Sari direct la conținut

“In Italia e o cofuzie totala”

Jurnalul Sighisoara Reporter

Director la trei importante reviste italiene (“For Men Magazine”, “Natural Style” si “Airone”), editorialist de anvergura, jurnalist umblat mai prin toate colturile lumii, realizator de emisiuni pentru “L’Italia sul 2”, dar si scriitor, Andrea Biavardi s-a aflat pentru cateva zile la inceputul acestei luni si la Sighisoara.

Motivul prezentei sale in orasul nostru a fost legat de editarea unei carti privind “Mitul Minotaurului”, scrisa si ilustrata la Sighisoara de bunul sau prieten Vittorio Balarotti, stabilit aici de mai multi ani.

Astfel, prin intermediul domnului Balarotti, am avut ocazia unui interviu cu domnia sa, un interviu extrem de interesant cu atat mai mult cu cat pe de o parte am avut un interlocutor redutabil, iar pe de alta parte in Italia tocmai se declansase isteria antiromaneasca.

Daca acum exista o isterie antiromanesca ea e oarecum artificiala dar sper sa nu dureze mult timp

Rep: Domnule Andrea Biavardi, intamplarea face sa purtam aceasta discutie (2 nov. n.n.) in plina criza italo-romana, declansata la Roma cu cateva zile in urma, prin uciderea Giovannei Reggiani -sotie de amiral- de catre un tigan cu cetatenie romana. Care sunt primele dumneavoastra aprecieri legate de aceasta situatie?

Andrea Biavardi: Italia, ca orice tara civilizata si cu adevarat democrata, nu poate sa nu-si deschida granitele pentru toata lumea, insa e nevoie de legi clare si de o aproximare cat mai reala a numarului de imigranti la care poate face fata. Asta nu pentru ca nu vrem, nu pentru ca nu avem nevoie de muncitori straini sau fiindca nu suntem in stare sa facem fata la o astfel de problema.

Acum in discutie sunt romanii, dar italenii au mai avut situatii asemanatoare si cu albanezii, marocanii sau turcii, de fapt cu multe alte nationalitati. Actuala situatie e, de fapt, consecinta guvernelor de centru-stanga, pentru care toti „stranierii” trebuiau bine primiti, ca o chestiune de solidaritate. Nu acuz, ba chiar consider ca au avut dreptate.

Rep.:Avem o “codita” politica implicata in aceasta conjunctura?

A.B.: Pana la urma cred ca totul nu e decat o chestiune politica, manipulata de partidele aflate la dreapta spectrului politic. La ora actuala in Italia sunt aproape 6 milioane de imigranti, din care romanii sunt doar o mica parte. Si mai cred ca in perspectiva viitorelor alegeri cineva s-a gandit ca poate profita de aceasta situatie a imigrantilor.

Asta e de fapt problema adevarata, speranta ca cineva gandeste ca se poate profita electoral de o asemenea conjunctura. Pe de alta parte as putea fi si eu de acord cu ei, in sensul ca cei care lucreza in Italia ar trebui sa plateasca taxe statului italian. Nu se poate ca cei care sunt din alte tari dar lucreaza la noi sa nu plateasca taxe statului italian.

Adica, de exemplu, daca locuiesti in Milano trebuie sa platesti taxe acelui oras, dar in acelasi timp sa ai si dreptul de a participa la alegerea primarului orasului Milano, fiindca, de vreme ce cotizezi, edilulul orasului iti este macar in parte dator, deoarece se foloseste si de o parte din banii tai munciti si trimisi de tine catre visteria acelui oras.

Deci, la o prima concluzie mi se pare absolut normal ca un roman care lucreaza in Italia sa plateasca taxe statului italian, dupa cum si un italian care munceste in Romania sa contribuie la veniturile statului roman. Dar in conjunctura actuala nu cred ca adevarata problema e cea a taxelor.

Rep.:Si atunci care e? Legislatia?

A.B. In Italia nu avem nevoie de mai multe legi. Avem legi destule, trebuie doar aplicate in litera si spiritul lor. Dar, daca acum exista o isterie antiromanesca ea e oarecum artificiala, insa sper sa nu dureze mult timp.

Din pacate italianul de rand nu intelege care e deosebirea dintre rrom si roman.

Rep.:Poate nu degeaba suntem “neamuri de sange”, fiindca si noi avem legi gramada, si la noi o “minune” tine doar trei zile.

Va intreb insa daca ultima Ordonanta a guverului italian, cea privind expulzarea in regim de urgenta a celor suspectati de actiuni antisociale, aduce atingere legislatiei privind drepturile omului, cu atat mai mult intr-o comunitate ce se vrea paneuropeana?

