Sari direct la conținut

In India, doar 2.2% din populatie plateste impozit pe venit

Khris.ro

Cu putin timp in urma, spuneam aici ca la nivel european, din punctul de vedere al nivelului taxelor si impozitelor principale, Romania se afla undeva la coada clasamentului, avand unele dintre cele mai mici nivele de taxare. Iata ca si The Economist publica un material pe aceasta tema, citand un studiu anual al KPMG.

Datele se refera la nivelul de taxare aferent unui venit personal de peste 100.000 de dolari pe an, mult peste medie, luand in considerare atat impozitul pe venit, cat si banii care sunt retinuti drept contributii sociale (CAS-ul la noi).

Astfel, nu mi-ar placea sa traiesc in Slovenia pentru ca acolo, cei care sunt cu adevarat bine platiti, lasa statului aproape 55% din venit, in timp ce in Elvetia, nivelul de taxare este cel mai mic, de sub 20%.

Se poate observa diferenta foarte mare intre state atat in ceea ce priveste nivelul impozitului pe venit, unde Suedia se afla pe primul loc, cat si in ceea ce priveste nivelul contributiilor sociale, unde Franta conduce plutonul.

Insa cifrele din tabel nu spun totul. In Slovacia spre exemplu, guvernul se pregateste sa creasca impozitul pe venit pentru cei care castiga peste $37.000 pe an la 50%, ceea ce inseamna ca la un venit brut de $100.000 mai ramai in mana cu maxim 30-35%, iar in India, desi nivelul de impozitare este mare, doar 2.2% din populatie (27 de milioane de persoane) plateste taxe, mai multe detalii aici.

In India, impozitul pe venit este structurat pe patru nivele, fiind intre 0% pentru cei care castiga pana in 150.000 de rupii pe an, si 30% pentru cei care castiga peste jumatate de milion de rupii. Cum o rupie este egala cu sase bani, un venit anual de 150.000 de rupii inseamna cam 9000 de lei, respectiv 750 de lei pe luna. Reamintesc ca in Romania, salariul minim este in prezent de 600 de lei.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro