Sari direct la conținut

"In deriva": Marcel Iures e psihoterapeut in primul serial produs de HBO in Europa si filmat in Romania

HotNews.ro
Marcel Iures joaca in serialul "In deriva", Foto: HBO Romania
Marcel Iures joaca in serialul "In deriva", Foto: HBO Romania

Din aprilie pana la sfarsitul lui august, in Studiourile Atlantis Film din Bucurestii Noi se filmeaza primul serial produs de HBO nu doar in Romania, dar si in Europa. Avand la baza un serial de succes din Israel, preluat de americani cu Gabriel Byrne in rolul principal (sub titlul „In Treatment”), „In deriva” il are ca protagonist pe Marcel Iures, aflat in postura de psihoterapeut. Maria Dinulescu, Vlad Zamfirescu, Andreea Bibiri, Bogdan Dumitrache si Maria Mitu sunt pacientii. Premiera are loc pe postul HBO in 6 decembrie. Deocamdata am fost pe platou.

Un apartament in care iluzia realitatii functioneaza pana in cele mai mici amanunte. Sunt carti adevarate in biblioteca, desi reflectoarele din afara „geamurilor” iti dau senzatia ca afara e un soare bland de vara (printr-un geam vezi chiar niste olane, un pic de zid de mucava si 2-3 frunze convingatoare de plastic.). Directorul de imagine Adrian Silisteanu spune ca iluminatia se numara printre elementele care se schimba de la un episod la altul.”Intr-o zi e soare, in alta mai si ploua. Ar fi greu de dus 45 de episoade in care lumina se schimba destul de putin, modificarile fiind destul de mici pentru ca fiecare sedinta de terapie se desfasoara la aceeasi ora in fiecare zi.”

Serialul are si un format neobisnuit, care urmareste fidel actiunea. Ca si in Israel si SUA, el va fi prezentat la HBO de luni pana vineri. Fiecarui pacient ii corespunde cate o sedinta/un episod de 25 de minute. Vinerea, terapeutul lui Marcel Iures merge el insusi in terapie la o fosta colega interpretata de Tamara Cretulescu. Pentru ca serialul a pornit din Israel, fiind scris si realizat de Hagai Levy, el e fost preluat si adaptat in SUA, respectiv Romania. Asta inseamna ca modificarile fata de original trebuie sa fie cat mai mici.

Se filmeaza aproape numai in studio, dar timp de o saptamana s-au filmat si exterioarele a ceea ce in film vor fi locuintele celor doi terapeuti, situate – cum ar veni – pe strada Plantelor si in zona Bisericii Anglicane.

Pacientii sunt o doctorita anestezista (Maria Dinulescu) careia trauma pierderii timpurii a mamei i-a dat o anumita duritate, un soldat (Vlad Zamfirescu) care a ucis in Afganistan copii, un cuplu (Bogdan Dumitrache – Andreea Bibiri) care se intreaba daca sa faca si al doilea copil, o gimnasta (Maria Mitu) care a avut un accident. Dupa cum ne-a explicat Adrian Sitaru, care regizeaza impreuna cu Titus Muntean cele 45 de episoade, de cate ori un pacient merge cu o problema la terapeut, descopera de fapt ca are alta problema, mai importanta.

„M-a pasionat psihologia dintotdeauna, prietena mea e psiholog”, a spus Adrian Sitaru pentru HotNews.ro. Nu eram pe langa subiect dar, tehnic vorbind, nu trebuie sa stii mari chestii stiintifice ca sa poti regiza. E vorba despre discutii dintre doi oameni.” Asta e si provocarea pentru cei doi regizori, dar si pentru actori.

Marcel Iures a marturisit ca ii place rolul sau desi, daca ar avea o problema, nu s-ar duce nici la terapeut, nici la preot. („Cred mai mult in prietenie si in familie decat in psihoterapie. Cred intr-o putere pe care bunul Dumnezeu a sadit-o in fiecare.”). Totusi, actorul a recunoscut ca in tinerete, imediat dupa armata, a cochetat cu ideea unei cariere in psihologie. „Am facut teste Rorschach, teste de personalitate, dar mi-am dat seama ca nu asta trebuie sa fac.” Pentru rolul lui Andrei Poenaru, Marcel Iures s-a consultat cu un terapeut.