A.B. Repet, in Italia avem legi destule, trebuie doar puse in aplicare. La Bologna -un oras aproape de granita de nord si mult mai mic decat Roma- primarul a dispus cu cateva luni in urma inchiderea unui “cartier de colibe” deoarece l-a considerat foarte periculos atat pentru imigrantii care locuiau acolo cat si pentru italienii din oras.

Nu erau mai mult de doua-trei sute de rromi dar administratia a considerat ca e inceputul unei mari probleme, care trebuie solutionata urgent, inainte de a deveni acuta. In Roma s-a asteptat prea mult. Acolo se estimeaza ca sunt aproximativ 5000 de rromi, fara acte, fara mancare, de fapt fara nimic in afara „locuinte” din carton, de colibe.

Au fost si multe polemici pe aceasta tema, adica cum e posibil ca o tara bogata, cu oameni bogati sa nu faca fata unei astfel de situatii. Cred ca va dati seama ce ce vreau sa spun, cu atat mai mult cu cat, dupa cate am inteles, si la marginea multor orase din Romania -inclusiv aproape de Sighisoara- sunt tabere de tigani foarte greu de controlat de catre autoritati.

Rep.:Aveti dreptate. Sighisoara face si ea cu greu fata cersetorilor veniti de unde nici nu stii, fiindca multi dintre ei nu au nici macar acte de identitate. Totusi, in Italia cetatenul obisnuit face diferentierea necesara intre rrom si roman, chiar daca si unul si celalalt au aceeasi cetatenie?

A.B. In Italia e o cofuzie totala. Din pacate italianul de rand nu intelege care e deosebirea dintre rrom si roman. Ii percep in acelasi fel, nedeferentiat, ca cetateni ai aceleiasi tari.

Rep.:Intrebarea e oarecum retorica, pentru ca, din pacate, am aflat acelasi raspus si din partea unor spanioli, francezi, englezi, irlandezi…

A.B. Este o perceptie gresita, care trebuie corectata. Inainte de a veni in Romania am urmarit o emisiune pe primul canal de radio italian. Acolo, la un moment dat, au intervenit cel putin cinci romani, foarte suparati pe legile din Italia.

Ei au spus ca vor legi mai dure impotriva criminalitatii si au cerut inasprirea legislatiei privind infractiunile imigrantilor, asta tocmai pentru a nu se mai pune o anatema incorecta pe spatele romanilor, a acelor cetateni care prin munca cinstita contribuie cu peste 1% la produsul intern brut al Italiei.

De exemplu, unul dintre acestia a spus ca este in regula cu toate actele, ca e sofer de cursa lunga, circula prin multe tari dar cand se intoare in Italia nu prea vede politie pe strazi. Si are dreptate.

Italia are nevoie de muncitori straini

Rep.:Pana una alta, recentul episod din Roma a alimentat si mai mult xenofobia romanilor fata de etnia rromilor, desi, paradoxal, tocmai toleranta nostra exemplara a permis stabilirea unui numar atat mare de tigani in tara noastra.

E drept, au fost si episoade mai dure, cu deosebie in Transilvania, in care romani sau unguri au incercat cu forta sa-i evacueze pe rromi din unele sate, dar si asta doar dupa ce au pus mult prea mult la incercare rabdarea localnicilor fata de multele lor infractiuni.

A.B. M-ati intrebat daca italianul obisnuit percepe o diferenta intre roman si rrom. Cum sa o perceapa cand diferenta fonetica intre cei doi termeni e aproape insignifianta. Noi la tigani nu le spunem rromi, le spunem “zingari” asa cum intr-o forma sau alta le spun aproape toate popoarele din Europa. Dar sunt tigani si tigani.

Intr-una din revistele pe care le conduc, luna trecuta s-a si publicat un vast articol legat de comunitatile tiganesti din Italia, care se numeste “Si acestia sunt tigani”. Ideea care s-a dorit a fi dezvoltata a fost ca nu toti tiganii sunt rai. De fapt in introducere s-a si scris : “Stirile ii prezinta ca pe niste brute, golani si delicventi.

In realitate sunt un popor fascinant, cu o cultura extraordinara”. Am si ilustrat textul cu fotografii care scot in evidenta frumusetea acestui popor.

Rep.:Apropo de legi, ultima hotarare a guvernului italian, cea privind expulzarea de urgenta a imigrantilor doar suspectati de anumite probleme cu legea, credeti ca e facuta special pentru romani, desi autoritatile din peninsula nu au cum sa recunoasca acest lucru?

A.B. Am mai spus ca Italia nu are nevoi de legi noi, ci poate doar de un organism care sa vegheze la respectarea acestor legi. Este clar, Italia are nevoie de muncitori straini. Occidentul in general are o problema mare cu mana de lucru.

