Sari direct la conținut

Imperiul Malaxa și povestea industriașului care i-a dat numele. Neverosimil de bogat, el și-a pus decisiv amprenta asupra Bucureștiului

B365.ro
Uzinele Malaxa, Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA
Uzinele Malaxa, Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA

Americanii i-au avut pe Andrew Carnegie, John Rockefeller sau pe frații Vanderbilt. Bucureștiul și România l-au avut pe Nicolae Malaxa, unul dintre cei mai mari industriași și mai bogați oameni din istoria țării. E omul care a pus România pe harta industrială a Europei.

Dezvoltarea puternică a Căilor Ferate Române, Uzinele Faur și Republica, Fabrica de Ulei Bârlad, IOR București și multe alte realizări au un numitor comun – Nicolae Malaxa.

Cel care avea să devină unul dintre marii (dacă nu cel mai mare) industriași români din interbelic s-a născut pe 10 decembrie (dată veche)/ 23 decembrie (dată nouă), în anul 1884, în Huși, fostul județ Fălciu.

Spre deosebire de alt mare industriaș, Bragadiru, Nicolae Malaxa provenea dintr-o familie înstărită. Tatăl său, Costache Malaxa, era un negustor de succes, în timp ce mama sa, Elena Ruxandra, provenea din neamul de boieri Bădărău (sau Bălălău), bunicul său fiind spătarul acestui neam, ocupând un rang înalt la curtea domnească.

Citește integral pe B365.ro povestea prea puțin cunoscută a vieții lui Nicolae Malaxa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro