Sari direct la conținut

Imigrație: Proceduri în curs de desfășurare pentru introducerea unei vize între Coasta de Fildeș și Tunisia

HotNews.ro
Migranti salvati in Marea Mediterana, Foto: Antonio Balasco / Alamy / Profimedia Images
Migranti salvati in Marea Mediterana, Foto: Antonio Balasco / Alamy / Profimedia Images

Coasta de Fildeș a lansat procedurile pentru introducerea unei vize cu Tunisia, țara de plecare a mii de migranți subsaharieni care doresc să ajungă în Europa, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al guvernului ivorian, citat de AFP.

„Am luat legătura cu guvernul tunisian pentru a restabili vizele între țările noastre. Procedurile diplomatice sunt în curs de desfășurare”, a declarat Amadou Coulibaly la finalul unei reuniuni a Consiliului de Miniștri.

„Este o problemă de imigrație. Mulți migranți trec prin Tunisia și, având în vedere că se afirmă că mulți ivorieni se numără printre candidații la imigrație, prin introducerea vizelor, rezolvăm într-un fel această problemă”, a adăugat el.

Împreună cu Libia, Tunisia este principalul punct de plecare pentru mii de migranți care traversează Mediterana centrală spre Europa, ajungând în Italia.

Mii de migranți, în majoritate cetățeni subsaharieni, campează în nordul orașului Sfax, în Tunisia, așteptând să treacă în Italia.

Din ianuarie 2023, ivorienii sunt a doua naționalitate cea mai reprezentată în rândul cetățenilor subsaharieni care sosesc în Italia, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

Ei reprezintă 12,6%, după guineeni (13,4%) și înaintea tunisienilor (10,6%) și egiptenilor (7,3%).

Până în prezent, cetățenii ivorieni nu aveau nevoie de viză de intrare în Tunisia. Cu toate acestea, în cazul în care aceștia depășeau termenul de trei luni permis pentru intrare, trebuiau să plătească penalități de până la 40 de dinari (12 euro) pentru fiecare săptămână de ședere neregulamentară.

Procedurile de introducere a unei vize „pun într-un fel sub semnul întrebării relațiile de lungă durată pe care le aveam cu Tunisia, care au militat tocmai pentru eliminarea acestor vize”, a concluzionat Coulibaly, deși a rămas „convins” că aceasta a fost o „situație temporară”.

Miniștrii de interne din Uniunea Europeană se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta despre modul în care trebuie gestionați migranții care sosesc pe mare, în condițiile în care Italia și Germania sunt îngrijorate de creșterea imigrației, iar Berlinul a anunțat controale la frontieră, deși este în zona de liberă circulație Schengen, transmite Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro