„Liniile frontului vor continua să se îndoaie și se vor rupe”. Cum va simți Ucraina impactul dramatic al deciziei SUA de a suspenda ajutorul militar

După decizia Casei Albe de a sista ajutorul militar pentru Kiev, Ucraina ar putea să-și mențină ritmul actual de luptă timp de câteva săptămâni – poate până la începutul verii – înainte ca măsura să înceapă să aibă un efect major, au declarat oficialii occidentali citați de CNN, New York Times și Reuters.
- LIVE Ce urmează după decizia lui Donald Trump. Urmăriți în timp real evenimentele și toate reacțiile
Donald Trump a ordonat suspendarea întregului ajutor militar american acordat Ucrainei, intensificând presiunea asupra Kievului și a președintelui Volodimir Zelenski, la doar câteva zile după un schimb de replici aprins în Biroul Oval, care a ilustrat într-un mod dramatic ruptura dintre cei doi lideri.
Directiva intră în vigoare imediat, afectând peste 1 miliard de dolari în arme și muniții. Un oficial care a vorbit cu New York Times sub rezerva anonimatului a declarat că decizia a fost luată în urma unei serii de întâlniri la Casa Albă între președintele Trump și consilierii săi pentru securitate națională.
„Președintele a fost clar că se concentrează pe pace. Avem nevoie ca și partenerii noștri să fie angajați în acest scop. Facem o pauză și ne revizuim ajutorul pentru a ne asigura că acesta contribuie la o soluție”, a declarat un oficial al Casei Albe pentru Bloomberg.
Decizia vizează nu numai ajutorul viitor, ci și armele aflate deja în tranzit, inclusiv transporturile aflate pe avioane și nave, precum și echipamentele care așteaptă transferul din Polonia în Ucraina.
Ce urmează?
Ucraina ar putea, probabil, să-și mențină ritmul actual de luptă timp de câteva săptămâni – poate până la începutul verii – înainte ca sistarea ajutorului american să înceapă să aibă un efect major, au declarat oficialii occidentali în urma deciziei.
Asta și mulțumită faptului că administrația Biden a grăbit livrările de arme către Ucraina în ultimele sale zile, furnizând țării stocuri mari de arme avansate.
Aceste arme sofisticate – inclusiv rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune – sunt cele care au permis Ucrainei să lovească adânc în teritoriul rus, o strategie care ar putea avea de suferit, dacă aceste arme nu mai ajung în mâinile Kievului.
„Liniile frontului vor continua să se îndoaie și, în cele din urmă, se vor rupe”
În timp ce statele europene ar putea fi capabile să înlocuiască livrările americane de artilerie, completate de propria industrie de apărare în creștere a Ucrainei, cele mai avansate arme utilizate de Kiev provin totuși din Statele Unite.
„Impactul va fi mare. Aș spune că va fi paralizant”, a declarat pentru CNN Mark Cancian, un consilier senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, care a urmărit îndeaproape războiul.
Cancian a estimat că Ucraina va resimți impactul întreruperii ajutorului în termen de două până la patru luni, deoarece ajutorul din partea țărilor europene ajută Kievul să rămână în luptă pentru moment.
„Acesta este motivul pentru care nu se prăbușesc dintr-o dată, dar atunci când proviziile tale sunt reduse la jumătate, în cele din urmă acest lucru se vede pe liniile frontului”, a declarat Cancian.
„Liniile lor de front vor continua să se îndoaie și, în cele din urmă, se vor rupe, iar Ucraina va trebui să accepte un acord de pace nefavorabil – chiar catastrofal”, a spus acesta.
Cancian a avertizat în același timp că administrația Trump are mai multe forme de ajutor pentru Ucraina care pot fi suspendate sau anulate complet, inclusiv schimbul de informații și instruirea forțelor ucrainene.
„Ar putea exista o cale de ieșire din această situație, dar va fi extrem de umilitoare pentru Zelenski”, a declarat Cancian.
Ce trebuie să facă Ucraina pentru a convinge SUA?
Casa Albă nu a precizat ce măsuri trebuie să ia Ucraina pentru a restabili fluxul de ajutor militar, lăsând incertitudinea asupra calendarului și condițiilor pentru reluarea acestuia.
Potrivit mai multor oficiali, Trump și consilierii săi caută o recunoaștere din partea lui Zelenski – eventual sub forma unor scuze publice – înainte de a merge mai departe cu un acord privind exploatarea mineralelor Ucrainei.
Secretarul de stat Marco Rubio a cerut public ca Zelenski să își ceară scuze pentru ziua de vineri.
Decizia sistării ajutorului îl pune pe Trump și mai clar în dezacord cu aliații europeni, precum Marea Britanie și Franța, care și-au exprimat clar sprijinul pentru Zelenski la un summit care a avut loc duminică la Londra.
„Există un deficit de capacități pe care Europa nu îl poate acoperi singură”, a declarat un oficial american.
Un oficial european a numit decizia administrației Trump de a întrerupe ajutorul militar pentru Ucraina drept „meschină și greșită”.
Oficialul a declarat că aceasta va adânci dramatic neîncrederea în guvernul SUA în rândul poporului ucrainean. Oficialul a anticipat, de asemenea, că decizia va cauza victime civile inutile, deoarece Ucraina nu va putea să se apere împotriva atacurilor aeriene rusești după ce va rămâne fără rachete de apărare antiaeriană.
„Sunt mai mult decât dezamăgit”, a declarat oficialul pentru CNN.
Arme de care Kievul depinde
De la începutul războiului, administrația Biden a anunțat 74 de pachete separate de ajutor militar extrase direct din stocurile SUA, permițând munițiilor și proviziilor critice să ajungă rapid în Ucraina. Cel mai mare dintre aceste pachete a fost de aproape 3 miliarde de dolari, deși majoritatea au fost mult mai mici.
Zelenski a mulțumit în mod repetat SUA pentru arme pe rețelele sociale, precum și în cadrul convorbirilor și întâlnirilor cu oficiali americani.
Statele Unite au oferit asistență în valoare de 119,8 miliarde de dolari de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în 2022, inclusiv 67,1 miliarde de dolari în ajutor militar, 49 de miliarde de dolari în ajutor financiar și 3,6 miliarde de dolari în ajutor umanitar, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială.
Aceste livrări au inclus muniții esențiale, cum ar fi arme antitanc, mii de cartușe de artilerie și rachete. Aceste transporturi ar fi trebuit să continue timp de mai multe săptămâni, dar decizia administrației Trump îngheață inclusiv ajutorul care era pe drum.