Statele occidentale sunt imbatranite, rata natalitatii e scazuta, mana de lucru atutohtona e scumpa, asa ca avem nevoie de o revigorare, de un impuls ce nu poate veni decat din Europa estica. Un rol important il pot avea aici si asociatiile umanitare, numai ca o parte dintre ele nu cheltuiesc asa cu ar trebui fondurile de care dispun.

In fine, ca sa nu ocolesc intrebarea, nu cred si nici nu vreau sa cred ca guvernul italian a avut ca tinta precisa comunitatea romaneasca.

Rep.:Dar considerati ca recentele evenimete din Italia vor alimenta gruparile fasciste si rasiste din tara dumneavoastra?

A.B. Italianul nu e un om care sa tina ura pentru multa vreme. E latin si sentimental, se supara dar pana la urma ii trece. Asadar din punctul meu de vedere nu cred ca vor fi mari probleme in acest sens. Mai ales ca in Italia sunt si multi romani deosebiti. Sa ne gandim doar la fotbal.

L-am cunoscut pe Adrian Mutu, unul dintre cei mai mari fotbalisti din Italia, care trage dupa el intreaga echipa a Florentei si vorbeste tare mult in favoarea tarii sale. Este un exemplu extraordinar. Sa nu mai vorbesc apoi de Cristian Chivu, cu atat mai mult cu cat sunt unul dintre cei mai infocati fani ai sai si a lui Internazzionale Milano. O cunosc si pe Ramona Badescu, alta vedeta extrem de indragita in Italia.

Trebuie sa conservati tot ce aveti bun.

Rep.:Pe de alta parte tragicul eveniment de la Roma a pus gaz peste foc si gruparilor de dreapta din Romania…

A.B. Sper ca si in Romania si in Italia acestea sa fie doar fenomene marginale. E drept ca in Italia este si un partid mai important, Liga Nordului, al lui Umberto Bossi, care are probleme cu imigrantii, dar si cu birocratia de la Roma sau cu nivelul de plata a taxelor in provinciile din sudul si nordul Italiei.

Pentru ei alocatiile bugetare pe provincii trebuie sa fie exact in functie de contributiile provinciilor la bugetul de stat. Problema a devenit si mai acuta dupa introducerea monedei euro in Italia. Cei bogati au devenit si mai bogati, saracii au saracit si mai mult iar clasa de mijloc e pe cale de disparitie.

Mi-e teama ca acelasi lucru se va intampla si la voi, atunci cand in Romania se va introduce moneda europeana.

Rep.:Si germanii s-au plans socul euro.

A.B. Da, dar pentru ca nemtii sunt nemti nu a fost chiar atat de rau ca in Italia, unde preturile nu a fost controlate deloc, iar aici a fost din nou vina guvernului de centru-dreapta. Voi trebuie sa conservati tot ce aveti bun, inclusiv din socialism, pentru ca nu cred ca a fost integral un sistem malefic.

In Italia avem multe localitati care arata mai jalnic decat in Romania

Rep.:Venit din Italia, pentru prima oara, credeti ca Sighisoara merita sa fie pe lista patrimoniului mondial UNESCO?

A.B. Fara indoiala ca da. Se vede ca este un oras frumos, deosebit, cu multiculturalitate si bine gospodarit.

Rep.:Ce impresie v-au facut romanii din Romania, oamenii simpli de pe starda, mai ales ca sunteti pentru prima oara in tara noastra?

A.B. Sincer, eu ma asteptam la ceva mult mai complicat. Am fost in multe alte tari din lume si credeam ca e mult mai rau aici. Romanii nu au fete de criminali, sunt oameni la fel ca noi, ca in toata Europa, sunt primitori, deschisi si destepti.

Lucrurile sunt sub control, tara arata civilizat, drumurile sunt bune… La noi, in Italia avem multe localitati care arata mai jalnic decat in Romania, unde situatia e mai grea decat in Romania, cu situatii economice si sociale foarte grave. Statul nu are control peste tot. In multe parti e ca la un spital de nebuni.

Aici, la voi, identitatea mostenirii culturale a ramas aproape neatinsa, incepand de la portul popular si terminand cu vechiile traditii.

Rep.:Ca sa fiu sincer, eu cred ca Romania nu era suficient de pregatita pentru a intra in UE. Dumneavoastra ce parere aveti?

A.B. Sunt de acord cu ce spuneti, dar nici noi, la randul nostru, nu am fost pregatiti pentru Comunitatea europeana. Sa fiu bine inteles, meritati sa faceti parte din UE dar nu cred ca ati fost suficient de bine pregatiti pentru acest lucru.

Nu sunt deloc invidios ca ati intrat in UE, chiar ma bucur, dar mi-e teama de socul pe care ati putea sa-l aveti atunci cand veti trece la moneda unica. Cu cat veti adopta aceasta moneda mai tarziu cu atat va fi mai bine pentru voi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro