Sari direct la conținut

Imigrantii sint motorul economiei britanice

New Business

Analisti economici citati de The Guardian si The Observer sustin ca cresterea economica din Marea Britanie si controlul inflatiei sunt din ce in ce mai dependente de migratia fortei de munca.

O dezbatere puternica a fost lansata pe fondul incercarii guvernului de a restrictiona accesul imigrantilor la joburi din Marea Britanie.

Dezbaterea despre imigratie a fost purtata in Marea Britanie aproape numai din perspectiva politica. In momentul in care in discutie apare si dimensiunea economica, atitudinea se schimba radical si ies la suprafata o serie de ipocrizii bine ascunse.

Conform opiniilor analistilor citati, angajatii straini sint forta motrice a economiei britanice, iar noile initiative privind ingradirea accesului la aceasta forta de munca calificata ar putea avea efecte negative asupra sanatatii economiei din Insula. Desi dependenta de imigranti este mai accentuata in sud, mai ales in zona Londrei, ea afecteaza intreaga economie.

In mod normal, cind exista deficit de forta de munca, salariile incep sa creasca, deoarece muncitorii isi supraliciteaza serviciile – oricum foarte cautate.

Dar acest lucru nu s-a intimplat in Marea Britanie in acest ciclu economic, caracterizat de somaj.

Exista multe cauze ale acestei situatii, printre care se numara globalizarea, controlul ratei dobinzilor de catre o Banca a Angliei mult mai independenta, precum si recenta tendinta ca slujbele sa fie ocupate nu de „someri”, ci de un numar tot mai mare de oameni numiti „economic inactivi” – care pina la acel moment pur si simplu nu-si cautasera o slujba.

Un factor nou si extrem de interesant este modul in care imigrantii ocupa posturi in sectoare unde exista o mare cerere de forta de munca, cerere ce a dus la cresterea salariilor (si, in cele din urma, la cresterea costurilor si a preturilor).

Aceasta tendinta este evidenta in Londra, unde atit posturile calificate, cit si cele necalificate, precum instalatiile, constructiile si restaurantele sint ocupate de imigranti, in special de cei veniti din Europa de Est/

Dar procesul este evident, de asemenea, si in mediul rural, unde agricultura este dependenta in cel mai inalt grad de muncitorii straini.

O dovada este ca, in la jumatatea lunii martie, Uniunea Nationala a Fermierilor a adresat o scrisoare deschisa Guvernului britanic, avertizind ca unitati importante din industria horticola si cea agro-industriala – care inregistreaza vinzari anuale de peste 3 miliarde de lire sterline – vor fi inchise daca libertatea de a angaja imigranti ar fi restrictionata.

Scrisoarea fermierilor i-a urmat unei luari de pozitie similare din partea Confederatiei Industriale Britanice, care sustine ca o politica bine structurata in domeniul migratiei fortei de munca este esentiala. Confederatia a avertizat Guvernul ca industria constructiilor ar putea suferi pierderi severe daca nu va putea sa recruteze forta de munca straina.

Aceleasi ingrijorari au fost exprimate si de Asociatia Britanica a Spitalelor.

Migratia fortei de munca are adversari si contestatari in Marea Britanie. Daca sint angajati muncitori calificati dintr-o tara straina, acea tara nu va putea beneficia de investitia pe care a facut-o in acei muncitori. In acelasi timp, un angajator britanic care angajeaza un muncitor gata calificat va fi foarte putin tentat sa mai investeasca in educarea muncitorilor autohtoni.

Dar este de netagaduit faptul ca economia Marii Britanii creste extrem de rapid, iar inflatia este scazuta tocmai datorita faptului ca firmele puteau angaja foarte usor muncitori straini.

Acesta este un factor pe care specialistii spun ca Banca Angliei ar trebui sa-l ia in considerare atunci cind stabileste ratele dobinzilor, stiut fiind ca o astfel de masura incepe sa-si faca efectele in doi ani de la implementare.

In acest moment, forta de munca strina reuseste sa fi o supapa pentru presiunile inflationiste din Marea Britanie. Aceasta supapa face ca si ratele dobinzilor practicate de Banca Angliei sa fie reduse. Dar ipocrizia despre care vorbesc analistii economici se manifesta atunci cind vine vorba despre reducerea imigratiei.

Conform sondajelor de opinie, trei sferturi dintre britanici doresc acest lucru. Si totusi, cererile de asil (unul dintre lucrurile care ii ingrijoreaza cel mai mult pe britanici) au scazut cu 33% in 2004, conform statisticilor oficiale date publicitatii pe 24 martie. Si, in plus, cei mai multi dintre imigranti ocupa posturi care fac ca economia Marii Britanii sa creasca.

Dar atitudinea inflexibila a britanicilor fata de muncitorii straini se schimba dramatic cind gasesc un instalator polonez sau roman foarte ieftin.

Responsabilulu Guvernului Britanic pentru imigratie, Charles Clarke, a anuntat pe 21 martie ca Marea Britanie va pune in aplicare un plan pe 5 ani care va adopta legi clare privind aceasta chestiune. Sistemul britanic al vizelor a fost zguduit in anii trecuti de un scandal fara precedent, in care Romania a avut o implicare serioasa.

In acest moment, autoritatile britanice nu permit accesul romanilor decit dupa o stricta verificare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro