Ia bacul la Chiciu, descoperă Păcuiul lui Soare, Derventul, intră în Peștera lui Sfântu Andrei. Ajungi la Marea Neagră prin pustia și miraculoasa Dobroge
Graba să-ți termini banii pe Litoral e bucurie, dar sinucidere curată. Cu mult mai mare bucurie e să-ți pierzi mințile prin Dobrogea miracolelor. Ia-o spre Chiciu Călărași, fă din mașină un birdwatching. Treci cu bacul dinspre o pustietate spre alta. Întreabă de Păcuiul lui Soare, dă un leu barcagiului să te ducă acolo. Apoi, ia drumul Imaginarilor, utopiilor. Uite, utopiile lui Dumnezeu de la Dervent și de la Peștera Sfântului Andrei. Uite-o pe aia ceaușistă de la Adamclisi. Dă bice mașinii, printre măgari, berze, nuferi, pelicani, țipenie de om. Tot ce-ți trebuie e un cârnat luat de la Silistra, un vin alb de Ostrov și benzină. Ajungi la Marea Neagră prin pustia și miraculoasa Dobroge.
Ia-o pe aici. Eu mereu o iau pe aici. Uite Chiciu, pe bacul așa de fragil peste Dunăre. Stai în mașină și privește Dunărea, belește ochii mari că-i păsăret mic și dibaci, ce se ascunde și se teme. Uite bivolii uriașii juma băgați în Dunăre.
Caută aici, pe la Ostrov-Chiciu, un barcagiu să te ducă la Păcuiul lui Soare. Barcagiul, mitologic oricând, te duce și se-ntoarce repede. Este sau nu este? Este Păcuiul sau nu este. Este cetate bizantină aici, cică, înghițită de ape? Nu cumva e loc plin de monștriiiiii? Cetatea se mai arată vag când se retrag apele, monștrii sunt mereu. Uite-le colții, uite-le ochișorii. Uite-le trupurile și ghearele. Nu te teme, sunt monștrii din crengi și liane de mii de ani. Barcagiul se teme de locuri. El știe ce știe. Monștrii sălbatici te vor ruga să rămâi. Spune un „Mamă, ce frumos e” și strigă după barcagiu să te-ntoarcă.
Silistra Bulgaria Durostorum. De treci granița un pic la bulgari, e loc aici de-un cârnat, în Piață. Am mâncat cârnatul la taraba cea mai oropsită, mi-am luat murătura din butoi. Cu pâinică și muștar m-am gândit la utopiile ce mă așteaptă.
Dervent Cum ieși de la Ostrov, prin vii, intri în utopii
Prima e cea cu Domnul. Alta, e cea comunistă și vederea sa asupra daco-romanilor, recuzita ieftină daco-romană. Nu ultima, e nebunia de Negru vodă. Altă născocire românească. Natura aici temperează totul, toate spiritele comuniste, religioase, negrevodiste. Toate-s sunt halite de natură. Natura aici în Dobrogea asta are timp, are răbdare, vede minți înfierbântate de ideologii și le înghite, te copleșește, tăcută.
Uite, utopia religioasă. Începe cu Derventul.
Sfânta Cruce aici tot crește natural din pământ. Și animale și oameni se vindecă, de-i simt creșterea.
Trufia religioasă a Derventului se domolește în Lacul Bugeacului – lacul nuferilor
Apoi, vine Peștera Sf Andrei.
Dai zece lei, bagi în cutele peșterii banii și speri să se-mplinească dorințe tăcute. Patimi ascunse, patimi împăturite-n bani umplu pliurile vechii peșteri.
Uite, mitologicul Cerb al Peșterii. Te ia în coarne și te urcă până la cer. Cerb? Cerb! Singurul miracol adevărat. Cum am spus: natura îmblânzește creerele obsedate.
Adamclisi-ul, creat de Ceaușescu
Tu condu mai departe. La Adamclisi ieși din obsesia religioasă, intri în alta. Aici nu mai e Tropaeum Traiani de mult. Adică, monumentul ridicat de romani prin 106-109, pentru a celebra victoria asupra dacilor, din 102. Nu, este o recuzită creată de Ceaușescu în 1977. Ceaușescu a dat bani pentru ce nu știm bine ce a fost, cum a fost. La sfârșit de secol 19, când s-a găsit Adamclisiul lui Traian, aici era o piatră uriașă, nicidecum un monument.
După ieșirea din Adamclisi, “virează dreapta pe Drumul Judetean 307 și apoi pe DJ 391 A, respectiv DJ 301 spre localitatea Negru Vodă”. Altă băsnuială găsești aici. E Natura măgarilor, păsăretului, unui drum suiș-coborâș, rolingcoster:
E drum sălbatic precum acest Negru vodă inventat de tradiția populară și dezbaterile înflăcărate ale istoricilor.
Este sau nu este acest Negru vodă?
E localitate aici, de ce oare aici? de ce nu aici? dar numele ăsta ascunde un domnitor care a fost și n-a fost. Constantin C Giurescu, Xenopol, Iorga Neagu Djuvara, toți s-au luptat cu himera asta. Negru vodă a reușit să-i înfrângă. Negru e întemeietor pare se, dar nu se știe de-i el, de-i altul. Negru a ieșit din spuma populară a fabulațiilor și din lipsa de izvoare scrise în Țara Românească. Cert este că localitatea Negru vodă e un pustiu binecuvântat de măgari, păsăret, case de oameni neverosimile, ce par nepopulate.
Drumul te scoate la Mangalia si Vama Veche. Natura aici înghite toate ideologiile astea.
Ideologii, istorii, natură. Pelicani, odihnindu-se la sol, îți iau orice grijă. Odată ajuns în Mangalia. O iei spre Vamă și 2 mai, spre Bulgaria, într-un acces de tinerețe și aventură. Sau o iei clasic spre Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, Costinesti, Eforie Sud, Eforie Nord, Agigea, Constanta, Mamaia, Navodari. Locuri, unde Horeca te fură și te jefuiește. Marea Neagră, doar ea, draga, te iubește și te-neacă.