Sari direct la conținut

Ce va face mai exact Roxana Mînzatu în noua Comisie Europeană. Proiectele primite de la Ursula von der Leyen – DOCUMENT

HotNews.ro
Roxana Mînzatu / Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Roxana Mînzatu / Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Într-o scrisoare adresată Roxanei Mînzatu, în care trasează liniile generale ale misiunii sale, Ursula von der Leyen spune că aceasta va trebui să introducă „dreptul la deconectare” al angajaților, să îmbunătățească accesul cetățenilor UE la locuri de muncă de calitate, să contribuie la disponibilitatea locuințelor la prețuri accesibile și să abordeze problema decalajului tot mai mare de competențe dintre Europa și SUA, printre altele.

Roxana Mînzatu a fost propusă marți pentru postul de vicepreședintă executivă a Comisiei Europene, pentru oameni, competențe și pregătire. De asemenea, ea va fi responsabilă de portofoliul competențelor și educației, locurilor de muncă de calitate și drepturilor sociale.

„Ea va avea responsabilitatea pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competențelor și pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esențiale pentru a uni societatea noastră”, a declarat Ursula von der Leyen.

Într-o scrisoare postată pe site-ul Comisiei Europene, șefa executivului european a explicat care va fi scopul mandatului lui Mînzatu.

Misiune

„În calitate de vicepreședintă executivă, aș dori să ghidați activitatea generală de consolidare a capitalului uman al Europei, de la competențe și educație la acumularea de cunoștințe și experiențe de-a lungul vieții, fie prin studii în străinătate, fie prin valorificarea culturii și a sportului. Rolul dumneavoastră va fi acela de a colabora cu comisarii în vederea sprijinirii oamenilor, consolidării societăților noastre și a modelului nostru social”, a spus von der Leyen.

În colaborare cu alți comisari, a continuat șefa Comisiei, Mînzatu va ghida activitatea privind Pilonul european al drepturilor sociale și va contribui la soluționarea deficitelor de competențe și de forță de muncă care frânează productivitatea și competitivitatea blocului comunitar.

Mînzatu se va concentra de asemenea asupra formării și educației, precum și asupra impactului și oportunităților tehnologiei și inovării în lumea muncii.

„De asemenea, veți ghida activitatea de integrare a unei noi culturi a pregătirii care poate ajuta oamenii să se adapteze la schimbare și la riscurile care există în societatea noastră”, a spus von der Leyen.

Drepturi sociale

În mesajul către Mînzatu, von der Leyen a subliniat că aceasta trebuie „să se asigure că economia socială de piață oferă oportunități, stabilitate și bunăstare pentru toată lumea”.

Printre altele, comisara României trebuie să dezvolte, împreună cu partenerii sociali, o foaie de parcurs pentru locurile de muncă de calitate. Acestea presupun salarii corecte, standarde de sănătate și siguranță pentru angajați, condiții bune de muncă.

Împreună cu sindicatele europene și cu angajatorii, ea trebuie de asemenea să încheie un nou Pact European pentru Dialog Social până la începutul lui 2025.

Ca parte a acestui proces, Mînzatu va trebui să lucreze la prima strategie anti-sărăcie a UE care va avea rolul de a ajuta oamenii să acceseze serviciile și protecțiile esențiale, precum și să abordeze cauzele esențiale ale sărăciei. Ea va contribui de asemenea la Planul European pentru Locuințe la prețuri Accesibile.

Mînzatu se va ocupa de asemenea de impactul digitalizării asupra mediului de muncă, unde va trebui să introducă „dreptul angajatului la deconectare”. Parlamentul UE a cerut deja un act legislativ care să garanteze angajaților dreptul de a se deconecta digital de la lucru, după program, fără repercusiuni negative.

Mînzatu va trebui să se asigure de folosirea fondurilor europene care susțin drepturile sociale și o tranziție economică justă – în special Fondul Social European Plus. Ea va trebui de asemenea să sprijine implementarea Fondului Social pentru Climă.

„Acest portofoliu este unul dintre cele mai substanțiale în ceea ce privește finanțarea UE, cu mize semnificative în următorul cadru financiar multianual. Include responsabilitatea pentru Fondul Social European Plus, Social Fondul pentru Climă și Erasmus+, care reprezintă aproape o cincime din bugetul UE”, a precizat un document al Comisiei Europene consultat de HotNews.ro.

O Uniune a competențelor

Mînzatu va fi de asemenea responsabilă pentru dezvoltarea unei Uniuni a competențelor, pentru care va trebui să construiască o strategie generală, concentrată pe investiții, educație pe tot parcursul vieții, educație vocațională, retenția competențelor, un proiect care va trebui să fie colectiv și incluziv.

În acest context, ea va lucra la dezvoltarea Spațiului European al Educației, pentru a promova o abordare comună la nivel european pentru promovarea competențelor a mobilității și incluziunii.

Mînzatu va trebui de asemenea să continue munca pentru instituirea unei diplome europene, care să devină o referință pentru mobilitatea educațională de calitate.

Ea va pregăti și o inițiativă privind portabilitatea calificărilor, pentru a asigura că abilitățile și calificările dobândite într-o țară sunt recunoscute în altă țară UE. Aceasta va include intensificarea activității de recunoaștere a calificărilor.

Mînzatu va elabora de asemenea un plan de acțiune privind competențele de bază și un plan strategic privind educația STEM, pentru a aborda două dintre cele mai importante deficiențe europene la acest capitol. Acest plan ar trebui să fie susținut de revizuirea Planului de acțiune privind educația digitală, împreună cu adoptarea Foii de parcurs privind viitorul educației și formării digitale.

Ea va elabora și o agendă UE pentru profesori, pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă, a formării și a perspectivelor de carieră ale acestora.

Mînzatu va fi subordonată lui von der Leyen și va avea sprijinul Direcției Generale pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură și al Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune.

INTERVIURILE HotNews.ro