Sari direct la conținut

„În realitate, mandatul lui Mînzatu este slab”. Publicația Politico a desenat structura de putere în noua Comisie Europeană

HotNews.ro
„În realitate, mandatul lui Mînzatu este slab”. Publicația Politico a desenat structura de putere în noua Comisie Europeană
Roxana Mînzatu - FOTO: Inquam Photos / George Călin

Roxana Mînzatu a primit marți postul de vicepreședintă executivă a Comisiei Europene și portofoliul „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”, care, după cum observă Politico, „conține o mulțime de cuvinte la modă pentru socialiști”.

Publicația Politico, specializată pe teme europene, a făcut miercuri o scurtă caracterizare a portofoliului alocat Roxanei Mînzatu de Ursula von der Leyen și observațiile nu sunt neapărat pozitive.

Von der Leyen a părut să recompenseze România pentru că a renunțat la candidatul său de sex masculin, oferindu-i Roxanei Mînzatu, fostă ministră a fondurilor europene și deputată europeană la primul mandat, titlul de vicepreședintă executivă pentru oameni, competențe și pregătire, scrie Politico.

Titlul conține o mulțime de cuvinte la modă pentru socialiști, dar, în realitate, mandatul lui Mînzatu este slab (moale), mai observă Politico, care subliniază că singurul comisar care îi raportează exclusiv lui Mînzatu este Glenn Micallef din Malta.

Portofoliul lui Micallef, în treacăt fie spus, „echitate între generații, tineret, cultură și sport” este în esență o pedeapsă pentru Valletta pentru refuzul de a desemna un candidat cu mai multă experiență, mai scrie publicația, care oferă și o structură a subordonării în Comisia Europeană, în care apare că Mînzatu va colabora de asemenea cu ungurul Olivér Várhelyi, de la sănătate, și cu croata Dubravka Šuica, care deține nou-înființatul portofoliu al Mediteranei.

Structura de putere a Comisiei Europene. Sursa: Comisia Europeană/Politico

În context, Politico mai relatează și despre alte nemulțumiri, cea a Franței spre exemplu, care l-a schimbat pe comisarul Thierry Breton cu Stéphane Séjourné, așteptând un portofoliu solid.

Această schimbare părea să fi dus la obținerea unui post mai puternic – vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială.

Scrisoarea de misiune a lui Séjourné a dezvăluit însă că noul vicepreședinte executiv francez va avea mai puțină autoritate decât Breton – și va avea nevoie de aprobarea unui alt vicepreședinte executiv, Teresa Ribera din Spania, pentru a exercita competențele cheie în materie de subvenții spre exemplu.

Teresa Ribera, care a obținut un portofoliu important ce îi conferă controlul asupra politicii de concurență a UE, este acum considerată a doua cea mai puternică persoană din Comisie, după von der Leyen.

Critici de la PNL și USR

Roxana Mînzatu a primit marți postul de vicepreședintă executivă a Comisiei Europene și portofoliul „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”.

Nu a fost portofoliul economic dorit și anticipat de premierul Marcel Ciolacu, iar criticii au observat acest lucru.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a afirmat că „portofoliul obținut de prim-ministrul Ciolacu este gol de conținut, are zero competențe concrete și este opusul a ceea ce a promis că va obține”.

„Vedem acum că Marcel Ciolacu a obținut pentru România un portofoliu cu titlu pompos, dar care nu are o componentă economică, așa cum a promis, ci o componentă socială, fără atribuții clare și prin care nu va coordona direcțiile generale din cadrul Comisiei care iau deciziile importante pentru România”, a mai spus liberalul.

USR a acuzat, din opoziție, că „premierul Marcel Ciolacu a promis multe, dar a livrat un eșec pentru România în noua Comisie Europeană von der Leyen II. În ciuda declarațiilor pompoase despre negocieri și influența țării noastre la nivel european, România primește un portofoliu fără putere reală: Educație, Locuri de muncă și Drepturi Sociale, domenii în care Uniunea Europeană nu are pârghii concrete de acțiune”.

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a reacționat dur la criticile din zona liberală, într-o postare pe Facebook care începe cu „Invidie? Ignoranță? Sau furia neputinței…”.

„România a obținut cea mai importantă poziție în cadrul Comisiei Europene, un post de vicepreședinte executiv care gestionează 235 miliarde euro și are în portofoliu domenii importante pe plan european și de mare impact pentru România!!! Cine este ,,supărat”? ,,Fratele” liberal Sigfried Mureșan care încearcă să arunce în derizoriu acest succes al României…”, a spus Tudose.

Dacian Cioloș, fost comisar european și el, care de obicei critică dur guvernul PSD-PNL, de data aceasta a spus că „trebuie să recunosc că Guvernul României a negociat bine interesul României la vârful Comisiei Europene, prin portofoliul și poziția de Vicepreședinte Executiv pe care le obține Roxana Mînzatu”.

„Guvernul a obținut acum acest lucru și toți cei care au negociat trebuie felicitați”, a adăugat Cioloș, fondator al partidului REPER, într-o postare pe Facebook.

INTERVIURILE HotNews.ro