„Ce facem noi contine o doza de fictiune. E foarte greu sa respecti intreaga procedura terapeutica. Cel cu care m-am sfatuit m-a ajutat sa nu fac greseli grave. Fictiunea contine un tip de invazie reciproca prin emotie sau prin empatie exagerata. Codul etic al psihoterapiei iti interzice sa incerci sa te transformi in doctoria pacientului. Nu poti face schimb. Baza e sa-l ajuti sa inteleaga ce e cu el. El va trebui – daca esti foarte bun – sa se vindece singur.”

„Nu cred ca noi, ca natie, am avea mai multa nevoie decat altii de terapeut, dar o forma de nevroza si de confabulatie tot exista. Partea fictionala, fantasmatica a ajuns sa ne guverneze ea pe noi”, crede Marcel Iures despre sanatatea psihica a poporului roman azi.

Maria Dinulescu: „Nu-mi place personajul meu, dar am incercat sa-l umanizez”

Episodul care se filma in ziua in care am ajuns pe platou se concentreaza pe relatia dintre terapeut si Nora, anestezista care face o proiectie erotica pe Andrei Poenaru si care revine dupa intreruperea terapiei cu o tava de prajitura. Marcel Iures ne-a spus ca nu are inca un episod preferat, dar ca cele mai reusite i se par episoadele de confruntare. Pentru Maria Dinulescu personajul Norei e cu atat mai greu cu cat nu-i e simpatic deloc.

„Nu-mi place de ea pentru ca e o femeie dura si masculinizata, dar am incercat s-o umanizez, desi mi-a fost foarte greu sa-i gasesc lucruri care s-o faca normala”, spune actrita despre eroina care „la 15 ani si-a pierdut mama, trebuind sa aiba grija de tatal ei si sa preia cumva rolul mamei. E o trauma puternica acolo, iar ea nu a gasit afectiune, de aceea a inceput la 15 ani o relatie cu un barbat cu 30 de ani mai mare care a folosit-o ca pe un obiect sexual.

Marcel Iures si Maria Dinulescu

Marcel Iures si Maria Dinulescu

Foto: HBO Romania

O sa fie socant pentru public. Si pentru mine a fost cand am citit si pe urma cand am jucat. Sunt niste replici si niste situatii – lucruri foarte greu de jucat, dar am incercat sa aduc putin umor, sa o fac sa-i placa sa povesteasca”, adauga Maria Dinulescu.

Ca sa-si inteleaga personajul, actrita a mers si pe la Spitalul Dr. Bagdasar, unde a asistat la operatii si a vorbit cu medicii. „Era necesar pentru ca doream sa inteleg ce o face pe Nora dura. Medicii de acolo mi-au spus ca intr-adevar ei se concentreaza pe a rezolva o situatie care inseamna viata sau moarte. Asta te face sa devii foarte concret cu tot ce se intampla in jurul tau. Nu cum facem noi, artistii, care simtim totul suta la suta…”

Daca Adrian Sitaru intra in septembrie in filmari cu noul sau lungmetraj, „Din dragoste, cu cele mai bune intentii”, Maria Dinulescu va pleca in curand cu Anca Damian la Londra pentru a cauta un actor britanic pentru lungmetrajul „A Very Unsettled Summer”, coproductie Romania-Suedia, un film pe care Anca Damian il va regiza anul viitor.

De altfel, Andrei Cretulescu, unul dintre cei doi producatori din partea HBO, alaturi de Aurelian Nica, a spus ca intentia a fost de a tine cat mai aproape de un film de cinema. „Am gandit serialul si l-am conceput ca pe un film de cinema. Am ales regizorii si directorul de imagine care facusera cinema si se potriveau, am ales actori de cinema.” Si Adrian Silisteanu ne-a spus ca din punctul de vedere al imaginii dorinta a fost de a da „o doza cat mai mare de realism facand in asa fel incat platoul din studio sa semene cu o locatie reala.”

Din punctul de vedere al productiei intreprinderea e ambitioasa. Andrei Cretulescu: „E primul sezon al unui serial de 45 de episoade, dublu fata de un serial american si de patru ori mai mult decat un serial britanic. Dar noi suntem mandri si incantati ca HBO Central Europe a ales sa produca primul serial din Europa in Romania.”

„In deriva” se filmeaza in calupuri a cate cinci episoade filmate timp de doua saptamani de un acelasi regizor, montandu-se din mers. Premiera sa va avea loc in 6 decembrie 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro