„Îi trimiteam câte un porc în fiecare iarnă”. O familie întreagă a obținut diplome fără să calce la examene. Fostul prorector al Universității Spiru Haret a fost condamnat
Eduard Ionescu, fostul prorector al Universității „Spiru Haret” (USH) din București, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, trafic de influență și folosirea de informații care nu sunt destinate publicității. Ionescu a recunoscut integral acuzațiile.
- Pe lângă condamnare, fostului prorector USH i s-a interzis dreptul de a mai desfășura activități didactice timp de 2 ani.
- Decizia pronunțată de Tribunalul București pe 29 martie nu este definitivă și vine la 4 ani de la declanșarea anchetei.
- Studenții audiați pe parcursul cercetărilor au relatat cu lux de amănunte cum erau fraudate examenele. HotNews.ro prezintă o parte dintre mărturiile acestora.
În decembrie 2019, învățământul universitar românesc a fost zguduit de un nou scandal al fraudării examenelor. Prorectorul universității Spiru Haret, Eduard Ionescu, a fost acuzat că primea mită de la studenți pentru a-i ajuta să promoveze examenele. Zeci de persoane au fost audiate în urma celor 76 de percheziții desfășurat la sediile din București și din țară ale Universității Spiru Haret, precum și la locuințele celor vizați.
Prorectorul Ionescu a fost arestat preventiv și ulterior plasat în arest la domiciliu timp de jumătate de an.
Studenți, dar și o parte dintre cadrele universitare au recunoscut, deopotrivă, că la „Spiru Haret” examenele, atât cele anuale, cât și cele de licență, ar fi fost promovate pe bani de ani buni.
Considerat liderul grupării care orchestra fraudarea examenelor la USH, prorectorul Eduard Ionescu a anunțat procurorii, în toamna anului trecut, că recunoaște în totalitate acuzațiile care i se aduc și dorește încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. Solicitarea sa venea la patru ani de la declanșarea anchetei.
Recunoașterea integrală a faptelor, prin negocierea pedepsei cu procurorul, l-a scăpat de închisoare. Găsit vinovat pentru luare de mită, trafic de influență și divulgarea informațiilor care nu erau destinate publicității (răspunsurile la subiectele de examen n.r.), procurorii DNA i-au stabilit lui Eduard Ionescu o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, obligându-l ca în acest interval să respecte un program de supraveghere și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității. În plus, fostului prorector i s-a interzis ca, timp de doi ani, să mai ocupe funcția de cadru didactic și orice altă funcție publică.
Procurorii au admis că faptele lui Eduard Ionescu sunt grave, însă au apreciat că, raportat la persoana acestuia, la lipsa antecedentelor penale și la conduita adoptată în timpul anchetei, o pedeapsă cu suspendare este un avertisment suficient pentru conduita sa viitoare.
Condamnarea propusă de DNA a fost însușită și de judecătorii Tribunalului București, care în 29 martie au validat acordul de recunoaștere a vinovăției. Decizia instanței nu este însă definitivă.
Cum l-au denunțat foștii studenți pe prorector
Decizia lui Eduard Ionescu de a semna un acord de recunoaștere a vinovăției a venit după ce, anul trecut, mai mulți studenți, puși sub acuzare pentru dare de mită au încheiat și ei înțelegeri similare cu procurorii, scăpând astfel cu pedepse cu suspendare.
La audieri, aceștia au relatat cum promovau examenele fără ca măcar să calce pe la facultate, unii dintre ei fiind plecați în străinătate, sau cum primeau lucrările de licență gata redactate, fără a cunoaște măcar numele profesorului care aparent le coordonase lucrarea.
În acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de fostul prorector USH se regăsesc mai multe astfel de mărturii. O familie întreagă, părinții și fiul, au relatat cum au ajuns să fie absolvenți de facultate, fără a trece pe la cursuri.
Tatăl a povestit că l-a cunoscut pe prorectorul USH la Sovata, în anul 2014, când acesta a închiriat cabana unui prieten. Aflând că este cadru universitar, bărbatul l-a anunțat că ar vrea și el să termine o facultate. Cum filiala USH Spiru Haret se desființase, în urma discuțiilor cu Ionescu, a decis să se înscrie la Facultatea de Educație Fizică și Sport a USH din București. El a recunoscut că în timpul celor trei ani de facultate nu s-a prezentat la niciun examen. Cu toate acestea, a fost declarat promovat și a reușit să susțină și examenul de licență, după ce l-a ”omenit” pe prorectorul Eduard Ionescu.
