Human Rights Watch acuză Israelul de genocid pentru că limitează accesul palestinienilor din Gaza la apă
„Ceea ce am constatat este că guvernul israelian ucide în mod intenționat palestinienii din Gaza, refuzându-le apa de care au nevoie pentru a supraviețui”, a declarat organizația umanitară. Israelul a negat acuzația, scrie Reuters.
Human Rights Watch a declarat joi că Israelul a ucis mii de palestinieni din Gaza, refuzându-le apă potabilă, ceea ce, potrivit organizației, echivalează din punct de vedere legal cu acte de genocid și exterminare.
„Această politică, aplicată ca parte a uciderii în masă a civililor palestinieni din Gaza, înseamnă că autoritățile israeliene au comis crima de exterminare împotriva umanității. Această politică reprezintă, de asemenea, un «act de genocid» în conformitate cu Convenția privind genocidul din 1948”, a declarat Human Rights Watch în raportul său.
Israelul a respins în mod repetat orice acuzație de genocid, afirmând că a respectat legislația internațională și că are dreptul să se apere după atacul Hamas din 7 octombrie 2023.
„Adevărul este complet opus minciunilor HRW”, a declarat Ministerul de Externe al Israelului.
„De la începutul războiului, Israelul a facilitat fluxul continuu de apă și ajutor umanitar în Gaza, în ciuda faptului că operează sub atacurile constante ale organizației teroriste Hamas”, se arată în declarația postată pe X.
„Guvernul israelian ucide în mod intenționat palestinienii din Gaza”
Deși raportul a descris privarea de apă ca fiind un act de genocid, acesta a menționat că dovedirea infracțiunii de genocid împotriva oficialilor israelieni ar necesita și stabilirea intenției acestora.
Raportul a citat declarațiile unor oficiali israelieni de rang înalt care, potrivit raportului, sugerează că aceștia „doresc să îi omoare pe palestinieni”, ceea ce înseamnă că privarea de apă „poate constitui genocid”.
„Ceea ce am constatat este că guvernul israelian ucide în mod intenționat palestinienii din Gaza, refuzându-le apa de care au nevoie pentru a supraviețui”, a declarat Lama Fakih, directorul Human Rights Watch pentru Orientul Mijlociu, într-o conferință de presă.
În răspunsul său, Israelul a declarat că s-a asigurat că infrastructura de apă rămâne operațională. Acesta a declarat că partenerii internaționali au trimis cisterne cu apă prin punctele de trecere israeliene, inclusiv săptămâna trecută, iar Israelul a facilitat intrarea a peste 1,2 milioane de tone de provizii umanitare în Gaza.
A doua organizație umanitară care folosește cuvântul „genocid”
Human Rights Watch este a doua organizație umanitară importantă care folosește cuvântul „genocid” pentru a descrie acțiunile Israelului în Gaza, după ce Amnesty International a publicat un raport care concluziona că Israelul comite un genocid.
Ambele rapoarte au apărut la doar câteva săptămâni după ce Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu și al fostului său șef al apărării pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității. Aceștia neagă acuzațiile.
Convenția privind genocidul din 1948, adoptată în urma uciderii în masă a evreilor în Holocaustul nazist, definește crima de genocid ca fiind „acte comise cu intenția de a distruge, în întregime sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios”.
În multe zone, palestinienii din Gaza au avut acces la doar câțiva litri de apă pe zi
Raportul de 184 de pagini al Human Rights Watch a precizat că guvernul israelian a oprit alimentarea cu apă în Gaza, a întrerupt electricitatea și a restricționat combustibilul, ceea ce a însemnat că instalațiile proprii de apă și canalizare din Gaza nu au putut fi utilizate.
Ca urmare, palestinienii din Gaza au avut acces la doar câțiva litri de apă pe zi în multe zone, mult sub pragul de 15 litri pentru supraviețuire, a declarat grupul.
Israelul a lansat din Gaza după ce luptătorii conduși de Hamas au atacat comunitățile israeliene de peste graniță în urmă cu 14 luni, omorând 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici, potrivit bilanțului israelian.
Campania Israelului a ucis peste 45.000 de palestinieni, a strămutat majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori și a redus la ruine o mare parte din enclava palestiniană.