nici o prevedere legala care sa prevada dezbaterea si avizarea rapoartelor de activitate ale ANI in Senatul Romaniei. De aceea avem Consiliul National de Integritate si de aceea avem un raport de audit extern independent anual. Deci, iata ca se incalca legea in mod grosolan. Dansii se manifesta in acest fel din cauza faptului ca agentia chiar a devenit matura si isi face treaba cum trebuie”, a declarat Horia Georgescu la TVRInfo.

Intr-o adresa transmisa conducerii Senatului, ANI argumenteaza juridic ca rapoartele de activitate nu pot fi dezbatute in Senat si ca aceste rapoarte au fost dezbatute si avizate de Consiliul National de Integritate, autoritate competenta sa analizeze activitatea agentiei. In adresa ANI se mai mentioneaza si ca orice ingerinta in activitatea institutiei “va avea un impact negativ asupra activitatii Agentiei Nationale de Integritate, fiind de natura sa atraga consecinte negative din perspectiva respectarii angajamentelor din MCV”

Vezi mai jos precizarile ANI transmise Senatului:

  • Subliniem faptul ca nu exista nicio prevedere legala care sa reglementeze dezbaterea rapoartelor de activitate ale Agentiei Nationale de Integritate in cadrul comisiilor parlamentare si nici avizarea acestora de catre Parlament.
  • Prin supunerea in dezbaterea comisiilor mentionate si „avizarea raportului de activitate al managementului Agentiei Nationale de Integritate pe anul 2010″, este incalcata legislatia in materie in ce priveste competentele Consiliului National de Integritate, precum si prevederile art.111 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata.
  • Mentionam faptul ca hotararea Biroului permanent al Senatului Romaniei din luna mai 2011, prin care au fost dispuse masuri ce privesc activitatea Agentiei Nationale de Integritate, in sensul ca s-a aprobat „dezbaterea raportului de activitate al managementului Agentiei Nationale de Integritate pe anul 2010, in vederea avizarii acestuia si a stabilirii procedurii aplicabile”, nu ne-a fost adusa la cunostinta, in conformitate cu prevederile art.36 din Hotararea nr. 28/2005 privind Regulamentul Senatului, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • Avand convingerea ca suprematia legii constituie fundamentul statului de drept din Romania, mentionam ca orice interferenta in activitatea Agentiei Nationale de Integritate, dincolo de prevederile legale in vigoare, va avea un impact negativ asupra activitatii Agentiei Nationale de Integritate, fiind de natura sa atraga consecinte negative din perspectiva respectarii angajamentelor Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, avand in vedere publicarea urmatorului raport intermediar privind reforma justitiei in Romania, in luna februarie 2012.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro