VIDEO Ce spune omul care l-a invitat pe Mircea Geoană să candideze la președinție despre refuzul acestuia de a veni la HotNews
„Nu știu de ce, s-a dus în foarte multe direcții, în foarte multe părți. (…) Nu are niciun motiv să vă refuze”, a replicat Dumitru Borțun, omul care conduce ONG-ul „România renaşte” care îl susține pe Mircea Geoană în alegerile prezidențiale.
Profesorul Dumitru Borţun a fost invitat la podcastul HotSpot, emisiunea politică a HotNews.ro, pentru a-şi explica alegerile şi pentru a răspunde la întrebările publicului HotNews.ro. În cadrul podcastului, Borțun a precizat ce sfat îi oferă candidatului, cum vede gafele făcute de Mircea Geoană în campanie sau cine este cel mai bun comunicator din această campanie electorală.
El a precizat că Mircea Geoană ar trebui să-și ceară scuze pentru că a răspândit afirmații false despre jurnalistul Attila Biro, după ancheta Context.ro despre legăturile dintre Rareș Mănescu, care a lucrat trei luni în campania lui Geoană, și un propagandist rus. „Este o atitudine greșită. I-am reproșat-o și mi-a spus că îi pare rău”, a spus Dumitru Borțun.
În luna iunie, prin vocea lui Dumitru Borţun, ONG-ul „România renaşte”, a transmis public un mesaj prin care i-a cerut lui Mircea Geoană, pe atunci secretar general adjunct al NATO, să candideze la alegerile prezidențiale din 2024.
- Podcastul politic HotSpot este realizat de jurnalistul Laurenţiu Ungureanu, este difuzat live şi poate fi urmărit pe site-ul HotNews.ro, pe YouTube şi pe Facebook.
Principalele declarații făcute de Dumitru Borțun:
Ce sfat i-ați da lui Mircea Geoană?
- Să se concentreze mai mult pe mesaje care țin de atribuțiile președintelui, în principal pe problemele de politică externă și de relații internaționale și pe securitatea națională și apărarea națională.
- Dumnealui a muncit la un proiect de țară, a considerat că e un atu pentru un candidat la președinție, pentru o țară cu un viitor mai bun, nu să se urce în trenul altuia. El vine cu viziunea lui, este legitimat de voturi și își poate impune obiectivele din proiectul de țară.
- Pierde teren pentru că în loc să vină cu bucăți digerabile pentru marele public, vine cu bolovani. Ca discurs electoral nu e destul de aplicat pentru oamenii care așteaptă lucruri pe distanță scurtă și aplicate imediat.
De ce domnul Geoană refuză dialogul cu publicul HotNews?
- Nu știu de ce, s-a dus în foarte multe direcții, în foarte multe părți. Mai există o restanță la Realitatea TV. (….) Acum aflu de la dumneavoastră că i-ați cerut un interviu și nu vi l-a dat. De regulă știu că se duce și s-a dus în multe părți. (…) Nu are niciun motiv să vă refuze. Nu știu cum a fost agenda, programul, dar el nu are acea atitudine față de presă pe care o au alții.
Credeți că Mircea Geoană are un declin al popularității?
- Are. Se numește, în termeni sociologici, grad de încredere sau credibilitate. Nu doar gafele explică, ele sunt acolo undeva. În 2000, înainte de a-și declara candidatura, Mugur Isărescu era de la mare distanță, de 10-20%, campionul credibilității. Când și-a anunțat candidatura, a scăzut imediat. Pentru că era în alt film, în alt rol. Când intri în competiția electorală, deodată te văd în alt rol. Același fenomen se întâmplă. Era undeva sus la NATO, ne mândream cu el. Vrea la Cotroceni – e alt rol, în alt film – de aia scade.
De ce nu s-a pronunțat pe tema parteneriatului civil?
- Sunt de acord. E o întrebare pe care mi-o pun și eu. Am să i-o transmit.
Ce orientare politică îi atribuiți?
- Centru-stânga. Când e vorba de banul public, e de dreapta. Când e vorba de oameni, e de stânga.
Cum este cu plagiatul?
- Plagiatul este un furt. Un furt pe care puțină lume îl ințelege. Sunt mulți români care habar n-au ce e aia, care au impresia că nu e mare lucru, pentru că reduc munca la muncă fizică. Munca intelectuala este la fel de importantă. Când furi în munca intelectuala e ca atunci când furi din munca fizică.
- Comisia de la ASE spune că nu (nr. a plagiat Geoană). Dacă Emilia Șercan spune că da, nu am decât să cer lucrarea să o vad și eu. Discursurile trebuie să fie citate.
L-a asociat pe jurnalistul Attila Biro cu informații false. Vă dați seama ce periculoasă este această atitudine?
- Este o atitudine greșită. I-am reproșat-o și mi-a spus că îi pare rău. A fost o ieșire de moment, s-a simțit amenințat, a crezut că trebuie să spună ce a auzit de la alții, fără să verifice. Îi pare rău, o regretă.
Cine este cel mai bun comunicator din această campanie?
- Simion.
.***
Dumitru Borţun este doctor în filosofie şi profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a SNSPA. Borțun s-a poziționat drept un reprezentant al societății civile şi a explicat că Mircea Geoană este „singurul care are o viziune transformatoare”.
Profesorul Dumitru Borţun va vorbi, LIVE la HotNews.ro, despre candidatului independent la alegerile prezidenţiale şi va comenta cele mai recente informaţii legate în legătură cu Mircea Geoană.
Borţun va răspunde în direct și întrebărilor cititorilor HotNews.ro.
Puteți trimite întrebările la adresa de e-mail hotspot@hotnews.ro sau într-un comentariu la acest articol. Moderatorul va selecta o parte dintre întrebări şi le va adresa invitatului. Alte întrebări de la public vor putea fi transmise şi în direct, în secţiunea de comentarii din YouTube.
Abonaţi-vă la HotSpot pentru a nu pierde interviul live!