Icoane bizantine scoase din Ucraina pentru a le salva de invazia rusă, expuse la Luvru. „Sunt cele mai vechi icoane din lume şi simbolizează puterea artei împotriva barbariei”
Cinci icoane bizantine trimise în Franţa din Ucraina pentru a fi protejate de război urmează să fie expuse publicului la Muzeul Luvru din Paris începând de miercuri, scrie Agerpres.
Operele de artă reflectă întreaga istorie a omenirii, a declarat marţi ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, în cadrul ceremoniei de deschidere a expoziţiei, intitulată „Originile Imaginii Sacre”.
„Sunt cele mai vechi icoane din lume şi simbolizează puterea artei împotriva barbariei”, a mai spus ministrul.
Icoanele provin de la Muzeul Naţional de Artă Bohdan şi Varvara Hanenko din Kiev, unul dintre cele mai importante muzee din Ucraina.
Ele au fost aduse în Franţa împreună cu alte 11 lucrări pe 10 mai şi au fost escortate de armată prin Polonia şi Germania. Operaţiunea de salvare a celor 16 lucrări selectate a fost susţinută financiar de Alianţa Internaţională pentru Protecţia Patrimoniului în Zonele de Conflict (ALIPH).
Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkaşenko, a declarat că până acum arta contemporană a fost trimisă în principal în străinătate pentru a fi protejată de atacurile ruseşti. Lucrările, care vor fi expuse până pe 6 noiembrie, datează din secolele al VI-lea şi al VII-lea şi înfăţişează portrete ale sfinţilor din Orientul creştin.
Muzeul Luvru intenţionează să deschidă un departament dedicat artei bizantine de aproximativ 3.000 de metri pătraţi până în 2027.
Citește și: Muzeul Luvru găzduieşte opere de artă ucrainene pentru a le salva de invazia rusă