Sari direct la conținut

După ce Ikea a lucrat cu deținuți politici din Germania, compania a luat o decizie care o costă

HotNews.ro
Magazin Ikea, Foto: IKEA
Magazin Ikea, Foto: IKEA

Ikea, gigantul producător suedez de mobilă, a acceptat să plătească 6 milioane de euro către un fond guvernamental care despăgubește victimele care au suferit din cauza utilizării muncii forțate a deținuților politici sub dictatura comunistă a Germaniei, în fabricile furnizorilor săi, transmite CNN.

Prizonierii politici din Germania în perioada Războiului Rece au fost forțați să construiască mobilier pentru Ikea. Dezvăluiri despre implicarea Ikea în această chestiune au fost aduse în atenția publică de presa suedeză și germană în urmă cu mai bine de un deceniu, determinând compania să comande o investigație independentă.

Prizonierii produceau mobilier pentru Ikea încă din anii 1970 și 1980, a constatat investigația efectuată de auditorii Ernst & Young.

Reprezentanții Ikea de la acea vreme erau probabil conștienți de faptul că prizonierii politici erau folosiți pentru a suplimenta munca în fabrici, se arată în raporul firmei de audit.

Fosta Germanie de Est a fost ocupată de Uniunea Sovietică din 1949 până în 1990, care a instalat un stat comunist cunoscut sub numele de Republica Democrată Germană (RDG). Zeci de mii de prizonieri ai săi au fost forțați să lucreze în fabrică, făcându-l o locație cheie pentru forța de muncă ieftină de care se înțelege că au beneficiat multe companii occidentale.

Mulți dintre deținuții politici ai RDG ar fi fost încarcerați pentru „crima” de a se opune statului comunist cu partid unic. Opoziția față de stat a fost înlăturată de temuta poliție secretă Stasi din Germania de Est, care a spionat aproape fiecare aspect al vieții de zi cu zi a oamenilor.

După zeci de ani de campanie a grupurilor de victime, coaliția de guvernare a Germaniei a propus în 2021 să înființeze fondul național destinat victimelor RDG. Parlamentul german va vota înființarea acestuia în următoarele săptămâni.

Într-un comunicat, Ikea a precizat că despăgubirile sunt rezultatul discuțiilor de ani de zile între filiala germană a companiei și Uniunea Asociațiilor Victimelor Dictaturii Comuniste (UOGK) – o organizație care se descrie ca lucrând pentru a se asigura că cei condamnați pe nedrept în Germania comunistă primesc dreptate în statul constituțional de astăzi.

„Regretăm profund că produsele pentru IKEA au fost produse și de prizonierii politici din RDG. De când a devenit cunoscut, IKEA a lucrat constant pentru a clarifica situația. Ne-am dat cuvântul celor afectați că vom participa la acordarea sprijinului. Prin urmare, salutăm implementarea fondului și suntem încântați să ne putem ține promisiunea”, a transmis Walter Kadner, CEO și Chief Sustainability Officer la Ikea Germania, pentru CNN.

Ikea, „doar vârful aisbergului”

Plata emblematică a Ikea este prima de acest gen, iar decizia fost salutată de organizațiile care pledează pentru victime.

„După ce s-a aflat că compania a fost implicată în muncă forțată în închisoare, Ikea a acceptat invitația noastră de a vorbi. Sperăm că alte companii vor urma exemplul Ikea”, a declarat Dieter Dombrowski, președintele UOGK.

Potrivit UOGK, Ikea este una dintre multele companii care au beneficiat de munca forțată în închisorile din Germania comunistă. Fostul președinte al UOKG, Rainer Wagner, a avertizat în 2012 că Ikea este „doar vârful aisbergului”, în timp ce a cerut companiilor să despăgubească foștii prizonieri care încă poartă cicatricile psihologice ale încarcerării și muncii forțate.

INTERVIURILE HotNews.ro