Sari direct la conținut

„Iată secretul meu”. Afecțiunea cu care se confruntă Arnold Schwarzenegger

HotNews.ro
Arnold Schwarzenegger, Foto: A Defiant Ones Media Group Production - Album / Album / Profimedia
Arnold Schwarzenegger, Foto: A Defiant Ones Media Group Production - Album / Album / Profimedia

​​Actorul Arnold Schwarzenegger a mărturisit că este dislexic, afecțiune din cauza căreia primea corecții fizice în copilărie.

„Iată secretul meu: citesc îngrozitor. Nu se vorbea despre dificultăți de învățare în Austria anilor ’50, așa că, de cele mai multe ori, când mi se cerea să citesc cu voce tare în clasă, se producea dezastrul și eram lovit cu rigla. Dar acum știu că sunt dislexic. Când mă pregătesc pentru un film, citesc și recitesc scenariul luni de zile, până memorez fiecare replică. Am nevoie de timp și am nevoie să repet pentru a mă concentra asupra cuvintelor”, a scris Schwarzenegger pe Facebook.

Ce este dislexia

Dislexia este o tulburare de învățare care implică dificultăți de citire din cauza problemelor de identificare a sunetelor și a modului în care acestea se raportează la litere și cuvinte (decodare). Numită și dizabilitate de citire, dislexia afectează zonele creierului care procesează limbajul, potrivit reginamaria.ro.

Persoanele cu dislexie au un nivel normal de inteligență și, de obicei, nu au nicio problema oftalmologică.

Unii experți cred că între 5% și 10% din populație are dislexie, în timp ce alții consideră 17% dintre oameni prezintă dificultăți de citire. Studiile arată că dislexia apare din cauza modului în care creierul procesează informațiile. Testele imagistice arată că atunci când oamenii cu dislexie citesc, folosesc diferite părți ale creierului decât persoanele fără dislexie. De asemenea, creierul persoanelor cu dislexie pare că nu funcționează eficient în timpul lecturii, fapt care îngreunează cititul, potrivit sursei citate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro