Sari direct la conținut

Ieșire din senin a lui Lukașenko la adresa Rusiei: „Asta ar însemna război”

HotNews.ro
Ieșire din senin a lui Lukașenko la adresa Rusiei: „Asta ar însemna război”
Aleksandr Lukaşenko și Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Orice încercare a Rusiei de a anexa Belarusul ar declanșa un război, a avertizat preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, într-un interviu acordat cotidianului rusesc Izvestia, publicat vineri, relatează Novaya Gazeta Europe.

În interviul acordat, Lukașenko a spus că Rusia și Belarus au „o patrie comună, de la Brest la Vladivostok”, însă Belarus trebuie să rămână un stat suveran.

„În primul rând, nimeni nu m-a autorizat să fac acest pas. În al doilea rând, orice mișcare a oricărui politician în această direcție va fi suprimată de poporul belarus (…) Noi să ne alăturăm Rusiei? Iese din discuție. Este imposibil și nepractic. Îmi pare rău să spun că asta ar însemna război”, a declarat Lukașenko pentru Izvestia.

În continuare, Lukașenko a mai susținut că Putin nu a avut niciodată intenția de a „cuceri” Ucraina, adăugând că doar pentru că ceva este posibil, un „politician înțelept și inteligent” se gândește mereu la ce urmează.

„Nu este Evul Mediu, când cucerești un teritoriu… și atât. Lumea a mers mai departe. Acum este diferit. Așa că nu are rost să-ți stabilești obiective stupide și ar trebui să te gândești mereu la ce se întâmplă în continuare”, a spus Lukașenko.

Apele s-au agitat la Minsk când un document intern al Rusiei privind obiectivele strategice ale țării în ceea ce privește Belarusul s-a scurt în presă în februarie 2023. Documentul prevedea o strategie elaborată de Rusia de a „absorbi” Belarusul până în 2030, preluând controlul asupra politicii, economiei şi potenţialului militar al ţării vecine.

O astfel de măsură depășește cu mult atribuțiile actualului stat al Uniunii dintre Rusia și Belarus, care a fost fondat în 1999. Sub auspiciile uniunii, țările au creat o uniune vamală și o zonă de liber schimb și urmăresc să-și aprofundeze relația prin integrarea în politica economică și de apărare, notează Novaya Gazeta.

INTERVIURILE HotNews.ro