Sari direct la conținut

Imagini din sala de operații. De la dureri crâncene până la leșin, la o viață normală. Operația de endometrioză efectuată de medicii MedLife i-a redat Elenei bucuria de a trăi

Smile Media
Imagini din sala de operație, Foto: Adi Iacob / HotNews
Imagini din sala de operație, Foto: Adi Iacob / HotNews

„Nu este normal să te doară la menstruație, asta e important de știut”, ne-a explicat dr. Gabriel Mitroi, medic primar ginecologie, specializat în chirurgia endometriozei, după ce echipa HotNews a asistat la o operație de endometrioză pelvină profundă. Elena, pacienta operată pro-bono de echipa MedLife Bucharest Endometriosis Center, trecuse anterior prin alte două intervenții chirurgicale și își pierduse speranța că va mai avea o viață normală, lipsită de dureri. De data aceasta, Dr. Mitroi și echipa lui au reușit să elimine complet afecțiunea și să îi redea pacientei bucuria de a trăi.

În urmă cu zece ani, Elena a suferit două intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea chisturilor endometriozice. Însă, din cauza faptului că nu toate focarele de endometrioză au fost îndepărtate, boala a evoluat, determinând-o să se supună unei noi operații, după ani de dureri cronice.

Elena ne-a povestit că durerile abdominale intense erau o problemă pe care o întâmpina de mai mulți ani, însă în ultima perioadă acestea au devenit insuportabile. Durerea nu era legată doar de perioada menstruală, ci se manifesta și la ovulație sau în perioadele în care nu avea ovulație, fiind aproape permanentă. Aceste dureri erau atât de severe încât, în timpul menstruației, analgezicele nu mai erau eficiente și Elena leșina din cauza durerii. Acesta a fost primul semn că ceva nu era în regulă, urmat apoi de durerea inexplicabilă din umăr, pe care ulterior medicul a identificat-o ca având legătură cu endometrioza.

Simptomele endometriozei

Endometrioza este o afecțiune medicală frecventă, în care țesutul similar cu mucoasa uterului crește în afara uterului, cauzând dureri cronice și disconfort. Despre cazul Elenei, Dr. Gabriel Mitroi ne-a explicat că simptomatologia a fost una oarecum tipică pentru cazurile cu care echipa este obișnuită: dureri intense și cronicizate, tulburări de tranzit și urinare, iradiere a durerii către membrul pelvin, cu o extensie mai mult pe partea dreaptă.

Medicul a subliniat faptul că durerea abdominală este cel mai frecvent simptom al endometriozei și că, de multe ori, această durere cronică începe în perioada pubertății, odată cu prima menstruație. Disconfortul poate fi mai accentuat în timpul ciclului menstrual, dar poate fi prezent și în afara acestei perioade. După un anumit timp, apar dureri în timpul actului sexual, care devin cronice și persistente. Acestea sunt accentuate în anumite perioade ale ciclului menstrual sau ale vieții pacientei și fac boala foarte greu de tolerat.

Diagnosticarea endometriozei

Dr. Gabriel Mitroi a explicat că diagnosticarea endometriozei poate fi dificilă și trebuie făcută prin eliminarea altor posibile cauze ale durerii menstruale. Potrivit acestuia, anamneza joacă un rol crucial în suspiciunea de endometrioză. Examenul clinic este foarte important pentru identificarea endometriozei profunde, iar ecografia pelvină efectuată de un medic familiarizat cu boala poate oferi o idee clară despre extinderea bolii. Cu toate acestea, examinarea „de aur” pentru diagnosticul endometriozei și pentru stabilirea extensiei bolii este examenul RMN, care necesită experiența medicului imagist în interpretarea leziunilor.

Tratamentul endometriozei

În prezent, chirurgia excizională este singurul tratament eficient pentru endometrioză și constă în rezecția leziunilor tumorale care se pot dezvolta și afecta organele din afara zonei genitale. Endometrioza nu este cancer, dar are un caracter progresiv și poate fi fatală dacă nu este tratată corespunzător, spune dr.Gabriel Mitroi.

Recuperearea după operația de endometrioză

După cea de-a treia intervenție, realizată cu sprijinul MedLife și a echipei Dr. Gabriel Mitroi, Elena zambește din nou. Pacienta a fost externată la 3 zile dupa intervenție, iar inciziile sunt neobservabile în prezent. „Inciziile sunt atât de mici încât ai spune că sunt câteva alunițe. Foarte bine față de ce am avut eu în trecut, acestea nici nu se văd”, ne-a povestit Elena.

„Cu siguranță, calitatea vieții pacientei în urma intervenției chirurgicale, cum se întâmplă de cele mai multe ori, va fi îmbunătățită prin prisma rezecției leziunilor și scăderii inflamației din toată regiunea pelvină”, punctează medicul.

Acum, la o luna de la operație, viața pacientei s-a îmbunătățit semnificativ. Restricțiile postoperatorii au încetat iar durerile sunt inexistente. „ Arată altfel viața după o lună fără dureri”, a concluzionat Elena.

Centrul de Endometrioză MedLife – Bucharest Endometriosis Center își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului Life Memorial Hospital din București și este coordonat de dl. Dr. Gabriel Mitroi. Echipa medicală care activează în acest centru este formată din medici cu o vastă experiență în tratarea endometriozei, care tratează multidisciplinar această afecțiune și oferă soluții de diagnostic și tratament complete. Centrul coordonat de Dr. Gabriel Mitroi este cunoscut atât la nivel național, cât și internațional.

Articol susținut de MedLife

ARHIVĂ COMENTARII