Sari direct la conținut

Ilie Bolojan s-a întâlnit la Bruxelles cu Ursula von der Leyen și Roberta Metsola. Ce mesaje le-a transmis președintele interimar

HotNews.ro
Ilie Bolojan s-a întâlnit la Bruxelles cu Ursula von der Leyen și Roberta Metsola. Ce mesaje le-a transmis președintele interimar
Ursula von der Leyen și Ilie Bolojan / Sursa foto: Ilie Bolojan - Facebook.com

Președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat joi că a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, inclusiv despre susținerea României pentru inițiativele Executivului comunitar în domeniul apărării.

„Am discutat azi cu președinta von der Leyen, în marja summitului PPE, de prioritățile României în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență și despre creșterea absorbției de fonduri europene. De asemenea, am transmis susținerea noastră pentru inițiativele Comisiei Europene în domeniul apărării și competitivității’, a scris Ilie Boljan, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Președintele interimar a participat, joi dimineață, la Summitul Partidului Popular European (PPE), după care a sosit la Consiliul European Special, amintește Agerpres. În marja Summitului PPE, el a avut întâlniri bilaterale inclusiv cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ilie Bolojan a afirmat dimineață, la Bruxelles, că va susține, în cadrul Consiliului European, creşterea rolului Europei în menţinerea păcii pe continent, susţinerea Ucrainei şi creşterea cheltuielor de apărare.

„Particip la şedinţa Consiliului European de peste 20 de minute, având un mandat care se bazează pe trei premise. În primul rând, susţinerea pentru creşterea rolului Europei în menţinerea păcii pe continentul nostru. Asta înseamnă dezvoltarea pilonului european cu NATO, în aşa fel încât să aibă o greutate mai mare şi menţinerea parteneriatului cu Statele Unite al Americii, pentru ca NATO să-şi consolideze rolul de garant al păcii pe continentul nostru”, a arătat Bolojan.

Preşedintele interimar a mai spus că a doua premisă este de susţinere a Ucrainei, în aşa fel încât, până la încheierea unei păci şi la încetarea focului, să existe condiţii pentru ca frontul să nu se rupă.

”Susţinerea Ucrainei este de fapt o susţinere pentru o stabilitate la graniţele ţării noastre şi indirect este o susţinere pentru pacea ţării noastre”, a adăugat Bolojan.

El a precizat că, în ultimul rând, mandatul său vizează „susţinerea pentru creşterea cheltuielor de apărare, în aşa fel încât, pe baza facilităţii care este propusă, ca aceste cheltuieli să nu intre în partea de deficit, să ne putem susţine industria naţională de apărare, în aşa fel încât să consolidăm şi acest domeniu global”.

Bolojan: I-am transmis Ursulei von der Leyen susținerea pentru inițiativele din domeniul apărării

Ulterior în cursul zilei de joi, președintele interimar a declarat, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, că țara noastră intenționează să continue „colaborarea excelentă” cu legislativul comunitar.

„Am fost încântat să mă întâlnesc cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, înainte de Consiliul European, azi”, a scris Bolojan, într-un mesaj publicat în mediul online.

„Suntem angajați să continuăm colaborarea excelentă a României cu Parlamentul European, pentru a răspunde rapid și direct așteptărilor cetățenilor noștri”, a adăugat el.

Liderii europeni intenționează să aprobe joi la Consiliul European de la Bruxelles o serie de măsuri îndrăznețe de creștere a cheltuielilor pentru apărare și pentru sprijinirea Ucrainei, după ce suspendarea ajutorului militar american acordat Kievului a alimentat îngrijorarea că ruptura transatlantică ar putea fi iremediabilă, scriu Reuters și Politico. O declarație fermă de susținere pentru Kiev și de asigurare a ajutorului militar european pentru Ucraina ar putea fi însă blocată de Ungaria lui Viktor Orban.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro