Imobiliare: preturile solicitate de proprietarii de apartamente au stagnat si in luna august
De la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii august, pretul mediu pe metru patrat solicitat de proprietarii de apartamente a crescut usor in Bucuresti, Constanta si Timisoara, a stagnat in Brasov si a scazut in Cluj, Iasi si Ploiesti, detalii in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire. La nivel national, pretul mediu a fost de 1.031 euro/mp, identic cu cel de la inceputul anului. Sursa datelor este imobiliare.ro, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Daca ne raportam la luna august a anului trecut observam ca preturile “de strigare” au stagnat in Constanta si au scazut in restul oraselor cu procente cuprinse intre 3,8% si 8,9%. La nivel national, in ultimul an, preturile au scazut in medie cu 7,6%.
In ce priveste evolutia preturilor exprimate in euro, Timisoara ramane cel mai ieftin dintre orasele mari, cu un pret mediu de 799 euro pe metru patrat, in timp ce pe locul doi se afla orasul Iasi cu 817 euro/mp, iar pe trei Ploiesti cu 862 euro/mp. In Constanta si Cluj, preturile medii se invart in jurul valorii de 950 euro, iar in Bucuresti s-a ajuns la 1.182 euro/mp.
De remarcat ca discutam despre medii, iar mediile poti fi inselatoare, in sensul ca diferentele dintre zone pot fi foarte mari, media nefiind reprezentativa pentru toate zonele dintr-un oras precum Bucuresti spre exemplu. In Timisoara stiu ca s-a vandut recent un apartament cu trei camere, cf 1, decomandat, etaj intermediar intr-un bloc de 10 etaje, ~72 mp utili la un pret de 57.000 euro, respectiv 790 euro/mp, nivel apropiat de medie. Cu o suma similara insa, in Bucuresti cu greu poti cumpara un apartament cu doua camere.
Potrivit unui studiu publicat recent de AT Karney, salariile in Timisoara sunt cu 30% mai mici decat cele din Bucuresti, iar potrivit imobiliare.ro, pretul pe metru patrat al unui apartament este cu 32% mai mic, ceea ce inseamna ca, in raport cu salariile, locuintele din Bucuresti sunt aproximativ la fel de scumpe cu cele din Timisoara. Pentru comparatie, in Cluj, salariile sunt tot cu 30% mai mici decat cele din Bucuresti, dar preturile sunt cu doar 19% mai reduse.
In ultimii doi ani, de cand a intrat pe piata Programul Prima Casa, cea mai mare scadere a preturilor solicitate de proprietari s-a inregistrat in Ploiesti (-21,1%), Timisoara (-18,9%) si Iasi (-14,2%), iar cele mai mici scaderi in Brasov (-7,2%), Cluj (-8,6), Bucuresti (-9,3%) si Constanta (-11,9%).
Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.