Sari direct la conținut

Importurile din afara Uniunii Europene de produse care generează emisii ridicate de CO2 vor fi taxate în UE: Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM)

Ana Maria Iordache, Ludmila Petrescu, Foto: PwC România
Ana Maria Iordache, Ludmila Petrescu, Foto: PwC România

​​Toate companiile care vor importa produse cu emisii mari de carbon din țări non-UE în UE vor fi cel mai probabil afectate de Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) și trebuie să se înregistreze ca declarant în scopuri CBAM. Din octombrie 2023, importatorii/declaranții acestor mărfuri în UE vor trebui să respecte anumite obligații conform regulamentului CBAM.

CBAM reprezintă unul dintre elementele cheie ale pachetului „Fit for 55” al Uniunii Europene și va contribui la realizarea obiectivului ambițios al UE de reducere cu 55% a emisiilor de carbon în comparație cu nivelurile din 1990 până în 2030 și de a deveni un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Obiectivul acestuia este de a împiedica anularea eforturilor pe care UE le face pentru a reduce emisiile din cauza unei creșteri a emisiilor în afara Uniunii, care ar fi determinată de relocarea producției în țări din afara UE sau de creșterea importurilor de produse care generează emisii ridicate de dioxid de carbon.

Practic, CBAM va fi o taxă aplicabilă importului de produse care generează emisii ridicate de dioxid de carbon din afara Uniunii Europene.

Care este scopul Regulamentului CBAM?

CBAM își propune să abordeze riscul de relocare a emisiilor de carbon prin introducerea unei taxe la import pentru sectoarele care generează emisii ridicate de dioxid de carbon, echivalent cu tarifarea carbonului pentru bunurile produse la nivel local (adică Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii).

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Ana Maria Iordache, Partener D&B David și Baias și Ludmila Petrescu, Senior Manager PwC România

Articol susținut de PwC România

ARHIVĂ COMENTARII