Porci trimiși în colet pe autocar
„Pe parcursul celor trei ani de facultate și totodată până în iarna anului 2019, în fiecare iarnă i-am trimis prorectorului câte un porc (trimis în colet prin intermediul șoferilor de autocar) și după caz, 20 l de țuică, 30 l de vin și sume de bani pe care le trimiteam fie în contul său bancar fie într-un plic pe care îi puneam în același colet. La început acesta mi-a zis că vin la examene doar dacă pot, iar dacă nu pot, să trimit și eu ceva, fără îmi ceară o anumită sumă de bani exactă sau alte bunuri. De fiecare dată îl întrebam dacă este ok ce i-am trimis și el îmi confirma”, a declarat bărbatul.
Potrivit acestuia, prorectorul îl asigura că îl va ajuta să promoveze examenele, fără a-i spune dacă banii, care variau de la câteva sute de lei la 2.000 de euro, erau împărțiți și altor cadre universitare.
Pentru obținerea licenței, bărbatul a plătit 1.000 de euro. După ce a trimis banii prorectorului, a primit prin curier lucrarea gata redactată în specializarea Baschet. A fost declarat promovat, formal, fără întrebări care să-l pună în dificultate.
În timp ce era student, bărbatul și-a încurajat și partenera, dar și fiul să se înscrie Universitatea Spiru Haret. Fiul l-a urmat la Facultatea de Educație Fizică și Sport. Mama în schimb a ales Facultatea de Management.
„Ca și mine, nici fiul și nici partenera mea nu s-au prezentat la vreun examen pe parcursul facultății, ci doar la sesiunea de licență. Întrucât în perioada 2017 – 2018, toți trei urmam cursurile facultăților, contribuiam toți la formarea coletelor cu produsele menționate (puneam bani pentru achiziționarea porcilor, mieilor, băuturilor alcoolice) cât și la sumele efective de bani. Fiul nu a contribuit tot timpul, în acele situații eu fiind cel care suportam costurile respective”, a mai declarat tatăl-student.
Răspunsurile șoptite de supraveghetori sau trimise prin SMS
Întrebat cam câți bani și câte produse a trimis prorectorului pe parcursul celor trei ani de facultate, bărbatul din județul Mureș a precizat că anual îi trimitea lui Ionescu pachete cu produse de două ori pe ani, o dată iarna și o dată vara. Valoarea sumelor și a produselor trimise pentru promovarea examenelor anuale s-au ridicat la aproximativ 25.000 de lei. La care se adaugă sumele de bani plătite distinct pentru obținerea licenței: câte 1.000 de euro părinții și 500 de euro fiul. Inițial prorectorul i-a cerut fiului suma de 2.000 de euro pentru ”ca licența să fie în regulă”. Însă tatăl i-a reproșat lui Ionescu că suma este prea mare și nu mai dispun de bani.
Bărbatul a detaliat și cum a reușit să promoveze proba scrisă de la licență: „În spatele meu se afla unul dintre supraveghetori, cu care probabil se luase legătura în prealabil, care îmi dicta răspunsurile la grila de la calculator”.
Soția lui, în schimb, a declarat că, în timpul susținerii probei scrise a examenului de licență, a primit pe telefonul mobil, prin aplicația WhatsApp, de la prorectorul Ionescu un document pdf, ce conținea mai multe grile și răspunsul corect la întrebări. Astfel a luat nota 10 la proba scrisă.
Notă maximă a luat și fiul care, a fost îndrumat de prorector cum să procedeze în ziua susținerii licenței: ”Textul va rula pe un videoproiector, va trebui doar să îl citești”.
Și alți studenți au detaliat cum primeau lucrările de licență gata redactate după ce plăteau prorectorului sume cuprinse între 500 și 2.000 de euro. Potrivit datelor din dosar, pentru a face rost de lucrări de licență gata scrise, prorectorul Ionescu apela la ajutorul colegilor universitari. De regulă, motiva că sunt pentru o rudă. Deși rugămintea era să redacteze ei înșiși lucrările, dat fiind timpul scurt, cadrele universitare solicitate îi furnizau prorectorului lucrări mai vechi ale altor studenți.
Potrivit procurorilor, în perioada 2015-2019, prorectorul Eduard Ionescu ar fi pretins sau, după caz, a acceptat promisiunea oferirii de foloase necuvenite, atât de la studenți/masteranzi cât și de la persoane apropiate acestora, sume de bani și produse, în valoare totală de 14.630 de euro, din care a primit sume de bani și produse în valoare de 4.200 de euro și 39.350 de lei, în schimbul promisiunii si intervenției la cadre didactice ale Universității Spiru Haret București, pe lângă care acesta a lăsat să se creadă că are influență”.
Doctor în Economie, Eduard Ionescu și-a desfășurat activitatea în cadrul Universității Spiru Haret București începând cu anul 1998. Potrivit CV-ului, a debutat ca preparator, promovând constant și în 2015 devenind profesor universitar. Funcția de prorector a ocupat-o începând cu anul 2011. În prezent, nu mai figurează ca fiind cadru universitar la Universitatea Spiru Haret.