Sari direct la conținut

În 25 de ani, aproape 40% dintre copii vor avea probleme cu vederea și nimeni nu știe clar de ce

HotNews.ro
În 25 de ani, aproape 40% dintre copii vor avea probleme cu vederea și nimeni nu știe clar de ce
Fotografie ilustrativă - Pacient supus unei operații, la ochi, cu laser. Sursa: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Omenirea se confruntă cu o epidemie mai puțin cunoscută, anunță o echipă de cercetători de la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, China, într-un amplu studiu publicat în revista British Journal of Ophthalmology. Iar dacă tendințele din ultimii 30 de ani vor continua, susțin autorii studiului, aproape jumătate din populația juvenilă a Terrei va suferi de miopie sau de alte probleme oftamologice.

Predicțiile îngrijorătoare ale specialiștilor chinezi se bazează pe statistici înregistrate în ultimii 30 de ani în nu mai puțin de 50 de țări, cu cele mai recente date obținute anul trecut. Iar informațiile oferite de aceștia arată că în rândul populației cu vârste între 5 și 19 ani prevalența miopiei a crescut de la 24% la 36% în intervalul 1990-2023.

Țara care se confruntă cu cele mai mari probleme din acest punct de vedere este Japonia, acolo unde 86% din copii și adolescenți au deja probleme cu vederea. La polul opus se află Paraguay, cu 0,84 de procente.

Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că, dacă această tendință va continua, numărul de cazuri la nivel mondial va depăși 740 de milioane în anul 2050, ceea ce se traduce prin peste 40% din populația tânără la nivel global.

Raportat la nivel continental, specialiștii din China susțin că în Asia procentul persoanelor sub-adulte care vor avea probleme cu vedere va ajunge la 70% în același interval de timp.

Nimeni nu știe clar care sunt motivele recrudescenței cazurilor de miopie

Problema acestei veritabile epidemii a fost observată încă din anii trecuți, iar studiile care au încercat să o explice nu au reușit să ofere un răspuns pe deplin mulțumitor. Una dintre explicațiile oferite a fost aceea că pandemia Covid a accelerat creșterea numărului cazurilor de miopie.

Un studiu realizat în Hong Kong în anul 2020 arăta că numărul cazurilor de miopie a crescut rapid într-un eșantion de 709 copii cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani. Este cert că factorii genetici joacă un rol important în apariția miopiei sau a altor probleme oftamologice, însă ele nu pot explica pe deplin recrudescența cazurilor la nivel mondial.

O cauză subliniată de autorii studiului ar fi aceea a timpului petrecut tot mai mult în interiorul casei. Ca un exemplu, chiar și copiii care au părinți cu vederea neafectată pot ajunge să dezvolte miopie la o vârstă fragedă (până la 60% dintre ei) în situația în care petrecut foarte puțin timp în afara locuinței. Astfel, subliniază specialiștii chinezi, pandemia Covid i-ar fi obligat pe cei tineri să petreacă enorm de mult timp în casă, să-ți facă lecțiile online, iar asta reprezintă un factor de risc uriaș, având în vedere că este vorba despre o perioadă critică în dezvoltarea lor fizică.

Autorii studiului subliniază că numărul cazurilor de miopie este de șapte ori mai scăzut în Africa decât în Asia.

Școala începută la vârste fragede ar putea accelera numărul de cazuri

Deși subliniază că nu există studii care să confirme un astfel de fapt, cercetătorii sunt de părere că există o corelație între numărul tot mai mare de cazuri de miopie și vârsta tot mai fragedă la care unii copii încep cursurile școlare.

În Hong Kong sau Singapore, copiii cu vârsta de 2-3 ani sunt deja implicați în activități și programe educaționale, înainte de a începe școala formală. Iar numărul cazurilor de miopie este printre cel mai mare din lume în acest segment al populației.

Autorii studiului consideră că această problemă necesită o intervenție rapidă din partea autorităților fiecărei țări în parte. În primul rând, pentru identificarea cauzelor, apoi pentru prevenirea unor astfel de probleme pentru generația viitoare.

INTERVIURILE HotNews.ro