Sari direct la conținut

În ce condiții este dispus prorusul Alexandr Stoianoglo să accepte o dezbatere cu Maia Sandu înainte de turul 2

HotNews.ro
În ce condiții este dispus prorusul Alexandr Stoianoglo să accepte o dezbatere cu Maia Sandu înainte de turul 2
Candidatul la președinție al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, într-o conferință de presă la sediul partidului din Chișinău, 18 octombrie 2024. Sursa foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Candidatul socialiștilor la preşedinţia Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a anunțat luni că acceptă o dezbatere cu contracandidata sa proeuropeană Maia Sandu, dar a pus două condiţii pentru a participa, informează Agerpres.

Stoianoglo a afirmat că va da curs invitaţiei la dezbatere doar dacă aceasta se va desfăşura pe „un teren neutru” şi dacă va avea doi moderatori, unul propus de către echipa Maiei Sandu şi unul de către echipa lui.

„Haideţi să le oferim ocazia cetăţenilor să-şi formeze concluzii despre noi, despre programele noastre electorale, despre scopurile şi ideile noastre! Cea mai bună modalitate ar fi să organizăm dezbateri, dar nu pe platformele media dependente de guvernare, ci pe teren neutru, să fie doi moderatori, unul din partea dumneavoastră şi unul din partea mea”, a spus el.

„Sunt convins că, astfel, cetăţenii noştri vor avea mai multe argumente pentru a lua o decizie echilibrată, bine gândită şi responsabilă”, a adăugat Stoianoglo, candidat prorus.

Apelul la o dezbatere publică despre viitorul Republicii Moldova, care să se desfăşoare înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, a fost lansat luni de preşedinta în exerciţiu, Maia Sandu, plasată pe primul loc în preferintețele alegătorilor după votul de duminică.

Ea a cerut „o dezbatere serioasă”.

„Mă adresez şi contracandidatului meu. Respect votul celor care şi-au oferit încrederea în dumneavoastră. În această săptămână trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Moldovei şi încotro vrem să mergem, să ne audă cetăţenii şi să decidă”, a afirmat, într-un briefing de presă, Maia Sandu.

„Echipa mea va lua legătura cu echipa dumneavoastră pentru a discuta modul în care vom organiza această dezbatere”, a precizat președinta Republicii Moldova.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, Maia Sandu s-a plasat pe prima poziţie, cu un scor de 42,37%, în timp ce Alexandr Stoianoglo a ieşit al doilea, obţinând 26,02% din voturi.

Cei doi se vor confrunta peste două săptămâni în turul al doilea, pe 3 noiembrie.

Tot luni, Maia Sandu a salutat victoria la limită în referendumul pentru aderarea la UE, a atras atenția asupra forțelor care au lansat „un atac asupra democrației moldovene”, prin încercarea de a cumpăra voturi, și a făcut un apel la alegători să sprijine parcursul proeuropean al țării și să nu le permită „bandiților” să revină la putere.

„Am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea. Am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă”, a spus Sandu.

Președinta a acuzat tentativele de cumpărare de voturi atribuite Rusiei și a subliniat că aceste acțiuni reprezintă „un atentat asupra democrației, un atentat asupra aspirației poporului nostru de a fi parte a familiei europene“.

INTERVIURILE HotNews.ro